Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
30 Νοεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η έλλειψη εμπιστοσύνης για την οικονομία μας
Η πορεία της οικονομίας τίθεται πλέον από όλους σε αμφισβήτηση· η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή έχει φέρει τους υπουργούς σε δύσκολη θέση. Ακόμη και οι βουλευτές της πλειοψηφίας γελούν με τα επιχειρήματα· στη συζήτηση στην Ολομέλεια, στο τέλος του Δεκεμβρίου, θα ειπωθούν περισσότερα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς την πορεία της οικονομίας διευρύνεται· η ιστορία με την τιμή του βάμβακος, οι αποκαλύψεις για τα παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, η εκτόνωση του κόλπου της μεγαλυτέρας κρατικοποιήσεως με τις δύο τράπεζες στην ιστορία, ενισχύουν το κλίμα της δυσπιστίας. Από την πλευρά της, η δειλία ή η άγνοια, διέπουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, όταν αρνείται να εξηγήσει στου Έλληνες την πραγματική οικονομική κατάσταση.
 
Λογοδοσία και θεσμοί
Η συζήτηση στη Βουλή, για το θέμα της ευθυνης υπουργών στις παρεμβάσεις της ΔΕΚΑ στο Χρηματιστήριο, έδειξε ένα και μόνο πράγμα· την πλήρη περιφρόνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς. Υπέρ της συστάσεως Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής ψήφισαν και τα τρία κόμματα της αντιπολιτεύσεως, Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και Συνασπιμός, ενώ αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές απουσίασαν. Τα επιχειρήματα έχουν σημασία· η ευθύνη των υπουργών ανέκυψε, μετά την κατάθεση του προέδρου της ΔΕΚΑ στον ανακριτή, όταν είπε ότι προέβη στις παραμβάσεις μόνο κατόπιν εντολής του τότε αρμοδίου υφυπουργού Οικονομικών κ. Νικ. Χριστοδουλάκη. Όπως, είπε ο κ. Κ. Καραμανλής, ότι όσοι γνώριζαν τις παρεμβάσεις της ΔΕΚΑ, μεγαλοεπενδυτές και ξένες εταιρείες, «αγόραζαν φθηνά το πρωί και πωλούσαν ακριβά το μεσημέρι», με αποτέλεσμα, από τα παιχνίδια της κυβερνήσεως με το Χρηματιστήριο, να χάσουν οι μικροεπενδυτές γύρω στα τριάντα τρισεκατομμύρια δραχμές. Έπεται συνέχεια!
 
Διχάζει ο διχασμός
Η τακτική του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, για την πρόκληρη κλίματος πολώσεως και διχασμού στην πολιτική μας ζωή, με αφορμή το αεροδρόμιο και τα μεγάλα έργα, έχει οξύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παρατάξεως· ο φυγάς της ολοκληρώσεως των μεγάλων έργων αξιοποιεί τον έλεγχο της Χαριλάου Τρικούπη και την προνομιακή του μεταχείριση από τον τύπο, ώστε καθημερινά να βρίσκεται ως πρώτη είδηση στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι υπουργοί αντιδρούν στην τακτική αυτή με έντονο τρόπο, επειδή βλέπουν ότι τους οδηγεί στη χρεωκοπία· θέτουν επί τάπητος και τις ευθύνες του πρωθυπουργού, ο οποίος αναποφάσιστος κινείται μεταξύ σφύρας και άκμωνος. Τη μία δικαιολογεί τον γραμματέα του, με την αποδοχή της λογικής του σκληρού ρόκ, την άλλη υπαναχωρεί· είναι ολοφάνερο ότι ο ένας κρατάει τον άλλον. Στα μεγάλα έργα και στις κακοτεχνίες, στη διαπλοκή, στο κόμμα; 
 
Προανακριτική Επιτροπή
Τελικά, η κυβερνητική πλειοψηφία, με την απουσία δέκα βουλευτών, απέρριψε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας· «το θέμα, όμως, δεν σταματάει εδώ», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Ακολουθεί η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία η ψήφος είναι μυστική, επειδή αφορά πρόσωπα· στους διαδρόμους της Βουλής, δεν ήταν λίγοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που υπογράμμιζαν ότι άλλη θα είναι η θέση τους, όταν  θα ψηφίζουν για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Με άλλα λόγια, η αποφασιστική ψηφοφορία αναβάλλεται για μερικές εβδομάδες· η νευρικότης και η αμηχανία ήταν έντονη στα υπουργικά κλιμάκια, όπως και στους διαδρόμους, με την άμεση παρέμβαση του Γραμματέα του κόμματος σε πολλούς υποψηφίους απόντας
 
  Αποκαλύψεις για Πάσσαρη
 

Οι αποκαλύψεις, για τις διασυνδέσεις του Πάσσαρη με ομάδες επιχειρηματιών και άλλων, εφάνησαν στον τύπο· το πρόβλημα είναι σοβαρό. Η απόδρασή του από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, και η εκτέλεση εκ των υστέρων δύο αστυνομικών, δεν ήταν μόνο πράξη εγκληματική, αλλά δείχνει ότι υπήρχαν και στοιχεία καλύψεως από αλλού· η διαφυγή του από την ενέδρα στο Νέο Κόσμο επιβεβαιώνει τις υποψίες, όπως και η άνετη μετάβασή του στη Ρουμανία. Το ερώτημα που τίθεται είναι άλλο: Μήπως οι αποκαλύψεις γίνονται για να θολώσουν τα νερά; Μήπως οι Ρουμάνοι έχουν βρει πολλά στοιχεία τα οποία φοβούνται οι δικοί μας;  Είναι γεγονός ότι τους Έλληνες αστυνομικούς τους είδαν περιφρονητικά.

 
Φοβούμενοι το στράτευμα

Οι ηγέτες των τετρακοσίων ολιγαρχικών, μόλις απέσπασαν την ψήφο των Αθηναίων με την υπόσχεση ότι θα εγκαταστήσουν την εκκλησία των πέντε χιλιάδων, άρχισαν τις διαπραγματεύσεις με τους Σπαρτιάτες· ήδη στο στρατόπεδο της Σάμου, όχι μόνο είχαν καταδικάσει την πολιτειακή αλλαγή, αλλά και παρήγγειλαν στους τετρακοσίους, ότι θα έρθουν στην Αθήνα και θα καταλύσουν το πολίτευμά τους. Επειδή φοβούνταν, όπως έλεγαν, το στράτευμα της Σάμου και τον Αλκιβιάδη, με υπερβολική σπουδή, παρήγγειλαν στους πρεσβευτές τους στη Λακεδαίμονα, να μην κάνουν κανένα κακό στην πόλη χωρίς τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας· «φοβούμενοι δ’, ως έφασαν, το τε εν τη Σάμω στράτευμα και τον Αλκιβιάδην σπουδή πάνυ, τούς τε ες την Λακεδαίμονα πρεσβευομένους, μη τι άνευ των πλειόνων κακόν δράσωσιν την πόλιν». Την ισορροπία ήθελαν να κρατήσουν, έως ότου σταθεροποιηθούν στην εξουσία· όπως όλοι οι επίβουλοι τύραννοι, υπόσχονται προς τους πάντας.

 
Ιστορική αναφορά
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, ως προς το ζήτημα της ΔΕΚΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, μίλησε για τη συμμετοχή του Διοικητού της Εθνικής Τραπέζης στο σκάνδαλο, αλλά και έκανε μνεία για τη μείωση του ποσοστού της Εθνικής στη νέα τράπεζα, μετά τη «συγχώνευση» με την ¶λφα Πίστεως, ως παραχώρηση προς κάποιους μετόχους· είναι ιστορικής σημασίας η αναφορά αυτή. Από τη σύσταση της Εθνικής Τραπέζης το 1843, ουδείς αρχηγός αντιπολιτεύσεως δεν διενοείτο να αφήσει οιαδήποτε αιχμή εναντίον Διοικητού της Εθνικής, η οποία εθεωρείτο ως ο θεματοφύλαξ του εθνικού πλούτου· ο κ. Κων. Καραμανλής κατηγόρησε ανοικτά το Διοικητή της Εθνικής, χωρίς να προσωρήσει σε λεπτομέρειες. Έδειξε ότι γνώριζε καλά το τί έκανε και γιατί το έκανε· αποελληνιστί, άφησε μετέωρο το θέμα της «συγχωνεύσεως» των δύο τραπεζών. Το θέμα της «συγχωνεύσεως» περιπλέκεται άσχημα.
 
Έξις δευτέρα φύσις
Η εξέλιξη με την παραγωγή του βάμβακος ήταν αναμενόμενη· η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τους ελληνικούς ισχυρισμούς και επέβαλε την συνυπευθυνότητα, γνωρίζοντας ότι η παραγωγή είναι πολύ υψηλότερη εκείνης που παρουσίαζε το υπουργείο Γεωργίας. Η κυβέρνηση, αρνείται να απαλλαγεί από τις εικοσαετείς συνήθειές της· φέρεται στους Ευρωπαίους, όπως παλιά οι κουτσαβάκηδες στους «κουτόφραγκους»: «Θα τους κοροϊδέψουμε!» σκέπτονται· έτσι χάθηκε η πολύτιμη πενταετής μεταβατική περίοδος 1981-1985, για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής γεωργίας, με υπουργό το σημερινό πρωθυπουργό. Εξακολουθούν τα ψέμματα· δεν έχουν πιστέψει στην ισότιμη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάνουν κουτοπονηριές, όπως με τα δημόσια έργα και τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Τώρα πληρώνουμε τη νοοτροοπία αυτή, και ως αγρότες και ως ελληνικό κράτος· ο αποκλεισμός των εθνικών οδών είναι λογική προέκταση και φυσική συνέπεια. Ο ελληνικός λαός επιδίωξε, επειδή πίστεψε, την ισότιμη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η διάσκεψη της Βόννης
Οι εκπρόσωποι των διαφόρων φυλών του Αφγανιστάν κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό οικουμενικής κυβερνήσεως· απομένει η εγκατάστασή της στην Καμπούλ και η άσκηση της εξουσίας σε ολόκληρη τη χώρα, όταν η Κανταχάρ δεν έχει παραδοθεί ακόμη και τα ψηλά βουνά διατελούν σε κατάσταση αυτονομίας. Οι επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων βρίσκονται ακόμη στις πρώτες τους φάσεις, όπως οι Σοβιετικοί λίγο μετά την εισβολή τους· το κυνήγι του Οσάμα Μπιν Λάντεν και του Μουλά Ομάρ στις σπηλιές δεν είναι κάτι το εύκολο. Οι Αφγανοί έχουν συνηθίσει, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου να παίζουν με το χρόνο, ή μάλλον δεν υπάρχει χρόνος στη λογική τους· αργότερα, και μάλλον μετά το τέλος του χειμώνα θα φανούν τα υπαρκτά αποτελέσματα. Ακόμη και η σύλληψη του αρχιτρομοκράτη δεν σημαίνει και υποταγή όλων· ίσως σημάνει και το αντίθετο, νεά έκρηξη.
 
Το αδιέξοδο πάλι

Οι συνομιλίες των Αμερικανών απεσταλμένων στην Παλαιστίνη μάλλον οδηγούνται σε αδιέξοδο· οι Ισραηλινοί, ως συνήθως, απέσυραν τη μία μέρα τα στρατεύματά τους από τις παλαιστινιακές πόλεις και την επομένη τα έστειλαν και πάλι, με αφρομή τον εποικισμό ειδικών περιοχών. Οι Παλαιστίνοι αντέδρασαν με διαδηλώσεις και ο φαύλος κύκλος της βίας επαναλήφθηκε· ο Γιασέρ Αραφάτ ζήτησε πλήρη κατάπαυση του πυρός από τους Αμερικανούς, χωρίς όμως ουσιαστική ανταπόκριση. Το πρόβλημα είναι σαφές: μπορούν οι Αμερικανοί να επιβάλουν ειρήνη στο Ισραήλ. Η απάντηση είναι αρνητική, για όσο διάστημα οι Αμερικανοεβραίοι θα διατηρούν ανέπαφα τα κέντρα εξουσίας τους στις Ηνωμένες Πολιτείες· στα παρασκήνια της αμερικανικής πρωτευούσης και της Γουώλ Στρητ κρίνεται η πορεία του Μεσανατολικού. Εκεί θα δοθεί και ο χρησμός.

 
Υπονόμευση της ενότητος
Οι απειλές των Αμερικανών για βομβαρδισμούς εναντίον και των άλλων χωρών, όσων  θεωρούνται ύποπτες για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής, έχουν προκαλέσει την άμεση αντίδραση των «συμμάχων» των Ηνωμένων Πολιτειών· Γερμανία και  Γαλλία, είναι οι πρώτες που αντέδρασαν, ενώ ακολούθησαν Ρωσσία αραβικές χώρες, αλλά και Βρεταννία. Το θέμα είναι, γιατί το αποτολμούν αυτό οι Αμερικανοί, όταν γνωρίζουν τις αντιδράσεις; Για εσωτερικούς καθαρά λόγους είναι η απάντηση· οπότε ανακύπτει και το δεύτερο ερώτημα: Ποιά από τις δύο δυνάμεις που αντιμάχονται στο εσωτερικό των ΗΠΑ, Αμερικανοεβραίοι και πετρελαιάδες, επιθυμούν αυτή τη ρήξη με τους «συμμάχους»; Δύσκολη η απάντηση, με τα στοιχεία που διαθέτουμε έως αυτή τη στιγμή· το γεγονός είναι ότι, οι πετρελαιάδες, μάλλον, επιθυμούν διάλογο με τους «συμμάχους».
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr