"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
27 Ιουλίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αρκετά σας έχουμε κουράσει και σας έχουμε περιπλέξει με τις περιπέτειές μας. Καιρός είναι να ξεκουραστούμε όλοι μας· να πάμε διακοπές και να αφεθούμε στην ηρεμία και την περισυλλογή. Κλείνουμε στις 27 Ιουλίου και τα ξαναλέμε στις 27 Αυγούστου. Καλές διακοπές.
 
Οι απλές λειτουργίες πολιτικό θέμα
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται κάποιο περίεργο πολιτικό φαινόμενο· οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του, όλους σχεδόν και κυρίως τους κορυφαίους, να αποτελούν πολιτικό γεγονός. Στις συναντήσεις αυτές συζητούνται τα κομματικά, το συνέδριο και στο τέλος, άν προλαβαίνουν, και τα προβλήματα του τόπου· δεν συναντάται σε άλλες χώρες -δημοκρατικές κυρίως- το φαινόμενο, ούτε και σε άλλες εποχές. Οι λόγοι πρέπει να είναι πολλοί: αισθάνονται, όλοι τους, τέτοια περιφρόνηση προς τα προβλήματα του λαού, ώστε τα αγνοούν· γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο παρά για την επανεκλογή του στο συνέδριο και δεν τον ενοχλούν. Η καθημερινότης, που στη δημοκρατία περνάει απαρατήρητη, μετατρέπεται σε πολιτικό γεγονός!
 
Η πολιτική σύνθεση

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ένα ήταν το θέμα της συζητήσεως: η σύνθεση των πολιτικών απόψεων που παρουσιάζονται για το συνέδριο. Είναι απαραίτητο αυτό, επειδή υποτίθεται ότι από τον επόμενο μήνα θα πρέπει οι θέσεις αυτές να παρουσιασθούν στα μέλη του κόμματος τα οποία και θα εκφράσουν την άποψή τους· θεωρητικά όλα αυτά σε ομαλές περιόδους. Αλλά στο συνέδριο αυτό, το πρόβλημα είναι η πολιτική σύνθεση· τέσσερες είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται: οι κυβερνητικοί, οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού· οι συνδικαλιστές, που παρουσιάστηκαν ως υποστηρικτές του πρωθυπουργού, αλλά στο δρόμο έχουν αλλάξει πορεία· οι της εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως, με εκφραστή τον υπουργό Εθνικής Αμύνης· οι περί τον γόνο Παπανδρέου. Πολλά αλλάζουν, άλλα ανατρέπονται, δυσκολεύοντας περισσότερο τη σύνθεση.

 
Οι υπουργικές εξηγήσεις
Στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής εμφανίστηκε μόνο ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από την ιταλική κυβέρνηση για την απέλαση του λεωφορείου με τους πενήντα διαδηλωτές· απουσίαζαν, όμως, οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, οι κυρίως αρμόδιοι για την ΕΥΠ και τις εξωτερικές σχέσεις. Έσπευσε η κυβέρνηση να δείξει ότι δίδει τις απαραίτητες εξηγήσεις, αλλά δεν έπεισε κανέναν· τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως χαρακτήρισαν τις εξηγήσεις ανεπαρκείς, ενώ ο πρόεδρος του Συναπισμού κ. Ν. Κωσνταντόπουλος -που πήρε μέρος στις διαδηλώσεις στη Γένοβα- υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη ως προς τη συνεργασία της με την ιταλική. Όσο συνέβησαν στη Ιταλία δεν είναι παρά η απαρχή του μεγάλου κινήματος αμφισβητήσεως της αυταρχικής παγκοσμιοποιήσεως.
 
Οι αγνοούμενοι
Στις αιματηρές συγκρούσεις της Γένοβας, οι νεκροί ήταν τρεις και όχι ένας, όπως λέγεται· ένας ο νεαρός Ιταλός από τα πυρά των καραμπινιέρων, δεύτερος, ο ηλικιωμένος Ιταλός που έπαθε καρδιακή προσβολή λόγω των δακρυγόνων και των χημικών και τρίτη, η νεαρή Γαλλίδα που υπέκυψε στα τραύματά της μετά από δύο μέρες. Ένα νέο γεγονός παρουσιάζεται· πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, γερμανική, σουηδική, ολλανδική, γαλλική διαμαρτύρονται προς την ιταλική ότι έχουν καταγγελθεί δεκάδες εξαφανίσεις πολιτών τους που είχαν μεταβεί για τις διαδηλώσεις στο ιταλικό λιμάνι. Μερικά ξένα πρακτορεία το μεταδίδουν και όχι όλα· η αναζήτηση των εξαφανισθέντων είναι το σημαντικότερο γεγονός μετά τις συγκρούσεις. Πώς γίνεται, στην εποχή μας, να χάνονται τόσοι άνθρωποι στην καρδιά της Ευρώπης;
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Ουτοσί και βάρβαρος
Εις τας «Νεφέλας» ο κωμικός της δημοκρατίας Αριστοφάνης στέλνει τον ταλαίπωρο Στρεψιάδη στο «σχολείο» του Σωκράτους, ώστε να διδαχθεί τις σοφιστείες του για να αντιμετωπίσει τους πολλούς δανειστές που του προκάλεσε ο καλομαθημένος γιός του Φειφιππίδης· στενοκέφαλος ο ηλικιωμένος Αθηναίος, κουρασμένος από τον πόλεμο, δυσκολεύεται πολύ στα γράμματα: Τί σαν πεινασμένος σκύλος θ’  αρπάξω τη σοφία; ρωτάει, «Τί δαί; Κυνηδόν την σοφίαν σιτήσομαι;» Κι απαντάει ο Σωκράτης: Τόσο αγράμματος άνθρωπος και βάρβαρος,/ φοβάμαι,  γεροντά μου, πως σου χρειάζεται ξύλο./ Για πες μου, τί κάνεις όταν κάποιος σε δέρνει; «¶νθρωπος αμαθής ουτοσί και βάρβαρος,/ δέδοικ’ σ’, ώ πρεσβύτα, μη πληγών δέη./ Φερ’ ίδω, τί δρας, ήν τις σε τύπτη;» Οι λέξεις δεν χρησιμοποιούνται τυχαίως από τον κορυφαίο κωμικό της ιστορίας· βάρβαρος είναι για τους Έλληνες, ο αγράμματος και ο αποκομμένος από τους άλλους· ο αγνοών τα πολιτικά πράγματα.
 
Οι σεισμοί στη Σκύρο
Αφορμή αποτελούν μάλλον οι νέοι σεισμοί στη Σκύρο για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από όλα τα άλλα προβλήματα· είμαστε η περισσότερον σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και ως λαός έχουμε μάθει να ζούμε με τους σεισμούς. Αυτό αποδεικνύεται, αφού έχουμε επιβιώσει επί τέσσερες χιλιάδες χρόνια στην άκρη αυτή της Ευρώπης, παρά τους πολλούς και ισχυρούς σεισμούς· το να μετατρέπεται ένας σεισμός σε μείζον θέμα είναι ένδειξη δειλίας και υπερβολής. Όταν οι πρόγονοί μας αντιμετώπιζαν τους σεισμούς, χωρίς τις σημερινές προκαταλήψεις και χωρίς την ύπαρξη κράτους σε εποχή δουλείας και βαρβαρικών επιδρομών, είχαν προσαρμοσθεί με το φυσικό αυτό φαινόμενο· οι υπερβολές δεν βοηθούν σε τίποτε, εκτός και άν προσφέρουν κάποια θεαματικότητα στα κανάλια. Μόνο στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης συμβάλλουν, για όσους πιστεύουν, ότι οι Έλληνες είναι τόσο κουτοί, ώστε να τα πιστεύουν όλα
 
Η δίκη Μιλόσεβιτς
Οι τελευταίες εξελίξεις στα Σκόπια, παρά την επίσκεψη του προέδρου Μπους στο Κοσσυφοπέδιο, φέρουν σε δύσκολη θέση τις διωκτικές αρχές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς· η παραπομπή του είχε στηριχθεί περισσότερο στην προπαγάνδα των ελεγχομένων μέσων μαζικής επικοινωνίας ότι, αίτιος όλων των κακών είναι ο κομμουνιστής Σέρβος πρόεδρος και ότι άν αυτός παραπεμπόταν στη δικαιοσύνη θα ερχόταν η κάθαρση. Συνελήφθη και ανακύπτει το πρόβλημα· όλες οι καταγγελίες αφορούν γεγονότα, μετά την έναρξη των βοβδαρδισμών την 24ην Μαρτίου 1999· οι περισσότερες σχετίζονται με «σφαγές» Αλβανών που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς, και ελάχιστες ή καμμία, θεμελιωμένη ώστε να αποτελέσει κατηγορία, από τους Σέρβους. Η άλλη πτυχή είναι η πλέον ενδιαφέρουσα· το κίνημα κατά της παγκοσμιοποιήσεως συνδέεται στενά με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία· το διαδίκτυο είναι γεμάτο με σχετικές πληροφορίες. Αναζήτηση χρειάζεται!
 
Οι Αμερικανοί υπήκοοι
Η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε διακοίνωση με την οποία καλεί τους υπηκόους της να μην επισκέπτονται τα Σκόπια, ενώ ανεχώρησαν και οι μη απαραίτητοι υπάλληλοι της πρεσβείας της· από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ διέψευσε κατηγορηματικά τις κυβερνητικές κατηγορίες ότι ευνοεί τους Αλβανούς και έσπευσε να συλλάβει αρκετούς ενόπλους του Ουτσεκά, που διέρχονταν από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου. Οι ενέργειες αυτές κάθε άλλο παρά έπεισαν για την αμεροληψία των Δυτικών· μάλλον το αντίθετο, έδειξαν ότι ήταν ένοχοι και έσπευσαν να σκεπάσουν τις ενοχές τους. Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως έτρεξαν στην περιοχή και έπεισαν τους Αλβανούς να υποχωρήσουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από την τελευταία εκεχειρία· αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά, ότι μόνο τη γλώσσα της ισχύως αντιλαμβάνονται οι Δυτικοί και ότι πίσω από την ελευθερία κινήσεων των Αλβανών βρίσκονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
 
 
Σε κατάσταση αναμονής
Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, πρώην βασιλεύς Συμεών, όρκισε την κυβέρνησή του, αλλά απέφυγε τις ακραίες δηλώσεις· προτίμησε να παραμείνει στην αντιμετώπιση των ζωτικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, όπως και στο της εξυγιάνσεως της κρατικής μηχανής. Είναι προφανές ότι άλλα έχει στο νου του και αποφεύγει να τα εξωτερικεύσει· αποκλείεται να μην γνωρίζει το βάθος και την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά από πενήντα χρόνια κομμουνιστικής διακυβερνήσεως. Όπως γνωρίζει ότι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με διακηρύξεις και ευχολόγια· ο άνθρωπος που μέσα σε πενήντα μέρες ίδρυσε κόμμα και κέρδισε τη σχετική πλειοψηφία του λαού, δεν είναι αφελής, ούτε βαδίζει στα τυφλά. Εμάς μας ενδιαφέρει η στάση του στο πρόβλημα των Σκοπίων.
 
Το Ιόνιο στο σκοτάδι
Έφθασε μία βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ στην Πρέβεζα, και τα νησιά του Ιονίου βρέθηκαν στο σκοτάδι· από πολλά χρόνια έχουν επισημανθεί οι ατέλειες αυτές του ηλεκτρικού μας δικτύου. Είναι γνωστό ότι το Θέρος, με την υπερβολική ζέστη και τη χρήση των κλιματιστικών, όπως και με την άφιξη των τουριστών, η κατανάλωση ρεύματος πολλαπλασιάζεται· το να το επικαλείται αυτό η κυβέρνηση δεν είναι κάτι που ελάχιστα πείθει. Η μεγαλύτερη δημοσία επιχείρηση η οποία είναι υποχρεωμένη να απελευθερώσει το μονοπώλιο της, σύμφωνα με τους κανόνες της Οικονομικής Νομισματικής Ενώσεως, εμφανίζεται απροετοίμαστη για τη νέα εποχή· το πρόβλημα είναι υπαρκτό και άμεσο. Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμες για τον ανταγωνισμό στην ελεύθερη αγορά της Ευρώπης· εκεί κρινόμαστε.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

το "εμμελές" έχει δεχθεί
επισκέψεις

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr