"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
31 Μαϊου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Η αρμονία του ανθρώπου
Ο τίτλος της ιστοσελίδος είναι εμμελής. Γιατί αυτό, θα διερωτούνται οι περισσότεροι αναγνώστες, όσοι έχουν την περιέργεια και το κουράγιο να μας αναζητήσουν και να μας διαβάσουν. Εμμελές, είναι το ουδέτερο του επιθέτου εμμελής, η οποία είναι σύνθετη λέξη από το ουσιαστικό μέλος, από την οποία παράγεται και η λέξη μελωδία και την πρόθεση εν· σημαίνει αυτόν που έχει την αίσθηση του μέλους, αυτόν που εκφράζει ως ήθος και ως καθημερινή πολιτική πρακτική την αρμονία του μέλους. Η εμμέλεια είναι το ουσιαστικό και εννοεί την ιδιότητα της αισθήσεως της μουσικής αρμονίας, όχι μόνο ως μουσική αλλά και ως πολιτική πρακτική. Δηλαδή, το εμμελές, το ουδέτερον σημαίνει την κατηγορία αυτή της εμμελείας· η ακμή της αμέσου δημοκρατίας, η φιλοσοφία, αλλά κυρίως η τραγωδία ήκμασαν την εποχή της εμμελείας, και για το λόγο αυτό και η τραγική όρχησις ελέγετο εμμελής όρχησις.
 
Πριν αλέκτωρ λαλήσει
Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα ήταν καθοριστική για τις συγκρούσεις στο κυβερνόν κόμμα· ήταν εκεί οι κορυφαίοι του κόμματος και της κυβερνήσεως και όλοι τους συμφώνησαν ότι έπρεπε να ομονοήσουν και να ταχθούν παρά τω πρωθυπουργώ στο δύσκολο θέμα του ασφαλιστικού. «Πριν αλέκτωρ λαλήσει», άρχισε η απάρνηση της αποφάσεως· πρώτη ήταν η αναπληρούσα τον πρωθυπουργό και πρώτη τη τάξει υπουργός Εσωτερικών κ. Βάσω Παπανδρέου· η σύγκρουσή της με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας είναι το θέμα και η ουσία της διαφοράς έχει δευτερεύουσα σημασία. Η τόσον ώριμη πολιτικώς, τόσον φειδωλή στις δηλώσεις, αλλά και με προσωπικό πολιτικό φέουδο στη Β’  Αθηνών υπουργός, γνώριζε ότι, όταν  επιχειρούσε την με τόσο πομπώδη τρόπο σύγκρουσή της με τον αρμόδιο για τα δημόσια οικμονομικά, ήθελε να δείξει ότι διαφωνεί με το Μέγαρο Μαξίμου. Η συμφωνία στο κορυφαίο κομματικό όργανο πήγε περίπατο.
 
Το μάθημα
Τη μορφή μαθήματος προς μαθητή της πρώτης Δημοτικού πήρε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα· τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος εξηγούσαν στον πρόεδρο και πρωθυπουργό τους τα αδύνατα σημεία των προτάσεων για το ασφαλιστικό -όπως την πρόνοια για την κατώτερη σύνταξη που καλύπτει το 80% του ελληνικού λαού- και την ανάγκη ενάρξεως διαλόγου με τις κοινωνικές τάξεις. Η συζήτηση κύλησε ομαλά, οι δηλώσεις επιβεβαίωσαν την ομόνοια· ο μαθητής είχε μάθει απ’  έξω κι ανακατωτά το μάθημα. Ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικώς τις κατώτερες συντάξεις -«κάλλιο αργά παρά ποτέ», κατά τη λαϊκή παροιμία- και μόνο ο Γραμματέας του κόμματος εκστόμισε κάποιες κορώνες πολώσεως· απλή παραφωνία ήταν! Το θέμα θα συζητηθεί και πάλι αύριο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος· στην πράξη, θα δώσει εξετάσεις ο πρόεδρος του κόμματος και θα αποδείξει ότι έχει μάθει καλά το μαθημά του!
 
Τας όψεις καθαράς
Στον πόλεμο μεταξύ Αθηναϊκής συμμαχίας και Σάμου, μετά την αποστασία της το 442 π. Χ., συμμετείχαν πολλοί σοφοί· στρατηγούς οι Αθηναίοι είχαν τον Περικλή και τον τραγικό Σοφοκλή, αλλά παρακολουθούσε «συνδιέτριβε» και ο φιλόσοφος Αναξαγόρας, όπως ως οπλίτες στην Αθήνα οι Σωκράτης, Ευριπίδης· οι Σάμιοι στρατηγό είχαν τον πρώτο ατομικό φιλόσοφο Μέλισσο, ο οποίος και συνέτριψε τον αθηναϊκό στόλο με ναύαρχο τον Σοφοκλή. Ο Περικλής, είχε αναχωρήσει για την Καρία, επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ερχόταν ο περσικός στόλος εις βοήθειαν των Σαμίων· ο Σοφοκλής, όταν επέστρεψε ο Περικλής, έπλεξε το εγκώμιο ενός ωραίου νέου, «παίδα καλόν επαινέσαντος», οπότε του απάντησε ο πολιτικός: «ου μόνον τας χείρας δει καθαράς έχειν τον στρατηγόν, αλλά και τας όψεις». Δηλαδή, δεν πρέπει ο στρατηγός να ισχυρίζεται μόνο ότι είναι καθαρός, αλλά και να το αποδεικνύει με τα έργα του. Το ασφαλιστικό μας θυμίζει!
 
Τα παιδιά των αποδήμων
Η Ελένη Παπαρίζου και ο Νίκος Παναγιωτίδης, με το βραβείο τους στη Γιουροβίζιον έκαναν υπερήφανη την Ελλάδα, τους Έλληνες απανταχού της γης· πρόσθεσαν στο τραγούδι, όχι τόσο τον ωραίο ρυθμό, αλλά την αρμονία των κινήσεων του σώματος συνάδοντος με το ρυθμό της μουσικής την εμμέλεια της ωραίας κόρης. Οι γονείς του Νίκου εξήγησαν, με απλά και ζεστά λόγια το πώς μεγάλωσαν τα παιδιά τους στη Σουηδία, το πώς τα γέμισαν Ελλάδα· το παράπονό τους είναι για τα σχόλια κάποιων στις ελληνικές τηλεοράσεις για τα παιδιά των μεταναστών: «Κάτω τα χέρια απ΄ τα παιδιά των μεταναστών», είπε ο πατέρας· «με πόσο πόνο τα μεγαλώσαμε», συμπλήρωσε η μάννα. Η απάντηση είναι μία· «ουκ εν τω πολλώ το εύ», έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Περισσότερη και πλουσώτερη Ελλάδα συναντάς στην ομογένεια και στα χωριά παρά στις ελληνικές τηλεοράσεις και στον ελληνικό τύπο.  
 
Οι τουρκικές προκλήσεις
Η ¶γκυρα συνεχίζει την προκλητική πολιτική απέναντι στον Ελληνισμό, στο Αιγαίο, στην Κύπρο· τελευταίες εκδηλώσεις, το μυστικό υπόμνημα προς τους δεκατέσσερες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως πλήν Ελλάδος για την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου και η έξοδος στο Αιγαίο του ευρευνητικού σκάφους Πίρι Ρεϊς για σεισμικές έρευνες. Η ελληνική αντίδραση ήταν χαλαρή από πλευράς υπουργού Εξωτερικών και λίγο πιο έντονη από πλευράς υπουργού Εθνικής Αμύνης· είπαμε, δηλαδή, ότι το συζητάμε, αφού άξων της πολιτικής μας είναι η διατήρηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Το άν η γειτονική χώρα επιθυμεί να ακολουθήσει την πολιτική αυτή, δεν το διερευνούμε· το ποιές είναι οι πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό και το άν επιτρέπουν τον προσανατολισμό αυτό, ακόμη λιγότερο. Ακολουθεί η κυβέρνηση την πολτική του στρουθοκαμήλου εκουσίως ή επειδή το επιβάλλει ο υπερατλαντικός σύμμαχος; Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την απάντηση.
 
Οι ένοπλοι Αλβανοί
Όλο επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι την κατάπαυση του πυρός και όλο οι Αλβανοί ένοπλοι επανεμφανίζονται επί σκηνής και προβάλλουν νέους όρους, ενώ προωθούν τις θέσεις τους έως έξω από τα Σκόπια· ο πολύς αρμόδιος για τα αμυντικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και πρώην Γενικός Γραμματεύς του ΝΑΤΟ, κατά την περίοδο των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, πηγαινοέρχεται στα Σκόπια και εξασφαλίζει κάθε φορά και νέα συμφωνία, η οποία την επομένη ανατρέπεται. Εντύπωση προκαλεί η απουσία των Αμερικανών· μερικές δηλώσεις, για την τιμή των όπλων και τίποτε άλλο. Ειρωνεύονται τους πάντες με το δικό τους τρόπο, ενώ οι Αλβανοί αντάρτες είναι πάνοπλοι και με περίσεια χρημάτων, από το εμπόριο ναρκωτικών και από τις αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες· κάτι άλλο σχεδιάζεται στην περιοχή. Κάτι που οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να το ελέγξουν ή και περισσότερο να το εμποδίσουν μόνοι τους. Ακολουθούν την τύχη των.
 
Οι Πορτογάλοι
Η αγορά από τη μεγάλη πορτογαλική εταιρεία της Ιντεραμέρικαν δείχνει πολλά πράγματα· η Πορτογαλία έγινε μέλος της Κοινής Αγοράς το 1986, και τότε οι οικονομικοί και κοινων ικοί της δείκτες την έφερναν στο 70% των ελληνικών· η χώρας μας έχει γίνει μέλος το 1981 και είχε δείκτες κατά τι υψηλότερους της Ισπανίας και κατά τι χαμηλότερους της Ιρλανδίας. Δεκαπέντε χρόνια μετά, και αφού μεσολάβησε ο πακτωλός των κοινοτικών πλαισίων στηρίξεως, καταϊδρωμένοι διατηρούμε σταθερά την τελευταία θέση· παρακολουθούμε τους άλλους να μας προσπερνούν με αγέρωχο ύφος. Είναι προς τιμήν της Πορτογαλίας η πρόοδος αυτή· είναι η αισχίστη καταισχύνη για την Ελλάδα που έχασε την ευκαιρία της μεγαλυτέρας εισόδου πλούτου από την εποχή των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό είναι το ηθικό δίδαγμα του φαινομένου.
 
Δέσμιοι
Οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι δέσμιοι της πολιτικής τους στο θέμα της Ολυμπιάδος· αφού καθυστέρησαν επί τετραετία και περί άλλα ετύρβαζον, θυμήθηκαν ότι ο χρόνος έχει την κακή συνήθεια να τρέχει. Και τρέχει τόσο πιο γρήγορα, όσο πιο βαθειά κοιμάται ο ενδιαφερόμενος· από τη χειμερία νάρκη τους έβγαλε η κ. Γιαν. Αγγελοπούλου, η οποία πέτυχε, τα αυτονόητο αλλά ακατόρθωτο για την κυβέρνηση: την ενεργοποίηση της κρατικής μηχανής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Φυσικό είναι να τους βλέπει όλους περιφρονητικά· η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να καταστεί αυτό σαφές στον ελληνικό λαό και κινητοποιεί τους ανθρώπους της, βουλευτές της, και μέσα μαζικής επικοινωνίας. Το τί  θα πετύχει; τίποτε μάλλον. Είναι δέσμια της πολιτικής της. Δεν αλλάζει για τρίτη φορά η  προεδρία του «Αθήνα 2004».
 
Η ρωσσική παρέμβαση
Είναι η πρώτη φορά, μετά την κατάρευση της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ενώσεως, που οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν τη βοήθεια της Μόσχας για την αντιμετώπιση κρισίμου διεθνούς προβλήματος· η ανεκτική τους στάση απέναντι στο Ισραήλ και η τακτική των μαζικών σφαγών του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.Είναι δύσκολο να επιτύχει την επιστροφή στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, χωρίς εγγυήσεις από τρίτη χώρα προς τους Παλαιστινίους· κανείς ¶ραβας, όσο φιλοαμερικανός και αν είναι, δεν πείθεται ότι είναι αντικειμενική η στάση της Ουάσιγκτον. Φυσικό είναι, η Ρωσσία να σπεύσει και να αξιοποιήσει την  ευκαιρία!
 
Η πληροφορική
Ευτυχώς που η κυβέρνηση θυμήθηκε την αναγκαιότητα της πληροφορικής για την εκπαίδευση· την ανακάλυψε τη στιγμή που όλες οι μεγάλες ξένες εταιρείες ερευνών επί της πληροφορικής ψάχνουν για Ελληνόπουλα, κυρίως Ελληνόφωνα, επειδή έχουν παρατηρήσει ότι είναι πιο αποδοτικά στη δουλειά τους. Δεν είναι προς συζήτηση το θέμα· άλλο είναι το ενδιαφέρον: Πρέπει να εφοδιασθεί κάθε παιδί, από το Δημοτικό Σχολείο, με υπολογιστή, αρκεί να είναι τελευταίας γενιάς και όχι υπόλοιπα κάποιας αποθήκης· το παιδί θα παίξει, θα δημιουργήσει, θα συνθέσει στον υπολογιστή. Μην το αφήσουμε με την εντύπωση ότι κάτι λείπει, κάτι δεν υπάρχει, και αισθανθεί ότι τον κοροϊδεύουν.
 
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr