Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 161 / 14 Δεκεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η τακτική αποπροσανατολισμού
Μετά τις υποθέσεις μυστικών πρακτόρων και παρεμβάσεως της ΣΙΑ στην πολιτική μας ζωή, ακολούθησε η προβολή από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της υποτιθέμενης συγκρούσεως της κόρης του πρώην πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή του θέματος του Ευρωστρατού· οι φράσεις ήταν κάτι λιγότερο από συνήθεις. Η προβολή απέβλεπε σε άλλο: στην επισκίαση, όχι τόσο της σκληρής κριτικής από την αντιπολίτευση, όσο της αυστηράς προειδοποιήσεως προς τον πρωθυπουργό από τους τριάντα κυβερνητικούς βουλευτές· η επιχείρηση μάλλον πέτυχε. Ο πολύς κόσμος δεν έχει καταγράψει ακόμη τις πλήρεις διαστάσεις της μειοδοσίας, άν όχι της προδοσίας σε βάρος του Ελληνισμού· το ήμισυ των πλεονεκτημάτων από την ένταξή μας στην ΕΟΚ χάνεται. Πρόκειται για εθνική συρρίκνωση.
 
Η επίσκεψη στις ΗΠΑ
Σε λιγότερο από ένα μήνα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου στις 8 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους· άκρως τιμητική για την Ελλάδα η πρόσκληση, αλλά μάλλον έχει άλλες σκοπιμότητες. Η πρόσκληση απηυθύνθηκε τις μέρες που θεσπίζονται οι ρυθμίσεις για τα όρια εξουσίας του Ευρωστρατού, με την εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου· η αγγλοαμερικανική πρωτοβουλία, με τη χρήση της Ολλανδίας ως απεσταλμένου, βρίσκεται στην κρίσιμη στιγμή της. Η ελληνική κυβέρνηση ή θα την αποδεχθεί και θα έχει απέναντί της μεγάλο μέρος των βουλευτών της και ολόκληρο τον Ελληνισμό, ή θα την απορρίψει και θα χειραφετηθεί από την αμερικανική κηγδεμονία· δύσκολη η επιλογή για έναν πρωθυπουργό που δεν έχει αναφέρει ποτέ στην πολιτική του σταδιοδρομία τη λέξη «Όχι». Η πολιτική ζωή εισέρχεται σε άκρως κρίσιμη φάση· όλα θα κριθούν τις επόμενες μέρες.
 
Υπογραφές βουλευτών
Στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Αμύνης της Βουλής κατέθεσε χθες το πρωί επί τρίωρον ο υπουργός Εξωτερικών ως προς το θέμα του Ευρωστρατού· το κλίμα βαρύ, όχι μόνο από την αντιπολιτεύση αλλά και από την πλειοψηφία. Τα ερωτήματα πολλά· πώς απεδέχθη η κυβέρνηση τη ρύθμιση της εξαιρέσεως του Αιγαίου και της Κύπρου από τα όρια εξουσίας του υπό δημιουργίαν ευρωπαϊκού στρατού, του οποίου δεν έχουν ακόμη καθορισθεί οι ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η απάντηση αμφιλεγόμενη· δεν γνωρίζει η κυβέρνηση για την ύπαρξη του αμερικοβρεταννικού ατύπου εγγράφου, δηλαδή δεν της έχει κοινοποιηθεί ακόμη· θα ζητούσε την ενημέρωσή της από την βελγική προεδρία χθες το βράδυ, αλλά ίσως ήταν αργά. Οι διαφωνούντες κυβερνητικοί βουλευτές αντέδρασαν με άμεσο τρόπο: Τριάντα υπέγραψαν αναφορά προς την κυβέρνηση με την οποία της ζητούν να μην αποδεχθεί την προτεινόμενη ρύθμιση και επιφυλλάσσονται για τη στάση τους
 
Η λογοδοσία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας επέβαλε, τελικά, είκοσι δισεκατομμύρια δραχμές πρόστιμο για τις υπερβάσεις στα κονδύλια του Κτηματολογίου· και το μεν Κτηματολόγιο θα το αποκτήσουμε στο μέλλον, αλλά οι υπερβάσεις και οι δαπάνες έγιναν, οι ημέτεροι τις εισέπραξαν και ο ελληνικός λαός θα πληρώσει. Όσο για τον αρμόδιο υπουργό, αυτός δραπέτευσε στη Χαριλάου Τρικούπη και επιδίδεται στην καλλιέργεια της πολώσεως και του διχασμού, με τα παρακλάδια τους στις μυστικές υπηρεσίες· η συγχορδία είναι εμφανής: από τη μία άκρη στην άλλη των εναλλαγών στην εξουσία την τελευταία εικοσαετία, όλοι προσέτρεχαν στις μυστικές υπηρεσίες της υπερδυνάμεως. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά η λογοδοσία για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
 
  Οι μυστικές υπηρεσίες
 

Η επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε Σκόπια, Βελιγράδι και Πρίστινα, έδωσε την αφορμή για την επισήμανση της ασταθείας, άν όχι της εκρηκτικής καταστάσεως που επικρατεί· η υποτιθέμενη ομαλότης στο Κοσσυφοπέδιο, με το σχηματισμό της κυβερνήσεως του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, κάθε άλλο παρά σημαίνει και ηρεμία, όταν οι εκπρόσωποι του Ουτσεκά δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα. Στα Σκόπια, ο πρόεδρος της χώρας επισήμως υπέβαλε τις διαπιστώσεις του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Αλβανών ενόπλων· το θέμα που τίθεται είναι, από ποιούς κινούνται, όταν είναι γνωστές οι διασυνδέσεις τους με τους τρομοκράτες του Μπιν Λάντεν. Τους έχουν αποκοπεί όλες οι διασυνδέσεις τους με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες;

 
Φόβον ες αλλήλους

Οι τετρακόσιοι, όταν επέβαλαν το ολιγαρχία τους  με την υποκλοπή της ψήφου των Αθηναίων, όπως έγινε στις τελευταίες εκλογές, είχαν χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα τον περιορισμό της εκκλησίας του δήμου σε πέντε χιλιάδες πολίτες· δεν ήταν περισσότεροι, όσοι Αθηναίοι βρίσκονταν στην Αττική, επειδή ο στόλος ναυλοχούσε στη Σάμο για τις ανάγκες του πολέμου. Όταν οι Αθηναίοι αντιλήφθηκαν ότι οι τετρακόσιοι τους κοροϊδευαν, εστράφησαν εναντίον τους. Για το λόγο αυτό οι τετρακόσιοι δεν ήθελαν τους πεντακισχιλίους ούτε να ασκούν εξουσία ούτε και μην ακούγονται· «και οι τετρακόσιοι δια τούτο ουκ ήθελον τους πεντακισχιλίους ούτε είναι ούτε μη όντας δήλους είναι». Γιατί, το να τους εγκαταστήσουν θα σήμαινε επιστροφή στη γνήσια δημοκρατία, ενώ η αβεβαιότης για την ύπαρξη τους καλλιεργούσε τον διάχυτο φόβο· «το μεν καταστήσαι μετόχους τοσούτους άντικρυς άν δήμον ηγούμενοι, το δ’ αύ αφανές φόβον ες αλλλήλους πράξειν».

 
Ο πλήρης φάκελος
Το θέμα της λογοκρισίας από την ΟΤΕΝετ σε βάρος του «Εμμελούς» επανήλθε στην Εθνική Αντιπροσωπεία· οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Στ. Παπαθεμελής και Κυρ. Σπυριούνης, και του Συνασπισμού Παν. Λαφαζάνης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή και αιτήσεις καταθέσεως εγγράφων με τις οποίες ζητούν από τον υφυπουργό Μεταφορών κ. Σπ. Βούγια, «να καταθέσει στη Βουλή, τον πλήρη φάκελο της υποθέσεως και την αλληλογραφία της ηλεκτρονικής εφημερίδος «Το Εμμελές» με τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ΟΤΕΝετ και την Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». Υπογραμμίζουν ότι «οι δύο υπουργοί δεν απάντησαν με τον ίδιο τρόπο». Ο μεν υπουργός Τύπου αναγνώρισε ότι «η ελευθερία του πληροφορείν και του πληροφορείσθαι ισχύει και σχετικά με τις πληροφορίες που διακινούνται μέσω του Διαδικτύου», ενώ ο υφυπουργός Μεταφορών, «εμπιστεύεται την κρίση ως προς τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην ΟΤΕΝετ».
 
Ο παραγκωνισμός του ΟΗΕ
Ο φαύλος κύκλος στην Παλαιστίνη είναι δύσκολο πλέον να κλείσει· ο ισραηλινός στρατός εφαρμόζει την αρχή της συλλογικής ευθύνης και καταστρέφει τα πάντα, σπίτια, οικισμούς, προκαλώντας το θάνατο σε αμάχους και μικρά παιδιά, ενώ κύριος στόχος του είναι η παλαιστινιακή αρχή. Οι επιζώντες ¶ραβες επιδίδονται στη μόνη λύση που τους απομένει, στις απόπειρες αυτοκτονίας, φορτωμένοι με εκρηκτικά και παρασύροντας στο θάνατο όσους Εβραίους μπορούν· τέλος στην εκατόμβη αυτή δεν μπορεί να υπάρξει: Η ολοκληρωτική αρχή της συλλογικής ευθύνης, όπως τη γνωρίσαμε με το ναζισμό, απέναντι στη θρησκευτική πίστη της ταχυτέρας μεταβάσεως στον Παράδεισο, όπως το επιτάσσει το Κοράνιο· το πιστεύουν αμφότερες οι πλευρές και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Η ευθύνη δεν βαρύνει αυτούς, αλλά την Ουάσιγκτον η οποία έχει ενδώσει στις πιέσεις των Αμερικανοεβραίων· η επιβολή της οξύτητος στις διεθνείς σχέσεις δεν είναι εύκολη πλέον.
 
Η συνεχιζόμενη κρίση
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα δεν απέδωσε καρπούς και ίσως τις επιπτώσεις της θα τις δούμε προσεχώς στο Αφγανικό, στο Μεσανατολικό και αλλού· το χειρότερο είναι η επιστροφή του Αμερικανού προέδρου στη δέσμευσή του για αποχώρηση της χώρας του από τη Διεθνή Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων του 1972 και για εφαρμογή του αντιπυραυλικού συστήματος. Το αποτέλεσμα σαφές: όλα τα πλεονεκτήματα από τις πρόσφατες συνομιλίες Μπους-Πούτιν χάνονται· η επιστροφή στην οξύτητα των σχέσεων Αμερικής με Ρωσσία και Κίνα και ίσως και Ευρώπη είναι γεγονός· οι λόγοι που επιβάλλουν τη στροφή είναι σαφείς: το αντιπυραυλικό σύστημα είναι ο μόνος τρόπος για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ιδιαιτέρως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· μάλλον μακροχρονίως οι επιπτώσεις θα είναι και στην οικονομία αρνητικές. Αλλά προέχει η ανάγκη ενισχύσεως της ζητήσεως με δημόσιες πιστώσεις· εύκολος τρόπος οι πλουσιοπάροχες αμυντικές δαπάνες.
 
Ο οικονομικός πόλεμος

Ο οικονομικός πόλεμος Ευρώπης και Αμερικής προβλέπεται ότι θα κλιμακωθεί από το νέο έτος· η υποχώρηση της καταναλώσεως στην Αμερική συνεχίζεται και η κρίση βαθαίνει, ενώ στην Ιαπωνία η κατάσταση είναι χειρότερη και στις λατινοαμερικανικές χώρες το ίδιο. Η Γουώλ Στρητ καθυστερεί και δυσκολεύεται στην ανάκτηση της προηγουμένης κυριάρχου θέσεώς της, το ευρώ εκτοπίζει το δολλάριο όλο και περισσότερο· η οξύτης με τη Ρωσσία, οδηγεί αναγκαστικά τη Μόσχα και τις χώρες επιρροής της πιο κοντά προς την ευρωζώνη, με την οποία, άλλωστε, έχουν και προνομικές οικονομικές σχέσεις, πρώτες ύλες, άλλα. Όταν φθάσουν στη διεθνή αγορά οι επιπτώσεις από την όξυνση των σχέσεων των μεγάλων, λόγω του αντιπυραυλικού συστήματος, η κατάσταση θα επιδεινωθεί· «μπρος βαθύ και πίσω ρέμα»!

 
Αναμονή τρομοκρατίας
Οι πληροφορίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και η λήψη μέτρων στις Ηνωμένες Πολιτείες επαναλήφθηκαν από τις αρχές· το κλίμα της ομαδικής φοβίας απλώνεται και πάλι, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή του απλού Αμερικανού. Στο μέτωπο το κυνήγι του Μπιν Λάντεν συνεχίζεται στα ψηλά βουνά, αλλά ακόμη αποτέλεσμα, ενώ η ομαλοποίηση της καταστάσεως στη χώρα αργεί και ίσως καθυστερήσει περισσότερο, λόγω και των διαφωνιών των μεγάλων· στην Ινδία η επίθεση αυτοκτονίας στο Κοινοβούλιο της χώρας, είναι ένδειξη ότι οι φανατικοί Ισλαμιστές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα.. Το δίλημμα είναι άλλο: η διατήρηση του κλίματος φοβίας απέναντι σε επικείμενη τρομοκρατική επίθεση, ευνοεί την όξυνση των διεθνών σχέσεων, αλλά προκαλεί την επιδείνωση της, δειθνούς και εσωτερικής οικονομικής καταστάσεως.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr