"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αρκετά σας έχουμε κουράσει και σας έχουμε περιπλέξει με τις περιπέτειές μας. Καιρός είναι να ξεκουραστούμε όλοι μας· να πάμε διακοπές και να αφεθούμε στην ηρεμία και την περισυλλογή. Κλείνουμε στις 27 Ιουλίου και τα ξαναλέμε στις 27 Αυγούστου. Καλές διακοπές.
 
Η προσωπική ευθύνη όλων μας
Όσα αποκαλύφθηκαν στη Βόννη, από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στη Γένοβα, για την περισσή αδιαφορία των μεγάλων, κυρίως Αμερικανών και Ιαπώνων, θέτει επί τάπητος ένα καίριο θέμα: την προσωπική ευθύνη όλων μας απέναντι στον πλανήτη που ζούμε. Ώς τη βιομηχανική εποχή, το περιβάλλον, η γη που ζούμε εθεωρείτο ως ανεξάντλητος πηγή πλούτου και ενεργείας· όσα και άν έκανε ο άνθρωπος ήταν ελάχιστα, απέναντι στις απεριόριστες δυνατότητες απορροφήσεως της δράσεώς του από τη φύση. Ο προηγούμενος αιώνας, και κυρίως οι τελευταίες δεκαετίες, απέδειξαν ότι δεν είναι ανεξάντλητες οι πηγές της φύσεως. Καλούμεθα όλοι να εξεγερθούμε, άν θέλουμε να συνεχισθεί η ζωή στον πλανήτη.
 
Οι συναντήσεις

Ο πρωθυπουργός άρχισε κύκλο συναντήσεων με τα κορυφαία στελέχη τα οποία διαφωνούν μαζί του· την ίδια μέρα και ο υπουργός Εξωτερικών αρχίζει κύκλο επαφών με άλλα στελέχη. Δηλαδή, προβάλλονται δύο κέντρα εξουσίας: ένα είναι περί τον πρωθυπουργό και άλλο περί το γόνο της οικογενείας Παπανδρέου· είναι γνωστές οι φιλοδοξίες του υπουργού Εξωτερικών για την προεδρία της παρατάξεως την οποία θεωρεί δική του κληρονομικώ δικαιώματι ως τρίτη γενιά στην πολιτική ζωή. Αυτό, όμως, είναι δευτερεύον· το πρωτεύον είναι ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται ως άλλος πόλος έλξεως απέναντι στο σημερινό πρόεδρο της παρατάξεως και στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού αμφισβητείται πριν ακόμη γίνουν αυτές, από τον μοναδικό πόλο στηρίξεώς του: από την παπανδρεϊκή γενιά.

 
Απαρέδεκτοι όροι
Η συνάντηση του πρώην υπουργού και πληθωρικού σε δηλώσεις κ. Θ. Πάγκαλου με τον πρωθυπουργό, μάλλον κατέληξε σε αδιέξοδο, παρά τις όποιες διορθώσεις «καλλιεπείας» επιχείρησαν· ο βουλευτής της Δυτικής Αττικής δεν απέκρυψε τις διαφωνίες του: υπογράμμισε ότι πρέπει να εκπληρωθούν κάποιοι πολιτικοί όροι για την  επιβεβαίωση του κ. Κ. Σημίτη στο συνέδριο. Αλλά, το πρόβλημα είναι η εκπλήρωση αυτών των όρων, τόσο από πολιτικής πλευράς, επειδή είναι πολλοί οι αμφισβητούντες τον πρωθυπουργό, όσο και το κυριώτερο, από ψυχολογικής πλευράς, επειδή αδυνατεί να ανταποκριθεί ο σημερινός πρόεδρος στην εκπλήρωση αυτών των όρων· επιβεβαίωσε την  πολιτική του ευελιξία ο πολιτικός με το φέουδο της Ελευσίνος. Όσο για τις συναντήσεις με υπουργούς του, μα αυτό είναι η καθημερινή δουλειά του πρωθυπουργού.
 
Η έλλειψη εμπιστοσύνης
Οι αντιδράσεις των κατοίκων μιάς περιοχής στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας είναι ενδεικτική της εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στις αποφάσεις της πολιτείας· σε ευνομούμενη πολιτεία, αυτό είναι απλή γραφειοκρατική διαδικασία. Οι διαφωνίες του κόσμου κρίνονται από τη δικαιοσύνη η οποία και αποφασίζει τελικώς. Στη χώρα μας, παρά την δικαστική απόφαση που δικαιώνει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση της κεραίας, ο κόσμος αντέδρασε δυναμικά, απέναντι στα μηχανήματα που προσπαθούσαν να την εγκαταστήσουν· με τη διαδήλωσή τους, και με το δήμαρχο πρώτο, διέκοψαν τις σχετικές εργασίες. Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό: η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την πολιτεία και η αίσθηση ότι πρέπει να προβούν σε αυτοδικία για τη «δικαίωσή» τους.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Έχθρα της παιδείας
Τις μέρες της ελληνικής επαναστάσεως, η Ιερά Συμμαχία εξέφραζε τη διατήρηση της παγκοσμίου τάξεως και της «ειρήνης», όπως την αντιλαμβάνονταν οι μονάρχες της εποχής, όπως οι Οκτώ προχθές στη Γένοβα· την τάξη και την ειρήνη επικαλούνται οι «μεγάλοι» ηγέτες, με την προσθήκη της δημοκρατίας, κομμένης και ραμμένης στα μέτρα τους. Ο Αδαμάντιος Κοραής, ο πνευματικός ηγέτης της επαναστάσεως και κορυφαίος ελληνιστής, έγραφε προς τους συμπατριώτες του: «Απ’  όλα της δυτικής εκκλησίας τα μοναστικά τάγματα, εις τους Ιησουίτας μάλιστα πρέπει να κλεισθώσιν οι λιμένες της Ελλάδος, ως αποκλείονται εις τους πειρατάς. Η διδασκαλία των είναι έχθρα της παιδείας των λαών και της ελευθερίας, υπέρμαχος της απολύτου εξουσίας, και των δεσποτών συνήγορος, τους οποίους και αυτούς υπερασπίζει ενόσω υποφέρουν τα δευτερεία, αλλά σπουδάζη να καταβάλη, διεγείρουσα τον όχλον κατ’ αυτών, ευθύς απού τους ίδωσιν επιθυμούντας να ελευθερωθώσιν από Ιησουίτας».
 
Τα παιχνίδια εντυπώσεων
Η χθεσινή μεγάλη άνοδος των μετοχών στο Χρηματιστήριο δεν πείθει ότι πρόκειται για αναστροφή του κλίματος· ο κύκλος εργασιών ήταν αρκετά χαμηλός και με ελάχιστες παρεμβάσεις -από τις ελεγχόμενες από το δημόσιο εταιρείες- είναι εύκολο να αντιστραφεί η πορεία. Το πρόβλημα του χρηματιστηρίου δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται, επί ενάμισυ χρόνο τώρα, αναλόγως προς τις πολιτικές εξελίξεις· βρίσκεται σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση ή της χρειάζεται κάποιο πολιτικό σύνθημα για τις εκλογές, τότε «όλοι» να παρέμβουν στο χρηματιστήριο για την άνοδο του δείκτου. Αυτό είχε γίνει προεκλογικά και οι περισσότερες ελεγχόμενες επιχειρήσεις ή «επιλεχθείσες» για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεις εδέχθησαν την «παράκληση». Ένα χρόνο μετά, οι επιχειρήσεις αυτές με πρώτες τις εκδοτικές, βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεωκοπίας· ελάχιστη σημασία έχουν οι λεπτομέρειες. Η επανάληψη του φαινομένου στις μέρες μας μετράει, επειδή ο πρωθυπουργός αμφισβητείται από όλους.
 
Στον άλλο κόσμο
Τα όσα συνέβησαν στη Γένοβα τα γνωρίσαμε, επειδή τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής επικοινωνίας αδυνατούσαν να τα αποκρύψουν από τις εκατοντάδες χιλιάδες των διαδηλωτών· η μεθοδευμένη από την αστυνομία δολοφονία του νεαρού Ιταλού αποκαλύφθηκε, επειδή έτυχε να βρίσκεται κοντά ένας ξένος φωτογράφος και ένας Ιταλός κινηματογραφιστής. Στον πάλαι ποτέ τρίτο κόσμο οι νεκροί από τις  διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποιήσεως είναι πολλοί· οι συγκρούσεις με την αστυνομία καθημερινό φαινόμενο. Μόνο που δεν τα μαθαίνουμε, επειδή ο έλεγχος δεν το επιτρέπει να γνωστοποιηθούν· ο έλεγχος του τύπου, ηλεκτρονικού και εντύπου είναι η χειρότερη μορφή ολοκληρωτισμού. Αλλά, η άλλη πτυχή της παγκοσμιοποιήσεως είναι τα διαδίκτυα· με ελαχίστους πόρους και αρκετό θάρρος και πάθος για την ελευθερία μπορεί να πληροφορηθεί ο καθένας τα πάντα. Ο περίπλους στο διαδίκτυο είναι πλούτος ζωής· το δικαίωμα της ισηγορίας στην εποχή μας περιλαμβάνει και το διαδίκτυο.
 
Πενιχρά αποτελέσματα
Η σύνοδος των Οκτώ έδειξε κάτι άλλο, εξ’  ίσου σημαντικό με τις μαζικές διαδηλώσεις· τα αποτελέσματα ήταν πενιχρώτατα, οι επιφυλάξεις πολλών ηγετών δεδομένες. Επιγραμματικά, ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελλάριος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ρώσσος πρόεδρος, εξέφρασαν σκεπτικισμό ως προς το φαινόμενο που αναδύεται· είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθούν στους λαούς τους. Ως προς τα αποτελέσματα, τα πιο σημαντικά είναι δύο: η υποχώρηση του Αμερικανού προέδρου ως προς την αντιπυραυλική ασπίδα και η αποδοχή διαπραγματεύσεων για το θέμα με τη Μόσχα· το θέμα είναι, θα το δεχθούν αυτό οι αμερικανικές βιομηχανίες πολεμικού υλικού; Είναι ο μόνος σχεδόν δυναμικός κλάδος της οικονομίας τους. Το δεύτερο, είναι η αποδοχή του αιτήματος για την αποστολή παρατηρητών στην Παλαιστίνη· οπωσδήποτε δεν εκφράζει τους Αμερικανοεβραίους, αλλά και το βήμα αυτό είναι τολμηρό. Το Ισραήλ επιφυλλάσσεται, αλλά η απόφαση είναι απόφαση
 
 
Η σωτηρία του πλανήτου
Η διπλή αποτυχία, τις ίδιες μέρες στη σύνοδο των Οκτώ και στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στη Βόννη, να δεχθούν την επικύρωση της Συνθήκης του Κυότο για την προστασία από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και ως άτομα και ως κοινωνία-πολιτεία· οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος αυξάνονται καθημερινώς με τον τρόπο που είναι οργανωμένη και η παραγωγή και η κατανάλωση στην εποχή μας. Οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία που καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος της υφηλίου, αρνούνται να επικυρώσουν τη συνθήκη· οι λόγοι τους είναι καθαρώς πολιτικοί: το σύστημα εξουσίας και παραγωγής τους θα καταρρεύσει με οποιονδήποτε περιορισμό. Μικροπολιτικός φόβος.
 
Ο έλεγχος του Τετόβου
Οι επιθέσεις των ενόπλων Αλβανών εναντίον κυβερνητικών θέσεων στο Τέτοβο, ακόμη και μέσα στην πόλη, δείχνουν την επιθετικότητά τους, παρά την αποδοκιμασία τους από τις μεγάλες δυνάμεις και κυρίως από τους Αμερικανούς· οι οδομαχίες μέσα στην πόλη αποτελεί νέο φαινόμενο, καθώς οι ένοπλοι Αλβανοί ελέγχουν κάποιες αλβανικές συνοικίες, αλλά και οι Σλάβοι της περιοχής έχουν  πάρει τα όπλα και μάχονται μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων γίνεται την παραμονή της επισκέψεως του προέδρου Τζώρτζ Μπους στο Κοσσυφοπέδιο· έχει υπογράψει απόφαση, για την διακοπή της χρηματοδοτήσεως των ενόπλων Αλβανών, ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά αυτοί εμφανίζονται έτοιμοι και με υπεραρκετό οπλισμό, ώστε να κλιμακώνουν δυναμικά τις επιθέσεις τους και τις διεκδικήσεις τους.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

το "εμμελές" έχει δεχθεί
επισκέψεις

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr