"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
19 Ιουνίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο τόσον λακωνικός και προσεκτικός στις πολιτικές του δηλώσεις ρυθμιστής του πολιτεύματος ξάφνιασε με τις διαπιστώσεις του στη γενέτειρά του, την Πάτρα, και με την ευκαιρία της τιμήσεως των δεκατριών πρωθυπουργών και Πρόεδρων της Δημοκρατίας που εξέλεξε η Αχαϊα· ήταν σαφής ο κ. Κ. Στεφανόπουλος, όταν εξέφρασε την πικρία του, επειδή κατά το Σύνταγμα δεν διαθέτει τις εξουσίες παρεμβάσεως σε κρίσιμες περιπτώσεις. Δηλαδή, άν τις διέθετε, θα τις ασκούσε; Διερχόμαστε τόσο άσχημη εποχή; Αναπάντητο μένει, επίσης, και το θέμα της διαφθοράς στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια· είναι δυνατόν η διαφθορά να ενδημεί δίπλα στους πολιτικούς προϊσταμένους; 
 
Οι πραγματικές ευθύνες

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. ¶κης Τσοχατζόπουλος επέλεξε τον δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, υπαγόμενο πάλαι ποτέ στο υπουργείο του,  για να εξφενδονίσει τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού και των φίλων του· αυτή τη φορά καταλόγισε τις πολιτικές ευθύνες για την τεράστια υποκλοπή των αποταμιεύσεων του λαού από το Χρηματιστήριο. Το παιχνίδι, εννοούσε, έχει πολιτικές προεκτάσεις και ότι πρέπει να καταλογισθούν οι ευθύνες· δηλαδή, οι ευθύνες έχουν δυο σκέλη: το πρώτο, αφορά την πλήρη απουσία ελεγκτικών μηχανισμών κατά την κρίσιμη περίοδο της αποτόμου ανόδου του. ¶ρα καταλογίζει τις ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και στον προϊστάμενό του πρωθυπουργό· αυτοί δεν έχουν αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες τους. Το δεύτερο, αφορά την πρακτική πλευρά, τη δημοσίευση από την κυβέρνηση του καταλόγου των εκατό περίπου φυσικών προσώπων που υπεξαίρεσαν περίπου δεκαπέντε τρις. Ο κατάλογος γίνεται το μήλον της έριδος.

 
Στη Βόρειο Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Ρωσσίας Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, επισκέφθηκε το Βελιγράδι· στις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Κουστούνιτσα υπογράμμισε την ανάγκη συγκλήσεως Διαβαλκανικής Διασκέψεως για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και υπογράμμισε το απαραβίαστο των συνόρων στην περιοχή. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, από την πλευρά του, κατήγγειλε τη δράση των ενόπλων Αλβανών στα Σκόπια και στη Βόρειο Ελλάδα· εμείς μάλλον περί άλλα τυρβάζουμε, υπακούοντες στις αμερικανικές εντολές. Ο Ρώσσος πρόεδρος επισκέφθηκε μετά την Πρίστινα και επιθεώρησε τη ρωσσική μεραρχία· ευρύτερη πολιτική σημασία είχε η επίσκεψη: η Ρωσσία δείχνει ότι είναι παρούσα, όταν  η Αμερική φαίνεται ότι αποχωρεί από τα Βαλκάνια. Οι δικές μας σχέσεις με τη Ρωσσία και τη Γιουγκοσλαβία δεν είναι αρκετά καλές· το δείχνουμε ότι φοβούμαστε να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις νέες προοπτικές που διαγράφονται στην περιοχή.
 
Η Ορθοδοξία
Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Λέσβο και η παρουσία Του στην αδελφοποίηση μιάς ελληνικής πόλεως και μιάς τουρκικής της απέναντι ακτής δεν σημαίνει παραχώρηση προς την επεκτατική πολιτική της ¶γκυρας· μάλλον το αντίθετο: οι απλοί Τούρκοι κάθε άλλο παρά ασπάζονται την εξαλλη πολιτική της Τουρκίας. Εκείνο που ενοχλεί είναι η σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Αιγαίου και του νομάρχη του νομού· τα αίτια είναι πολιτικά και αποπνέουν τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και τη διαμάχη για τη διαδοχή του παρόντος σχήματος. Είναι κρίμα η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός να αμαυρώνονται από τόσο ταπεινά ελατήρια. Η ανάταση ψυχής δεν υπάρχει.
 
Η αρμονία του ανθρώπου

Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.

Το επαναλαμβάνουμε για τους νέους αναγνώστες.
 
Βασιλέα εκάλεσεν
Οι Σπαρτιάτες, την περίοδο της παρακμής τους κατά τον τρίτο π.Χ. αιώνα, το μόνο που είχαν διατηρήσει ήταν την αξιοπρέπειά τους· στη Μακεδονία είχε επικρατήσει ο Αντίγονος Γονατάς, γιός του Δημητρίου του πολιορκητού, ανακηρυχθείς βασιλεύς. Οι Σπαρτιάτες είχαν αποστείλει επίσημο πρεσβευτή να συζητησει μαζί του· πριν επιστρέψει πληροφορήθηκαν ότι είχε αποκαλέσει τον Αντίγονο βασιλέα, «πυθόμενοι ότι εκάλεσεν αυτόν βασιλέα». Τον τιμώρησαν αμέσως με πρόστιμο, παρ΄ όλο ότι η αντιπροσωπεία έφερε μαζί της ως βοήθεια από έναν μέδιμνο σιτηρών για κάθε μέλος της και μάλιστα σε περίοδο σιτοδείας, «εζημίωσαν, καίτοι μέδιμνον πυρών εκάστω παρ΄ αυτώ σιτοδείας ούσης κομίζοντα». Οι Ευρωπαίοι έδειξαν την πλήρη πολιτική τους αδυναμία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο· δεν αντέδρασαν καθόλου στην περιφρονητική και λαϊκιστική προσφώνηση του Αμερικανού προέδρου. Την αποδέχτηκαν ως τετελεσμένο γεγονός και αύριο θα υποστούν τις συνέπειες της· τίποτε στη διπλωματία δεν γίνεται στην τύχη.
 
Η υπονόμευση
Η μουσική, το τραγούδι στον ελληνικό λαό ταυτίζονται με την έκφραση της χαράς της ευφορίας, με την απόδοση της ικανοποιήσεως από τη ζωή· στο λόγο, στην ελληνική γλώσσα, η απόσταση από την ομιλία ώς τη μουσική αρμονία είναι ελαχίστη, είναι η διαφορά στο ρυθμό και στο μέλος. Όταν οι νεαροί από την ομογένεια, οι Αντίκ, κέρδισαν στην Ευρωβίζιον όλοι οι Έλληνες χάρηκαν, τους επικοδίμασαν και τους ευχαρίστησαν επειδή ήταν κάτι που εξέφραζε τους πάντες· ήθελαν όλοι να τους δουν και να τους ακούσουν να τραγουδάνε στην Ελλάδα. Η ματαίωση της συναυλίας στη Γλυφάδα και οι γελοίες δικαιολογίες που πρόβαλαν για το γεγονός είναι κάτι που ενόχλησε τους πάντες· τα κόλπα με τα μηχανήματα, με τη μετάδοση της φωνής και τα άλλα δείχνουν νοοτροπία δουλική, αποκαλύπτουν το γιατί οι επίσημοι από την ελληνική πολιτεία απέφυγαν να τιμήσουν τους νεαρούς.
 
Το αμερικανικό όραμα
Οι Βούλγαροι στις εκλογές ψήφισαν κατά τη λογική του αμερικανικού οράματος· επί μία δεκαετία μιμούνται τον τρόπο ζωής που τους προσφέρει η φιλελεύθερη Δύση. Κινούνται, στην πράξη, από την προσήλωση στον κομμουνισμό προς την ιδεολογική ταύτιση  με τον καπιταλισμό· από αμφότερα απογοητεύτηκαν. Ο κομμουνισμός τους άφησε τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας τους· η μίμηση του φιλελευθερισμού, δεν πρόσφερε τίποτε το καλύτερο. Δύσκολα οργανώνεται μία χώρα με δανεικά οράματα· αναζήτησαν έτσι στις εκλογές το πιο γνήσιο της ιστορίας τους που είναι η βασιλεία. Οι ρίζες της βουλγαρικής ιστορίας είναι ταυτισμένες με κάποια βασιλική οικογένεια, με κάποιον βασιλέα· αυτή είναι η διαφορά τους με την ελληνική φυλή και τις ρίζες της στη δημοκρατία και στην πολιτική ελευθερία.
 
Η Ολυμπιακή Αεροπορία
Είναι υποχρεωμένη τελικά η κυβέρνηση να αποφασίσει κάτι για τον εθνικό αερομεταφορέα μας· «εθνικό» τρόπος του λέγειν με τη συρρίκνωση που έχει υποστεί την τελευταία εικοσαετία.  Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη ιδιωτικοποίηση που θα αποφασίσει, άν αποφασίσει τελικά, η κυβέρνηση ένα χρόνο μετά τις εκλογές· οι επιλογές της, όμως, είναι ελάχιστες και οι προσφορές δεσμευτικές, καθώς η Ολυμπιακή είναι ζημιογόνος. Η κυβέρνηση θυσίασε την εξυγίανση της εταιρείας στις «ανάγκες» των εκλογών με τους διορισμούς και την αποκατάσταση των ημετέρων της· την επομένη των εκλογών εμφανίσθηκε δέσμια των «αναγκών» αυτών και δεν τόλμησε να θίξει κανέναν. Αλλά, «άν δεν σπάσεις αυγά, δεν τρως ομελέτα», λέει ο ελληνικός λαός· η κυβέρνηση έμεινε χωρίς αυγά και αδύναμη εντελώς για ομελέτα.
 
ΝΑΤΟ και Σκόπια
Κάτι φαίνεται ότι συμβαίνει μέσα στα εσωτερικά της ελληνικής κυβερνήσεως ως προς την αντιμετώπιση της καταστάσεως στα Σκόπια· το ΝΑΤΟ αποφασίζει, μάλλον  αύριο, για την περίπτωση στρατιωτικής επεμβάσεως, άν οι Αλβανοί αντάρτες αρνηθούν να παραδώσουν τα όπλα. Θα πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία απέναντι σε διαφορετική, έστω και μη ομολογημένη δημοσίως, στάση της αμερικανικής κυβερνήσεως. Στη χώρα μας έγινε σύσκεψη στου Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης· δηλώσεις έκανε ο υπουργός Αμύνης, ο τόσον οξύς κατά του πρωθυπουργού την Κυριακή και εκείνος που δεν πήρε μέρος στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Γκόττεμπουργκ της Σουηδίας. Δείχνει αυτό κάτι το διαφορετικό στην κυβερνητική πολιτική ή στα εσωτερικά της κυβερνήσεως; είναι δύσκολο να απαντηθεί σήμερα η ερώτηση. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι η υπεύθυνη στάση απέναντι στους προκαλούντες την πατρίδα μας.
 
Η Τράπεζα της Αγγλίας
Η παλαιότερη κεντρική τράπεζα στη νεώτερη εποχή είναι η Τράπεζα της Αγγλίας· το κύρος της στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή οικονομία τεράστιο. Εκφράζει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, μαζί με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου· οι κεφαλαιούχοι του Σίτυ είναι εκείνοι που ώθησαν τον Βρεταννό πρωθυπουργό να πάρει θέση υπέρ της εντάξεως της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και στην αντικατάσταση της στερλίνας από το ευρώ. Φαίνεται, όμως, ότι κάτι άλλο συμβαίνει· ο Διοικητής της γηραιάς κυρίας, όπως λέγεται, κ. Έντυ Τζωρτζ, σε ομιλία του στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ζήτησε από τους φοιτητές να προσευχηθούν όλοι μαζί για το ευρώ. Δηλαδή, εμφανίζεται καταδικασμένο το ευρώ· άν, όμως, το ευρώ είναι «ασθενές» και δέεται προσευχής, τότε και η ΟΝΕ είναι καταδικασμένη. Αυτό εννοεί ο Διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας; Στους επόμενους μήνες θα έχουμε την απάντηση. Μάλλον δέσμιοι είναι οι  ¶γγλοι.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr