Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
Φύλλο 214/ 21 Μαρτίου 2002
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
 
Η προχθεσινή ήταν μια άλλη μέρα
Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την επικύρωση της Συνθήκης της Νικαίας στη Βουλή έδειξε ότι «η προχθεσινή ήταν μια άλλη μέρα»· κατήφεια, προβληματισμός και αναζητήσεις ήταν η ατμόσφαιρα στους βουλευτές της πλειοψηφίας.Οι λίγοι που τόλμησαν να διαφοροποιηθούν, είτε με ομιλίες τους, είτε με την αποδοκιμασία του προέδρου τους έδερπαν τους καρπούς της τόλμης των· όλοι τους αισθάνονταν ότι πολλά έχουν αλλάξει στην πολιτική ζωή, τα οποία δεν επικαλύπτεται με τον έλεγχο των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Ήταν ζωντανή η μετάδοση της συζητήσεως και πολλοί Έλληνες είδαν το κλίμα που επικρατούσε και την πλήρη ανετοιμότητα του πρωθυπουργού στο ζωτικό, για την εθνική μας ασφάλεια, θέμα του Ευρωστρατού· έδινε την εντύπωση ότι ήταν πρωθυπουργός άλλης χώρας.
 
Πρόκληση και φυγή
Τη φυγή επέλεξε ο πρωθυπουργός απέναντι στην πρόκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, «θα χάσετε, αλλά χάσετε με αξιοπρέπεια!» Οι διαξιφισμοί και η ουσία της συζητήσεως στη Βουλή εστιάσθηκε στο θέμα του Ευρωστρατού· ο κ. Κ. Σημίτης παραδέχθηκε ότι δεν το έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι  «δεν καθορίζουμε αλλά υφιστάμεθα» τις όποιες προτάσεις και ότι το αγγλοαμερικανικοτουρκικό σχέδιο, «κάποιο χαρτί είναι», όπως όλα τα άλλα. Δηλαδή, θεωρεί την Ελλάδα χώρα δευτέρας κατηγορίας, ενώ ο υπουργός του Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο Ευρωστρατός δεν πρόκειται να διασφαλίσει τα σύνορα της χώρας· στις επισημάνσεις του κ. Κ. Καραμανλή ότι η διασφάλιση των εθνικών συνόρων και η οικονομική ανάπτυξη ήταν οι δύο στόχοι της εντάξεως στην ΕΟΚ από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, δεν απάντησε. Η αρχή της αυτοτελείας της ευρωπαϊκής αμύνης και της ισότητος όλων των Ευρωπαίων αγνοείται από τον πρωθυπουργό.
 
Αποηγευτικός ή άσχετος
Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή και οι διαξιφισμοί του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν ένα άτομο από απογοητευτικό έως άσχετο· για το τελευταίο, είναι σαφής η δυνητική χροιά των λόγων του, όσον αφορά την ενιαία οικονομική πολιτική μετά την καθιέρωση του ευρώ. Δεν είναι δυνητική, είναι υποχρεωτική και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, η ενιαία οικονομική πολιτική σε όλους τους κλάδους, ανεξαρτήτως της βουλήσεως των επί μέρους κυβερνήσεων· είμαστε η μόνη χώρα που καθυστερήσαμε την ένταξη στην ευρωζώνη, χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση της οικονομίας. Τώρα δεν μπορούμε να πάμε πίσω· ή τρέχουμε ή πληρώνουμε με μεγαλύτερη ανεργία και υπανάπτυξη. Τα υπόλοιπα είναι έπεα πτερόεντα, τα οποία απογοήτευσαν τους βουλευτές του που δεν προθυμοποιήθηκαν να πάρουν το λόγο ή και που αποδοκίμασαν τον πρόεδρό τους. Μισό αιώνα είχε να δει η Βουλή παρόμοιο πρωθυπουργό!
 
Αποδοκιμασία ορεινών
Το ιδιαίτερο κλίμα που επικρατεί σε κάθε κοινοβουλευτική πλειοψηφία κρίνεται στα ορεινά έδρανα, εκεί όπου αποσύρονται οι πιο απείθαρχοι βουλευτές· κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της Συνθήκης της Νίκαιας, περισσότεροι από δέκα κυβερνητικοί βουλευτές αποδοκίμασαν, σε χαμηλό τόνο, τον πρωθυπουργό κατά τις παρεμβάσεις του: «Τί λέει;», «Κοίταξε μοναξιά!», «Κάνει τον πρωθυπουργό ο άνθρωπος!» Αυτά ήταν από τα λίγα που λέγονταν και  ακούγονταν στα γύρω έδρανα, αλλά όχι και ως τον ομιλητή ή τον πρόεδρο, ο οποίος κάτι αντιλήφθηκε και έστρεφε συνέχεια την προσοχή του προς τα ορεινά· απτόητοι, όμως, οι δέκα έως δεκαπέντε βουλευτές που μαζί με όσους χαμογελούσαν και επιδοκίμαζαν τα σχόλια ήταν περισσότεροι, συνέχιζαν.
 
  Απιστία Βρεταννίας
 

Ο προεδρεύσας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος κ. Φοίβος Ιωαννίδης, διαφοροποιήθηκε πλήρως από τον πρωθυπουργό ως προς το θέμα του Ευρωστρατού· ο κ. Κ. Σημίτης μίλησε για κάποιο χαρτί, το οποίο «δεν καθορίζουμε αλλά υφιστάμεθα» και παραδέχθηκε ότι «δεν έχει σημασία ποιό χαρτί είναι!» Ο βουλευτής του ήταν σαφέστατος, «η Βρεταννία διέπραξε απιστία», είπε· δηλαδή, ο πρωθυπουργός αποδέχεται ή σιωπά απέναντι στην απιστία που έχει άμεση σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο διαγραφείς βουλευτής κ. Βασ. Κεδίκογλου ήταν προκλητικός· ο καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου, εννοώντας τον πρωθυπουργό, δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το τί συνέβαινε και πώς συνέβη· τα συμβαίνοντα στην  Παλαιστίνη τα αγνοεί.

 
Κελεύοντος βασιλέως

Κάποτε, ο βασιλεύς, μετά τις τρείς νίκες σε μία μέρα του Κίμωνος στον Ευρυμέδοντα ποταμό -το πρωί βύθισε τον διπλάσιο περσικό στόλο με τις διακόσιες τριήρεις του, το μεσημέρια αποβίβασε τους ναύτες στη στεριά και κατατρόπωσε τον τριπλάσιο περσικό στρατό και το απόγευμα τους ανέβασε και πάλι στα πλοία και αιχμαλώτισε τις διακόσιες τριήρεις που έρχονταν από τη Φοινίκη, είναι η πιο ένδοξη ημέρα στην ελληνική ιστορία- ζήτησε από τον Θεμιστοκλή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του· «εξάπτεσθαι κελεύοντος βασιλέως και βεβαιούν τας υποσχέσεις». Αυτός ούτε από οργή παρασύρθηκε κατά των συμπολιτών του, ούτε από υπεροψία για τις τόσες δυνάμεις προς τον πόλεμο· «ούτε δι’ οργήν τινα παροξυνθείς κατά των πολιτών ούτε επαρθείς τιμή τοσαύτη και δυνάμει προς τον πόλεμον». Σκέφθηκε μάλιστα ότι δεν ήταν εφικτό το έργο για τις δυνάμεις του, επειδή είχε πολλούς μεγάλους στρατηγούς η Ελλάδα.

 
Πολιτική και διαπλοκή
Η ομιλία του προέδρου της Ιντρακόμ στη Γενική Συνέλευση των μετόχων απέδειξε ότι η απόλυτη ταύτιση κυβερνήσεως και διαπλοκής είναι δεδομένη· τα επιχειρήματα του προέδρου της εταιρείας δεν ήταν επιχειρησιακής μορφής, παρά πολιτικής και μάλιστα κομματικής: «Θα ανοίξει ο κ. Κόκκαλης τους λογαριασμούς του, άν ανοίξει η Νέα Δημοκρατία εκείνους της εταιρείας ΜΑΥΟ!». Το πρώτο αφορά τις σχέσεις του προέδρου της Ιντρακόμ με τη δικαιοσύνη, την ελληνική και άλλων χωρών που έχουν ασκήσει σχετικές διώξεις, και όχι με την αξιωματική αντιπολίτευση· το δεύτερο, οι λογαριασμοί της ΜΑΥΟ αφορούν τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας -και μάλιστα συγκεκριμένου προέδρου της- με τη δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς και με την κυβέρνηση από πολιτικής πλευράς. Σε αυτά δεν είναι δυνατόν αν εμπλέκεται ιδιώτης, παρά μόνο στο βαθμό που έχει άρρηκτη σχέση με τους κομματικούς μηχανισμούς· τις άρρηκτες αυτές σχέσεις αποκάλυψε μεγαλοπρεπώς!
 
Παράπονα των Κυπρίων
Τα δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης -εμμέσως και οι δηλώσεις της ηγεσίας της νήσου- δείχνουν τα έντονα παράπονα των Ελληνοκυπρίων ως προς τη στάση του κ. Κ. Σημίτη· ουδεμία αναφορά δεν έχει κάνει για την ένταξη της Κύπρου, παρά τις επίσημες και θριαμβευτικής μορφής διαβεβαιώσεις του προέδρου της Επιτροπής, του αρμοδίου επιτρόπου και του πρωθυπουργού της Ισπανίας, ως προεδρεύοντος την ΕΕ. Την ίδια στάση τήρησε ο πρωθυπουργός και κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της Συνθήκης της Νικαίας, κάτι που οδήγησε σε πολλές και σοβαρές επικρίσεις από όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου· είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έλαβε τη σαφή θέση, ότι «χωρίς την ένταξη της Κύπρου, διεύρυνση δεν γίνεται». Θέση την οποία έλαβε με σαφήνεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και η οποία αποτελεί αδιαμφισβήτητη θέση της χώρας.
 
Τσένεϋ και Μοντερέϋ
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε ένδεκα χώρες της Μέσης Ανατολής, με τελευταίο σταθμό την ¶γκυρα, χωρίς να εξασφαλίσει από καμμία, με την εξαίρεση του Ισραήλ, τη συγκατάθεση για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά του Ιράκ· η Ουάσιγκτον, όμως, εμφανίζεται διατεθειμένη να πραγματοποιήσει το σχέδιό της, ανεξαρτήτως των διεθνών αντιδράσεων, όχι μόνο από τις γειτονικές χώρες, αλλά και από τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις και από ολόκληρη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Βρεταννίας. Θα είναι η πρώτη φορά, μεταπολεμικά, που η Αμερική αναλαμβάνει μόνη παρόμοια επιχείρηση. Από την άλλη πλευρά, στο Μοντερέϋ του Μεξικού ολοκληρώνει τις εργασίες του το συνέδριο του ΟΗΕ για τα χρέη των φτωχών χωρών του κόσμου· ομιλίες πολλές, αλλά ουσία ουδεμία, καθώς όλα είναι προαποφασισμένα και θα ανακοινωθούν κατά τη λήξη των εργασιών. Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, αγνοούνται επιδεικτικά, σαν να μην υπάρχουν!
 
Σχέσεις Ρώμης –¶γκυρας

Η σκληρή και ανυποχώρητη στάση της Ιταλίας απέναντι στην Τουρκία ως προς το θέμα των λαθρομεταναστών, μετά το τελευταίο πλοίο με τα χίλια άτομα, δείχνει την πολιτική του Ιταλού πρωθυπουργού· λίγες μέρες πριν είχαν γίνει τα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο κ. Σύλ. Μπερλουσκόνι άφησε τους υπουργούς του να απειλήσουν την ¶γκυρα με αντίποινα, άν δεν λάβει δραστικά μέτρα για την ανακοπή του κύματος των λαθρομεταναστών· ο στόχος διττός: προς το εσωτερικό, να δείξει τη δυναμικότητα της κυβερνήσεως· προς την Τουρκία, να υπογραμμίσει ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει από την Ιταλία. Παρά τη φιλοαμερικανική στάση που  χαρακρηρίζει αμφότερες σε πολλά διεθνή θέματα, όπως στο Μεσανατολικό, η Ρώμη επιθυμεί να επιβάλει το προβάδισμά της στην περιοχή.

 
Τρομοκρατία στην Ιταλία
Η δολοφονία του καθηγητού συμβούλου του υπουργού Εργασίας της Ιταλίας, έξω από το σπίτι του στην Μπολώνια, δείχνει ότι το φαινόμενο των «Ερυθρών Ταξιαρχιών» ίσως αναβιώνει· πιθανόν όχι με την παλαιότερη μορφή, αλλά μάλλον με κάποια παραλλαγή της. Η τρομοκρατία στην Ευρώπη -και φυσικά πολύ περισσότερο στην Ελλάδα- δεν είναι κάτι το αυτοφυές και αυτόνομο· στο μεγαλύτερο βαθμό κινείται από μυστικές υπηρεσίες και σκοτεινά κέντρα, τα οποία έχουν άλλους στόχους από εκείνους που διακηρύσσουν με τα φυλλάδιά τους. Το γεγονός είναι ότι η Ιταλία εισέρχεται σε νέα πολιτική περίοδο, τη στιγμή κατά την οποία ο πρωθυπουργός της δεν εμφανίζεται και τόσο πρόθυμος υποστηρικτής του ευρώ· μάλλον κοιτάζει την πορεία του αδιάφορα και θα ευχόταν την αποτυχία του.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr