"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
16 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Η εμμονή
Οι επιλογές του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη να δίδει τη μάχη στο παρελθόν –και με άξονα τις ιστοσελίδες- έχει έναν και μοναδικό στόχο: τον εγκλωβισμό όλων μέσα στο κόμμα του και κυρίως των κορυφαίων στελεχών που ασκούν κριτική εναντίον του. Η τακτική αυτή, μάλλον υπερβαίνει τη συμφωνία των Δολιανών· ο θεωρητικός της επικοινωνίας και αρμόδιος για τα μεγάλα έργα αντιλήφθηκε από τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ότι δεν είναι πρόσφορο το έδαφος· θεώρησε δε υπερβολικές τις κορώνες για κυριαρχία της δεξιάς τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια. Μπορεί οι διαφορές αυτές να μην έχουν προκαλέσει και τη διαφοροποίηση των δύο, καθώς είναι κοινά τα συμφέροντά τους, αλλά η σύμπραξη δεν κράτησε, «πέρα απ’ τα Δολιανά»· ο άλλος στόχος του Μαξίμου είναι η «αριστερά», αν έχει απομείνει κάτι από αυτή την πολιτική έννοια, πέρα από τους ψηφοφόρους στα δύο παραδοσιακά κόμματα.
 
Η δημαρχία
Η εμφάνιση των δημοσκοπήσεων είναι κάτι σύνηθες, αν και νέο σχετικά στη χώρα μας, στην πολιτική ζωή· κάποιοι πολιτικοί παρουσιάζονται να κερδίζουν, κάποιοι να χάνουν, χωρίς να είναι σαφείς και ερμηνεύσιμες οι αιτίες αυτής της τροχιάς. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τις υποψηφιότητες για την δημαρχία Αθηναίων· ο νυν δήμαρχος έχασε πλέον το ενδιαφέρον, αφού με το ζόρι καταλαμβάνει κάποιες θέσεις στις δημοσκοπήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαφανισθούν οι αναποσάσιστοι, οι κατέχοντες συνήθως το ένα τέταρτο με ένα πέμπτο των Ελλήνων ψηφηφόρων. Το πρόβλημα δεν είναι το πώς παρουσιάζονται οι δημοσκοπήσεις, αλλά το ποιός επιλέγει τα πρόσωπα των υποψηφίων· μία ωραία κυρία, ένας τηλέπαρουσιαστής κερδίζουν τις πρώτες θέσεις και όλα τα κανάλια, ως δια μαγείας, αναμεταδίδουν την «είδηση». Ποιός τους επέλεξε να είναι υποψήφιοι; Δεν λένε. Γιατί αυτοί; Η διαπλοκή γνωρίζει.
 
Η Ιταλία
Η νίκη του Σύλβιο Μερλουσκόνι σημαίνει πολλά για την Ιταλία, περισσότερα για την Ευρώπη και τον κόσμο ίσως· ο ζάμπλουτος πολιτικός έδειξε ότι είναι η γνησία έκφραση της παγκοσμιοποιήσεως και όχι οι κακές απομιμήσεις της υποτιθεμένης αριστεράς· οι αντίπαλες δυνάμεις -έπαιξαν περισσότερο στην ομορφιά, σαν να πήγαιναν στα καλλιστεία, παρά στις πολιτικές θέσεις- έδειξαν ότι μιμούνται τον Μπερλουσκόνι στην πράξη και ότι μόνο στα λόγια διαφέρουν· οι άλλοι Ευρωπαίοι ενοχλήθηκαν και αντέδρασαν -εκτός από τους ακροδεξιούς Αυστριακούς που δεν είναι τόσο «πιστοί» Ευρωπαίοι- με δηλώσεις τους. Ίσως είναι η στιγμή να αντιδράσουν, όχι με αναφορές στις ιδεολογίες των προηγουμένων αιώνων, αλλά με την εμφύσηση νέας πνοής στους Ευρωπαίους· οι ευρωπαϊκοί λαοί θέλουν να πιστέψουν στην ενωμένη Ευρώπη και όχι στην αναγκαστική συμβίωση, επειδή δεν μπορούν να χωρίσουν. Χρειάζεται πνοή για την πολιτική ένωση. Αυτή μόνο θα δώσει άλλη διάσταση στην Ευρώπη
 
Η Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε και προχώρησε με μικρά βήματα και από τα ευκολότερα προς τα δύσκολα θέματα, την ενοποίηση της γηραιάς ηπείρου· από την ένωση άνθρακος και χάλυβος το 1951, στην τελωνειακή ένωση του 1957, στην κοινή αγροτική πολιτική των δεκαετιών ’60 και ’70, στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) πριν από λίγα χρόνια· το σημερινό πρόβλημα είναι πολιτικό: η ΟΝΕ χωρίς την πολιτική ασφαλείας και κοινής εξωτερικής πολιτικής είναι ανάπηρη· στην ιστορία προηγείτο η πολιτική ένωση, κυρίως δια της βίας, και ακολουθούσε το ενιαίο νόμισμα. Αλλά, στις μέρες μας, πολιτική ένωση σημαίνει ενίσχυση των κοινοτικών θεσμών, δηλαδή δημιουργία ευρωπαϊκής κυβερνήσεως· μόνο με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει η ενιαία πολιτική βούληση για τη λήψη των αποφάσεων και για την εφαρμογή τους. Προς το σκοπό αυτό αποβλέπουν και οι γερμανικές προτάσεις για ομοσπονδιακή κυβέρνηση· οι αντιδράσεις αρνητικές, αλλά αναμενόμενες. Όπως συνήθως.
 
Ο Δεκάμνιχος
Όταν ο Ευριπίδης, ο τρίτος και πιο επίκαιρος των τριών μεγίστων τραγικών, βρισκόταν στη Μακεδονία, στην αυλή του βασιλέως Αρχελάου, είχε δεχθεί την πρόκληση του Δεκαμνίχου, ενός από τους Μακεδόνες ευγενείς: «αίτιον δε της οργής ότι αυτόν εξέδωκε μαστιγώσαι Ευριπίδη τω ποιητή· ο δ’ Ευριπίδης εχαλέπαινεν ειπόντος τι αυτού εις δυσωδίαν του στόματος», γράφει ο Αριστοτέλης. Ο Ευριπίδης είχε ενοχληθεί, επειδή ο Δεκάμνιχος του είπε ότι βρωμάνε τα χνώτα του και τον κατήγγειλε ο τραγικός στο βασιλέα, ο οποίος διέταξε να μαστιγωθεί ο αναιδής· ο Δεκάμνιχος, μετά τη μαστίγωση, το κράτησε αυτό και λίγα χρόνια αργότερα, «ηγεμών εγένετο παροξύνων τους επιθεμένους πρώτος» στη δολοφονία του Αρχελάου, και έγινε αρχηγός της συνωμοσίας παροξύνων πρώτος τους επιτιθεμένους. Ο Ευριπίδης δεν ήταν γελωτοποιός· επισκέφθηκε τη Μακεδονία προς διδασκαλίαν των τραγωδιών του. Εξέπεσε, όμως, και έπραξε πράγματα που δεν μπορούσε να τα διανοηθεί εις τας Αθήνας.
 
Η ιστορία μας
Χρειάσθηκε  να παρέμβουν οι Ευρωπαίοι -μάλλον είναι η συνάντηση του κ. Κ. Λαλιώτη με τους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για τα μεγάλα έργα και οι αυστηρές προειδοποιήσεις τους για το Εθνικό Κτηματολόγιο και για το Μαραθώνα-, για να αποφασίσει η κυβέρνηση να μην εκτελεσθεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στην περιοχή της μάχης του Μαραθώνος· είναι χαρακτηριστική του τρόπου λειτουργίας της κυβερνήσεως η υπόθεση αυτή. Ο καθηγητής Πανεπιστημίου υπουργός Πολιτισμού, επεκαλείτο κάποιες «μελέτες» και ισχυριζόταν ότι δεν έχει σχέση ο Σχοινιάς με τη μάχη, αλλά πιο μακρυά και ότι είχαν λάθος οι αρχαίοι ιστορικοί και οι νεώτεροι αρχαιολόγοι. Τελικά, κάποιοι άλλοι λόγοι θα είναι; ο φόβος της συγκρούσεως με τους επιτρόπους και σε άλλα θέματα, όταν  μένουν «ακάλυπτοι» στο θέμα του Κτηματολογίου, για το οποίο ήδη διεξάγεται έρευνα από τις Βρυξέλλες. Την ιστορία μας την προστατεύουν οι Ευρωπαίοι!
 
Οι φοιτητές
Οι φοιτητικές διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτευούσης για το νομοσχέδιο «ανωτατοποιήσεως των ΤΕΙ» είναι κάτι το νέο για τα τελευταία χρόνια· θυμίζει τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν οι νέοι διαμόρφωναν την πολιτική δυναμική και έδιναν τον τόνο των εξελίξεων. Η κυβέρνηση απασχολεί το Κοινοβούλιο με το νομοσχέδιο αυτό, σαν να μην έχει άλλα προβλήματα να ρυθμίσει· όχι ότι δεν είναι προς ρύθμιση το πρόβλημα, ή ότι δεν έχει καθυστερήσει η ρύθμισή του έναντι των δεσμεύσεών  μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο η χώρα μας δεν έχει προσαρμοσθεί προς το κοινοτικό κεκτημένο. Μήπως όλα αυτά αποβλέπουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα τόσα άλλα προβλήματα και κυρίως από τον καταποντισμό της κυβερνήσεως στη δημοτικότητα.
 
Οι απλοί πολίτες
Οι Γερμανοί προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων από εργοστάσια της χώρας τους στη Γαλλία για το θάψιμό τους· οι διαδηλωτές γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν λύουν κανέναν πρόβλημα, αφού είτε έτσι είτε αλλιώς πρέπει να ταφούν τα απόβλητα. Το πρόβλημα είναι η διακοπή λειτουργίας των τόσων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές χώρες· στη Γαλλία, μάλιστα, άνω του 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας καλύπτεται από πυρηνικούς σταθμούς. Τα πυρηνικά απόβλητα συμπληρώνουν τις άλλες «ασθένειες» της βιομηχανικής εποχής, όπως οι τρελλές αγελάδες, ο αφθώδης πυρετός, τα άλλα τρόφιμα, και το φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος· μόνο η εξέγερση των απλών πολιτών θα σώσει τον πλανήτη μας.
 
Η μουσική ροκ
Πολλοί επώνυμοι και μεγάλοι συνθέτες αντέδρασαν με σκληρές φράσεις, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, στο θεσμό της Γιουροβίζιον και εμμέσως στην κατάκτηση της τρίτης θέσεως από τους νέους ομογενείς· το επιχείρημά τους πειστικό: όλα τα τραγούδια, όλων των  χωρών ήταν γραμμένα στα αγγλικά και ο μουσικός ρυθμός κοινός. Η Ελλάς, μαζί με την Τουρκία και το Ισραήλ, ήταν οι μόνοι που τα τραγούδιά τους ήταν και στα ελληνικά, στη μητρική τους γλώσσα. Οι αντιδράσεις είναι άσκοπες επειδή, η Γιουροβίζιον είναι η παγκοσμιοποίηση στη μουσική· χειρότερο είναι το φαινόμενο της κυβερνητικής νεολαίας με τη μουσική ροκ. Χαράσσει το πολιτικό ήθος.
 
Η λογοδοσία
Τρεις τελικά είναι οι μνηστήρες για την αγορά της  Ολυμπιακής Αεροπορίας ή ό,τι απόμεινε από τον άλλοτε κραταιό εθνικό αερομεταφορέα· η πιό ενδιαφέρουσα είναι η προσφορά των Κυπριακών Αερογραμμών, σε συνεργασία με άλλους κεφαλαιούχους.. Η μεγαλόνησος, με την τέλεια κρατική μηχανή της και την ακμάζουσα οικονομία της, παρά την τουρκική κατοχή του πλουσιοτέρου τμήματός της μας προσφέρει άλλη μία εκπληξη· εμείς τη διαλύσαμε την Ολυμπιακή και κανείς δεν μας εξήγησε το πώς και γιατί έφθασε στο σημείο αυτό. Το να ζητήσουμε και λογοδοσία, αυτό είναι υπερβολή! Έτσι το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση. Όχι και λογοδοσία στελεχών της!
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr