"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
4 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Η ψυχολογία
Το γενικώτερο κλίμα που δημιουργήθηκε με τις προτάσεις για το ασφαλιστικό και την υπαναχώρηση της κυβερνήσεως έχει και τις ευρύτερες πολιτικές του προεκτάσεις· ο ψυχολογικός παράγων είναι ο πρώτιστος στην πολιτική και στην οικονομία. Γι' αυτό λένε ότι ο "γάιδαρος πετάει", ή αλλιώς ότι το κλίμα εμπιστοσύνης είναι εκείνο που επιτρέπει την ανάκαμψη της οικονομίας· η σημερινή κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχασαν την πολύτιμη περίοδο χάριτος μετά τις εκλογές σε πλήρη αδράνεια ή υπνηλία· ένα χρόνο μετά, και αφού είχαν ανακύψει σοβαρά προβλήματα, θυμήθηκαν το πιο δύσκολο πρόβλημα, το ασφαλιστικό. Παρόμοια λάθη δεν γίνονται εύκολα και από αδαείς της πολιτικής ζωής, όχι από ανθρώπους που έχουν μερικές δεκαετίες στα κοινά. Το πιθανώτερο είναι η υπερφίαλη στάση τους· όπως πίστεψαν ότι δήθεν κέρδισαν τις εκλογές, έτσι πίστεψαν ότι θα κέρδιζαν και το ασφαλιστικό. Αγνόησαν παντελώς τον ψυχολογικό παράγοντα! Μωραίνει Κύριος...
 
Όνειρο απατηλό
Η αποτυχία της εκπληρώσεως των στόχων του προϋπολογισμού είναι το κύριο μέλημα της κυβερνήσεως· το πρόβλημα δεν είναι μόνο ταμειακό, αλλά και διαρθρωτικό, καθώς πρέπει η χώρα μας να επιταχύνει τις αλλαγές στη δομή της οικονομίας και της κοινωνίας της στα πλαίσια της εντάξεώς μας στην ΟΝΕ. Όταν ήταν η εποχή των διαρθρωτικών ματαβολών, η κυβέρνηση μεθόδευε την προσέλκυση ψήφων από τους κρατικοδίαιτους και ανέβαλε την ιδιωτικοποίηση των ελεγχομένων από το δημόσιο επιχειρήσεων· η άνοδος του χρηματιστηρίου -σε βαθμό που να επιτρέπει την απορρόφηση μεγάλων κονδυλίων για τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές- έχει γίνει όνειρο απατηλό και για το λόγο αυτό αναζητεί άλλους τρόπους. Η έκδοση νέων ομολόγων είναι ένας άλλος τρόπος, τον οποίο φέρει από την Αμερική ο πολύς υπουργός Εθνικής Οικονομιας· υπάρχει, όμως, και το πρόβλημα του δημοσίου χρέους; Τις προτάσεις για το ασφαλιστικό μας θυμίζουν, τις τόσο πομπωδώς εξαγγελθείσες!
 
Η καγκελλαρία
Οι Γερμανοί εγκαινίασαν τη νέα καγκελλαρία τους στην ιστορική τους πρωτεύουσα το Βερολίνο· η μοντέρνα αρχιτεκτονική επιβεβαίωσε τον τόνο της νέας ευρωπαϊκής δυνάμεως, η οποία αποτελεί και το θεμέλιο λίθο του ευρώ, της Οικονομικής και Νομισματικής Ενώσεως. Η αρχιτεκτονική είναι το ένα στοιχείο που τη διαφοροποιεί από την πρωσσική Γερμανία και τη βαρειά γραμμή της· η δέσμευσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το δεύτερο στοιχείο και αυτό εκφράζει η μοντέρνα αρχιτεκτονική. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό· το ευρώ θα επιβιώσει, χάρις στην ισχυρή ευρωπαϊκή και κυρίως τη γερμανική οικονομία. Αλλά, πάντα ένα ισχυρό νόμισμα προϋποθέτει και απαιτεί και ισχυρό κράτος, στον τομέα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής· το βήμα αυτό είναι το δύσκολο, με τους Βρεταννούς κυρίως να παραμένουν ατλαντικοί.
 
Οι διαρροές
Στην διαφυγή των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο δήμαρχος Αθηναίων και το υπό ίδρυσιν κόμμα του· αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου και έχουν προσδώσει τον αντίστοιχο τόνο στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ έως τώρα που ήλπιζαν ότι θα αντλήσει μόνο από την αντιπολίτευση τον είχαν περί πολλού και τον πρόβαλαν συνέχεια, μόλις διαπιστώθηκε η αντιστροφή του πολιτικού κλίματος σπεύδουν να τον "θάψουν"· οι τελευταίες εμφανίσεις του δημάρχου στις τηλεοράσεις πείθουν περιτράνως. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αντλεί το νέο κόμμα από την κυβερνητική παράταξη· το αντίθετο, η διαρροή από το ΠΑΣΟΚ, φοβούνται στην κυβέρνηση, μπορεί να είναι τέτοιας εκτάσεως που θα κερδίσει και ο δήμαρχος. Τις πόρτες κλείνουν!
 
Ρήμασιν ελληνικοίς
Η επίσκεψη του πάπα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, περισσότερες αντιδράσεις· η απαρχή του σχίσματος μεταξύ των δύο εκκλησιών βρίσκεται στη εποχή του Οικουμενικού Πατριάρχου Φωτίου και του Ποντίφηκος Νικολάου του Α'. Γνωστά τα αίτια, οι αφορμές· ο μέγας πατριάρχης εις το "Περί της του Αγίου Πνεύματος μυσταγωγίας", γράφει ότι από την εποχή των αποστόλων Πέτρου και Παύλου και από τις πρώτες οικουμενικές σύνοδους είχε θεσπισθεί το "Πιστεύω" να λέγεται στα ελληνικά και στις δυτικές εκκλησίες προς αποφυγήν ετεροδοξίας, "γράμμασί τε και ρήμασιν Ελληνικοίς έλεγον την πολλάκις ειρημένην ιεράν της ημών πίστεως έκθεσιν… και πολλοί των τεθεαμένων τηνικαύτα και ανεγνωκότων έτι τω βίω παραμένουσιν". Στα ελληνικά διάβαζαν και έλεγαν το "Πιστεύω" -ενώ η υπόλοιπη λειτουργία ετελείτο στα λατινικά- και τα αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο και τον Απόστολον... και πολλοί από όσους άκουγαν αυτά και τα διάβαζαν ζουν ακόμη στη Ρώμη. Για την ιστορία...
 
Στα Σκόπια

Οι συγκρούσεις των ενόπλων Αλβανών με τους στρατιώτες των Σκοπίων, αλλά και οι αυθόρμητες αντιδράσεις των κατοίκων του Μοναστηρίου κατά εμπόρων Αλβανών στην πόλη τους είναι τα νέα γεγονότα που συνθέτουν την εκρηκτική κατάσταση στη Βαλκανική· η εισβολή ανδρών του Ουτσεκά, ένα μήνα πριν, είχε τεθεί υπό έλεγχο, χάρις στην επέμβαση των Ευρωπαίων κυρίως και δευτερεύοντως των Ρώσσων και των Αμερικανών. Προχθές, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπους ζήτησε τη διατήρηση της ηρεμίας στην περιοχή, αν και το ευχολόγιο αυτό είναι ζήτημα του αν μπορεί να επενεργήσει ως παρέμβαση ελέγχου των γεγονότων. Οι δυνάμεις που είχαν αποδεσμευθεί, με τους προπερσινούς βομβαρδισμούς και με την ελευθερία δράσεως στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, δεν ελέγχονται με ευχολόγια· μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στο Μαυροβούνιο και την αποτροπή της ανεξαρτησίας αυτής της χώρας, μοναδική διέξοδο αποσταθεροπποιήσεως που διαθέτουν είναι τα Σκόπια. Αυτή τη διέξοδο αξιοποιούν.

 
Το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος και ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδης επισήμαναν την ανάγκη για την επίλυση του Κυπριακού και την ανάγκη παρεμβάσεως των μεγάλων δυνάμεων, όπως επιστρέψουν οι Τούρκοι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων· η απροθυμία του Ρωμαίου Ποντίφηκος να περιληφθεί και το Κυπριακό στο κοινό ανακοινωθέν με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις του Βατικανού απέναντι στο πρόβλημα. Δεν είναι γνωστό ακόμη το αν η αναφορά στο Κυπριακό θα γίνει δεκτή από το Βατικανό, αλλά και η καθυστέρηση αυτή αποδεικνύει πολλά. Η άλλη πλευρά είναι η τόσο υπερβολική ευαισθησία μερικών ως προς τις αντιδράσεις των ξένων μεγάλων τηλεοπτικών συνεργείων. Και αν ακόμη σε όλα είμασταν καλοί, πάλι κάτι θα εύρισκαν να μας κατηγορήσουν.
 
Ο υπόκοσμος

Ο θάνατος της Αγγλίδας, τα εκρηκτικά και η έκρηξη στο Πολιτικό Γραφείο του βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημ. Σιούφα δείχνουν ότι ο υπόκοσμος και οι υποτιθέμενες τρομοκρατικές ομάδες δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτα· οι αστυνομικές δυνάμεις μόνο εκ των υστέρων παρουσιάζονται και προβαίνουν σε διάφορα κατασταλτικά μέτρα. Το πρόβλημα είναι η ελευθερία κινήσεων που διάθετουν οι παράνομοι και οι λαθρέμποροι στη χώρα μας· δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν τόσα όπλα και τόσα εκρηκτικά στη χώρα, δεν είναι δυνατόν όποιος λαθρέμπορος το επιθυμεί να έχει ό,τι θέλει. Κάτι άλλο και βαθύτερο υπάρχει στη δράση αυτή· ίσως οι διασυνδέσεις να βρίσκονται στις τελευταίες εκλογές και στην αθρόα ελληνοποίηση αλλοδαπών, οι οποίοι συνέβαλαν στο γνωστό εκλογικό αποτέλεσμα. Αν δεν σπάσουν οι δεσμοί αυτοί δεν ελέγχεται η κατάσταση.

 
Το ποδόσφαιρο

Στην εποχή μας το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα, έστω και αν υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν θέλουν ούτε να ακούνε γι' αυτό· η παρέμβαση της κυβερνήσεως για τη ρύθμιση στην προεδρία των τροτοβαθμίων οργανώσεων δείχνει ότι σε κάτι υστερούσε στις εκτιμήσεις της. Η διεθνής οργάνωση ΦΙΦΑ αντέδρασε δυναμικά και έθεσε υπό επιτήρηση το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ίσως αυτό να είναι καλύτερο, ίσως και χειρότερο για το άθλημα στη χώρα μας· οι συνέπειες όμως είναι άσχημες, όταν προετοιμαζόμαστε και την Ολυμπιάδα. Η ευαισθησία για τη δυσφήμιση αυτή της χώρας μας πρέπει να είναι ίσως πιο ηυξημένη, από εκείνη για την επίσκεψη ηγετών.

 
Υπό κηδεμονία
Την ανάθεση των κρίσεων σε επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ. Τσοχατζόπουλο, Λαλιώτη, Β. Παπανδρέου και Παπαντωνίου αποφάσισε ο πρωθυπουργός και το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος· στην πράξη αυτό σημαίνει την παράδοση άνευ όρων του κ. Κ. Σημίτη σε εσωκομματικούς αντιπάλους. Τα όσα μεσολάβησαν και διαμείφθηκαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος έδειξαν το βάθος των διαφορών και των διαφωνιών· δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για συμβιβασμό. Όταν οι βουλευτές επιτίθενται με τέτοιες εκφράσεις στον πρόεδρό τους και όταν, τα κορυφαία στελέχη αποφεύγουν να μιλήσουν στην ΚΟ για να τα πουν στο ΕΓ, κάτι άλλο κρύβει αυτό. Ίσως η υπό κηδεμονία άσκηση της πρωθυπουργίας!
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr