Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
04 Δεκεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Οι αντανακλάσεις της διεθνούς καταστάσεως
Όλα πείθουν ότι, μετά τις εκρητκικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η διεθνής πολιτική κατάσταση περιπλέκεται επικίνδυνα· οι μαζικές και άνευ ουδεμίας διακρίσεως επιθέσεις των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων, με την ευλογία των Αμερικανών, σημαίνουν ότι αυτό αποτελεί προηγούμενο για αντίστοιχες επιθέσεις εναντίον οιασδήποτε χώρας χαρακτηρίζεται  ως κράτος υποδοχέας των τρομοκρατών. Είναι δύσκολο, ή μάλλον αδιανόητο, να το αποδεχθούν αυτό οι άλλες μεγάλες δυνάμεις, ευρωπαϊκές, Ρωσσία και Κίνα· δυναμικές θα είναι οι αντιδράσεις από τις αραβικές χώρες, η κοινή γνώμη των οποίων βλέπει τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως αντίποινα στις εκτελέσεις αμάχων και μικρών παιδιών από τα ισραηλινά άρματα. Ανεξαρτήτως του ποιός έχει δίκαιο ή όχι, η πρακτική μετράει και οι εντυπώσεις του κόσμου. Εφιαλτικές προπτικές!
 
Οι πολιτικές αποστάσεις
Οι επιθέσεις του πληθωρικού βουλευτού Ελευσίνος εναντίον της κυβερνήσεως για τα τρία τελευταία νομοσχέδια και για την Εξεταστική Επιτροπή είχαν βαθύτερη πολιτική σημασία· ο πρώην υπουργός γνωρίζει ότι, η σωτηρία της κυβερνήσεως στις ψηφοφορίες της περασμένης εβδομάδος δεν σημαίνει ότι έχει περάσει τον σκόπελο, μάλλον το αντίθετο. Οι ψηφοφορίες αυτές ήταν περισσότερο τα προεόρτια αυτού που πρόκειται να επακολουθήσει, ίσως και αυτόν τον μήνα· η φιλοξενία του άρθρου από τον εκδότη της Χρήστου Λαδά δείχνει, ότι ο ασκών την πραγματική εξουσία, επιθυμεί να παίξει με την ενδοκομματική αντιπολίτευση και να μην ταυτιστεί με την κυβέρνηση. Ο εσωκομματικός αγώνας έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις· οι δηλώσεις του κ. Στ. Παπαθεμελή, ότι «οψίμως ο κ. Πάγκαλος έχει αντιληφθεί μερικά πράγματα», αποβλέπουν στο να οριοθετήσουν τον  αγώνα, αλλά και να θέσουν τους στόχους του· η δυναμική έχει αλλάξει. Ουδείς την ελέγχει.
 
Οι μετακυλίσεις
Η σημερινή εβδομάδα θα ζήσει τις επιπτώσεις στην πολιτική ζωή από τις εξελίξεις στους ημετέρους μεγαλοεπιχειρηματίες· η χρεωκοπία της ΑΧΟΝ και τα προβλήματα της Ιντρακόμ δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο. Αμφότερες είχαν τις ισχυρές διασυνδέσεις τους στον τύπο και τις ισχυρότερες στην πολιτική ζωή· πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν την καρέκλα τους να τρίζει και περισσότεροι εκείνοι που οσμίζονται άσχημες ή και επικίνδυνες προσωπικές περιπλοκές από την οικονομική κατάρρευση των ημετέρων «κολοσσών» της οικονομικής μας ζωής. Το χειρότερο είναι ότι αυτά συνέβησαν την εβδομάδα που η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή εισέρχεται στην κρίσιμη φάση της· πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές δεν έκρυβαν τη διάθεση κριτικής από τις πρώτες συνεδριάσεις. Μετά τις εξελίξεις αυτές μάλλον γίνονται πολύ περισσότεροι οι ασκούντες κριτική και ίσως διαμορφώσουν άλλο κλίμα· οι επόμενες μέρες θα το δείξουν. Ίσως ζήσουμε και άλλες εκπλήξεις!
 
Οι μεγάλοι ημέτεροι
Η εταιρεία ΑΧΟΝ, μετά τη χρεωκοπία της θυγατρικής της αεροπορικής εταιρείας, επιχειρεί να καθυσηχάσει τους μετόχους της με ενημερωτικό δελτίο προς το Χρηματιστήριο· η μετοχή της όμως ακολουθεί την κατιούσα, όπως και εκείνη της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, της νέας κατασκευαστικής του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Οι μεγάλοι ημέτεροι της κυβερνήσεως αισθάνονται για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία την άμμο να φεύγει κάτω από τα πόδια τους· διέθεταν το προνόμιο της μονοπωλιακής διεχειρίσεως του δημοσίου χρήματος. Αυτά τώρα τελειώνουν, είτε λόγω της πολιτικής αλλαγής που φθάνει καλπάζοντας, είτε λόγω της εντάξεως στην ΟΝΕ, είτε και λόγω αμφοτέρων· καθυστέρησαν την ένταξη στην ευρωζώνη και υπονόμευσαν την προσαρμογή της οικονομίας μας. Επί ματαίω!  
 
  Η επίσκεψη Πούτιν
 

Η επίσημη επίσκεψη του Ρώσσου προέδρου Βλαδιμήρου Πούτιν αυτήν την εβδομάδα χαράσσει νέες διαστάσεις στην εξωτερική μας πολιτική και στις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις· πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να περιορίσουν τα οφέλη για την Ελλάδα από τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Μόσχα. Ο αγωγός πετρελαίου Πύργου-Αλεξανδρουπόλεως υπονομεύεται από τα αμερικανικά συμφέροντα και από τους ανθρώπους τους, η διείσδυση των ελληνικών κεφαλαίων χωλαίνει λόγω γραφειοκρατικών ή άλλων εμποδίων· πρέπει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι είναι μεταβατική και δεν μπορεί ατιμωρητί να αγνοεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Η χώρα είναι μέλος της ΟΝΕ και οφείλει να πράξει το παν προς εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.

 
Εκ δημοκρατίας αιρέσεως

Στην περιγραφή της ολιγαρχίας των τετρακοσίων ο πολιτικός φιλόσοφος και ιστορικός Θουκυδίδης επιχερεί  την σκαγραφία της ψυχολογίας των ηγετών της αθηναϊκής δημοκρατίας· είναι η καλύτερη περιγραφή της ολοκληρωτικής συμπεριφοράς πολιτικών, έστω και άν δημοσίως προβάλλουν άλλες θέσεις. Είναι η εποχή του Θηραμένους του κοθόρνου και των άλλων ολιγαρχικών· οι περισσότεροι είχαν αρχίσει την πολιτική τους σταδιοδρομία από τη δημοκρατική παράταξη. Στην ολιγαρχία όλοι αξιώνουν από την πρώτη στιγμή όχι να είναι ίσοι, αλλά έκαστος να είναι ανώτερος από τους άλλους· «πάντες γαρ αυθημερόν αξιούσιν ουχ όπως ίσοι, αλλά και πολύ πρώτος αυτός έκαστος είναι». Ενώ ανέχεται έκαστος εύκολα τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών, διότι παρηγορείται με την ιδέα ότι δεν εκρίθη πολύ κατώτερος των ομοίων του· «εκ δε δημοκρατίας αιρέσεως γιγνομένης ράον τα αποβαίνοντα ως ουκ από των ομοίων ελασσούμενός τις φέρει». Πολλά θυμίζουν τις μέρες μας.

 
Η εκλογική νομοθεσία
Η επίσκεψη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως του υπουργού Εσωτερικών ήταν εγκάρδια και φιλική, ως προς τον  τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών και των βουλευτικών εκλογών· ο πρώην Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ δεν εμφανίζεται και τόσο πρόθυμος να υπερασπιστεί την εκλογική τακτική της κυβερνήσεως στις τελευταίες εκλογές, ενώ απέφυγε να καταφερθεί και κατά της Νέας Δημοκρατίας για τις κατηγορίες της ως προς τις ελληνοποιήσεις. Το πρόβλημα έχει σχέση με τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και με τις προσπάθειες του σημερινού Γραμματέα του κόμματος για πόλωση και διχασμό· ο υπουργός, όχι μόνο δεν συμφωνεί με τη λογική της πολώσεως, αλλά και φροντίζει εμφανώς να διαφοροποείται απέναντί της. Συμβαίνει να κατέχει την καίρια θέση του υπουργού Εσωτερικών, άρα και να είναι ο αρμόδιος για την αναζήτηση ευθυνών ως προς τις ελληνοποιήσεις· οι αποστάσεις σαφείς και πολιτικής σημασίας. Έπεται η συνέχεια!
 
Η οικονομική κρίση
Οι προβλέψεις όλων των σοβαρών οικονομικών κύκλων είναι ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, άρα και της διεθνούς, θα αρχίσει μετά από έναν χρόνο περίπου· φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν. Αυτό, όμως, είναι το μόνο που δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει· τα δεδομένα είναι άλλα: οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη μάλλον οδηγούν σε κλιμάκωση των συγκρούσεων, με απρόβλεπτες τις εξελίξεις· ο βομβαρδισμός του Ιράκ, όπως απειλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα περπλέξει ακόμη περισσότερο τη διεθνή κατάσταση, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ο κυριώτερος παράγων είναι η Γουώλ Στρητ, η οποία καθυστερεί σημαντικά στο να ανακτήσει την προηγούμενη κυρίαρχη θέση της στη διεθνή οικονομία. Οι λόγοι δεν είναι μόνο διεθνείς αλλά και εσωτερικοί· η εσωτερική κατανάλωση, η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας, συρρικνώνεται συνεχώς.
 
Η μεταβατική κυβέρνηση
Η διεθνής διάσκεψη της Βόννης κατέληξε σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβερνήσεως στο Αφγανιστάν, από όλες τις φυλές και πολιτικές τάσεις, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβερνήσεως εντός εξαμήνου και την προκήρυξη εκλογών εντός τριών ετών· πολύ τυποποιημένα είναι αυτά για να εφαρμοσθούν στην ασιατική χώρα, η οποία ζει με άλλες παραδόσεις και άλλες κοινωνικές αξίες. Η παρουσία και μερικών δεκάδων Γάλλων στρατιωτών στη χώρα, μαζί με τους Αμερικανούς και τους ¶γγλους δεν πείθουν και πολύ· το προπύργιο των Ταλιμπάν, Κανταχάρ, δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια της Βορείου Συμμαχίας, ενώ ο χειμώνας δυσχεραίνει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και τα ψηλά βουνά παραμένουν απόρθητα. Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από τα άλλα διεθνή γεγονότα, το Μεσανατολικό και τους τυχόν αμερικανικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ ή και στη Βόρειο Κορέα.
 
Η κυπριακή οικονομία

Η εξαιρετική λειτουργία του κυπριακού κράτους και της οικονομίας του, παρά την παγκόσμια κρίση, επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή του νοσοκομείου της Λευκωσίας· είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί έργο σε υποψηφία χώρα, και αυτό συμβαίνει, επειδή η Κύπρος εκπληροί από τώρα όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Για άλλα τρία έργα έχουν εγκριθεί τα σχέδια· η σύγκριση με την Ελλάδα είναι απογοητευτική για εμάς. Εμείς, αντιθέτως, πρωταγωνιστούμε στην αδυναμία απορροφήσεως των κοινοτικών κονδυλίων· η αιτία είναι μία και μόνη: η κακή λειτουργία του κράτους και ο έντονος κομματισμός· τα πάντα καθορίζονται για την εξυπηρέτηση των ημετέρων.

 
Οι ισραηλινές απαντήσεις
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή περιπλέκεται πάλι επικίνδυνα· ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Γάζα, ταυτίζοντας την ηγεσία των Παλαιστινίων με τους τρομοκράτες των ακραίων αραβικών οργανώσεων. Το χειρότερο είναι ότι, την τακτική αυτή την ευλόγησαν και οι Αμερικανοί, με πρώτον τον διαλλακτικό υπουργό Εξωτερικών κ. Κόλιν Πάουελ· από πολιτικής πλευράς αυτό σημαίνει ότι επιλέγεται η πολιτική της πολεμικής αντιπαραθέσεως με τους Παλαιστινίους και τους ¶ραβες. Ο αριθμός των θυμάτων έχει δευτερέυουσα σημασία· η ένταση στις διεθνείς σχέσεις μετράει. Μετά τις εξελίξεις αυτές, ανοίγει ο δρόμος για τις μαζικές επιθέσεις των Αμερικανών κατά του Ιράκ, αφού η όποια κυβέρνηση ταυτίζεται με τους τρομοκράτες· οι επιθέσεις κατά της χώρας δικαιολογούνται!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr