"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
21 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Ο μονόδρομος
Ο πρωθυπουργός επιμένει στην πολιτική της πολώσεως και του διχασμού· κατά την περιοδεία του στη Χίο το Σαββατοκύριακο, ο κ. Κ. Σημίτης, επανήλθε στις διαχωριστικές γραμμές. Το πρόβλημα δεν είναι το άν έχουν απήχηση αυτές οι θέσεις, αλλά το γιατί επαναλαμβάνονται και προς ποιόν απευθύνονται· είναι φανερό ότι στόχος τους είναι οι εσωκομματικοί αντίπαλοί, τους οποίους πιστεύει ότι, με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να τους αφοπλίσει, υποχρεώνοντάς τους να αποδεχθούν την πολιτική του τακτική. Έως τώρα δεν απέδωσε η τακτική· το αντίθετο, έχει οδηγήσει πολλούς, ακόμη και παλιούς φίλους του Μαξίμου, να δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους και να την εκφράζουν δημοσίως. Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν πτοεί το πρωθυπουργικό περιβάλλον, καθώς βλέπουν ότι, παρά την απόλυτη και ολόπλευρη υποστήριξη των μέσων μαζικής επικοινωνίας, η τακτική του διχασμού δεν αποδίδει. Απομένει να δούμε το αν θα τη συνεχίσει ο πρωθυπουργός και στο μέλλον.
 
Η πειθαρχία
Τα προβλήματα δεν λείπουν στη Νέα Δημοκρατία· πάντα κάποιοι εμφανίζονται και προβάλλουν θέσεις που είναι διάφορες από εκείνες του προέδρου του κόμματος. Τελευταία αφορμή, η υποστήριξη από τον κ. Μιχ. Λιάπη της επιστροφής του κ. Αν. Σαμαρά στο κόμμα· σκληρή και με αιχμές προσωπικού χαρακτήρος η απάντηση του κ. Κ. Μητσοτάκη· κατευναστική η παρέμβαση του εκπροσώπου του κόμματος. Κάποτε πρέπει να διαγράφονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες εκάστου· ο πρόεδρος του κόμματος, είναι σαν τον στρατηγό την ώρα της μάχης -και είναι ώρα μάχης τώρα, αφού δεν αποκλείονται πολιτικές εξελίξεις, ή μάλλον αναμένονται-, ο οποίος δεν ανέχεται άλλη τακτική, εκτός από εκείνη που έχει χαράξει και αποφασίσει. Οι ευγένειες είναι κοινωνικού χαρακτήρος και δεν αρμόζουν προς όσους δεν έχουν καταστήσει σαφείς τις ενδόμυχες προθέσεις τους. Η πειθαρχία είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας.
 
Ο βροχοποιός
Στο τέλος της δεκαετίας του '50, η πρωτεύουσα με πληθυσμό λιγότερο των δύο εκατομμυρίων, έπασχε από λειψυδρία, οι διακοπές στην παροχή ύδατος ήταν συχνές· τότε ήρθε ένας από την Αμερική και είπε ότι, μπορούσε να προκαλέσει βροχές, βομβαρδίζοντας τα σύννεφα. Έγραψε ο τύπος, περίμενε ο κόσμος, αλλά τα σύννεφα δεν ήρθαν να τα βομβαρδίσει ο ειδικός. Οι Αθηναίοι έμειναν με την όρεξη! Την υπόθεση την πήραν οι επιθεωρήσεις, με τον περίφημο βροχοποιό: «Το όνομά μου, δεν σας ενδιαφέρει. Το επάγγελμά μου βροχοποιός!» Ο σημερινός υπουργός Γεωργίας έφερε τους δικούς του ειδικούς· θα βομβαρδίσουν τα σύννεφα πάνω στα βουνά, και θα αυξηθεί κατά 20% έως 30% οι βροχοπτώσεις. Δηλαδή, αν βρει σύννεφα και πετύχει ο βομβαρδισμός, τότε η όλη αύξηση των ομβρίων υδάτων θα είναι ελαχίστη. Πόσο από το νερό αυτό θα φθάσει στους κάμπους; ¶γνωστο. Οι επιθεωρήσεις έχουν το λόγο!
 
Η προετοιμασία
Η Κύπρος έχει περάσει με άριστα τις εξετάσεις της για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση -αν εμάς μας εξέταζαν και φέτος, όχι μόνο δεν θα γινόμασταν δεκτοί στην ΟΝΕ, αλλά ίσως, αν γινόταν!, θα μας έδιωχναν και από την ΕΕ-, αλλά η προετοιμασία τους συνεχίζεται ολοταχώς· ο αρμόδιος για την ένταξη, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Γ. Βασιλείου, ζήτησε την έκτακτη λειτουργία θερινού τμήματος της Βουλής, ώστε να προλάβουν την ψήφιση και επικύρωση του κοινοτικού κεκτημένου.Αυτό σημαίνει ευθύνη και ενδιαφέρον για τον τόπο. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη κανονισμοί που δεν έχουν επικυρωθεί και δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων· παράδειγμα οι κανονισμοί για το πρόγραμμα «Νατούρα» που προβλέπει την αξιοποίηση των ορεινών, ημιορεινών και καθυστερημένων περιοχών. Στα θέματα αυτά κρίνεται η ευαισθησία της κυβερνήσεως απέναντι στο λαό, στις ανάγκες του, στον πόνο του!
 
Οι εκλελυμένοι
Στην αρχαία Ελλάδα και στην Ορθοδοξία εθεωρείτο αυτονόητη η άμεση σχέση της μουσικής και του ήθους των ανθρώπων· για τους Έλληνες ήταν κάτι σαν την πρωινή Καλημέρα, για τους ξένους ήταν η άλλη προσέγγιση του κόσμου, η πρόσβαση προς την άμεση δημοκρατία. Ο Αριστείδης Κοϊντιλιανός, ήταν Ρωμαίος την καταγωγή, και είχε ως μητρική του γλώσσα την λατινική, αλλά έγραψε στα ελληνικά και το εργο «Περί Μουσικής». Όταν περιγράφει την επίδραση των ρυθμών της μουσικής στο ήθος των ανθρώπων, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «τους δε βραχύ και άνισον και εγγύς αλογίας ρυθμών παντάπασι εκλελυμένους». Οι ρυθμοί οι οποίοι περιέχουν βραχύ διάστημα και άνισον, όχι αρμονικό μεταξύ τους,και τείνουν προς την αλογία, παράγουν τους εκλελυμένους χαρακτήρες· η μουσική ροκ περιέχει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, το βραχύ και άνισο, μη αρμονικό, διάστημα και την αλογία. Ο στόχος του επικοινωνιάρχη: οι εκλελυμένοι, υποτακτικοί χαρακτήρες! (
 
Στην Ιαπωνία!
Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Κοϊζούμι, εγκαινιάζει την προεκλογική του εκστρατεία με μουσική ροκ, και με τις αντίστοιχες εμφανίσεις, ώστε να αρμόζουν στους ρυθμούς της, εις βραχύ και άνισον και εγγύς αλογίας· όσοι έχουν γνωρίσει την παραδοσιακή ιαπωνική κοινωνία αντιλαμβάνονται τους λόγους που ωθούν τον πρωθυπουργό της χώρας: Είναι υποχρεωμένος, λόγω της οικονομικής κρίσεως, να αποκόψει την κοινωνία αυτή από τις ρίζες της, την ιστορία της· επιλέγει ή επιλέγουν τον καλύτερο τρόπο, τη βάρβαρη μουσική της αλογίας, της βίας, της ισοπεδώσεως. Το αν πετύχει ή όχι, είναι άλλο θέμα. Η φράση «ή επιλέγουν» εγράφη γιατί και στη χώρα μας ο πρωθυπουργός, ο επικοινωνιάρχης έχουν επιλέξει ίδια μουσική για τις εμφανίσεις τους· η επιδίωξή τους γνωστή: Η ισοπέδωση των πάντων, η υποταγή όλων στους ρυθμούς και στα κελεύσματα του αρχηγού· η άλογος αποδοχή της πολώσεως, του διχασμού! Είναι δική τους επιλογή;
 
Μεγαλόπνοο!
Η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχρέωσε και τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκιά τους· οι μεγάλες τράπεζες συμμορφώθηκαν, ακολουθώντας και την προτροπή του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λουκά Παπαδήμου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τραπέζης κ. Ιωαν. Μάνος πρωτοτύπησε· προχώρησε μόνο στη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, χωρίς να μειώσει και τα επιτόκια καταθέσεων: «με τον τρόπο αυτό, προχωρεί (η τράπεζα) σε ένα σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων!» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Παλαιότερα οι τράπεζες απέδιδαν τη διαφορά στις υψηλές δεσμεύσεις των υποχρεωτικών καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα και στην υποχρεωτική αγορά τίτλων του δημοσίου· αυτά καταργούνται. Έχει τόσα κέρδη η Γενική Τράπεζα, ώστε να καλύψει τη διαφορά;
 
Τα αυγά
Φαίνεται ότι τα αυγά γενικεύονται ως μέθοδος πολιτικής εκφράσεως· μετά τον αντιπρόεδρο της βρεταννικής κυβερνήσεως, τον οποίο περιποιήθηκε δεόντως ένας Ουαλός κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας -και με τον οποίο «αγκαλιάστηκε» μετά ο πολιτικός-, ακολούθησε ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών· στην παλιά πόλη της Βαρσοβίας υποδέχθηκαν τον κ. Μπιλ Κλίντον με αυτόν τον τρόπο. Η υποδοχή στην Πολωνία έχει ενδιαφέρον· ήταν η χώρα αυτή η πλέον ένθερμος θαυμαστής της αμερικανικής ζωής, επί τέσσερες δεκαετίας που ζούσε υπό το κομμουνιστικό καθεστώς· η φιλελευθεροποίηση ήρθε, όμως, με πολύ άσχημο τρόπο και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι πολλά. Όσο αυταρχικό και καταπιεστικό και αν ήταν το κομμουνιστικό καθεστώς, δεν σημαίνει ότι και ο άκρατος καπιταλισμός αποτελεί την άλλη λύση. Πολλά δοκιμάζονται στη συνέχεια.
 
Τα γονίδια
Το βραβείο που πήραν τα Ελληνόπουλα στο διαγωνισμό για την Γιουροβίζιον έδωσαν την αφορμή στην Αθηνά Ωνάση να τους καλέσει στο σπίτι της· η απάντηση της εμμελούς Ελένης Παπαρίζου ήταν, όχι μόνο καταφατική, αλλά και με εγκώμια προς τη χρυσή κληρονόμο. Ίσως τελικά η μουσική έχει περισσότερα αποτελέσματα από όλα τα λογικά επιχειρήματα· «το αίμα νερό δεν γίνεται». Φαίνεται ότι τα γονίδια μίλησαν· η Αθηνά έχει κληρονομήσει, μάλλον, την αγάπη προς τη μουσική του παππού της, του Αριστοτέλη Ωνάση. Καλύτερη συντροφιά για να τη φέρει κοντά στην Ελλάδα δεν είναι άλλη από τα δύο νεαρά παιδιά, τα γεμάτα πατρίδα.
 
Η διεθνή παρέμβαση
Τα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη έχουν υπερβεί κάθε όριο ανοχής και ιστορικής μνήμης· οι βομβαρδισμοί αντεκδικήσεως δεν είναι πλέον θέμα της κυβερνήσεως του Ισραήλ. Ήταν για όσα διάστημα εκινούντο εντός κάποιων ορίων, εντός της ανεκτής λογικής της διεθνούς νομιμότητος· όταν υπερβαίνουν κάθε όριο, τότε γίνονται πρόβλημα των μεγάλων δυνάμεων και της διεθνούς κοινωνίας. Οι παρεμβάσεις, σαν αυτές του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ, των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και των Ρώσσων, δεν είναι καθόλου αυστηρές, μάλλον έχουν κολακευτικό χαρακτήρα· είναι απαραίτητο να ληφθούν άλλα μέτρα, τα οποία όλοι τους τα γνωρίζουν. Αλοίμονο στην εποχή και στην κοινωνία που θα εξισώνει τη σφεντόνα με τον πύραυλο και τα μαχητικά αεροπλάνα. Πάλι, αλοίμονό της!
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr