Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
10 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Οι αλλαγές στον πολιτικό κόσμο
Όσο περνούν οι μέρες, τόσο και διαμορφώνεται ένας νέος άξονας στην πολιτική μας ζωή, ο οποίος υπερβαίνει τα κόμματα και, φυσικά, τις παλιές διαχωριστικές γραμμές· είναι εκείνοι οι οποίοι αρνούνται την άκριτη υπακουή στις αμερικανικές εντολές και στην αξιολόγηση της διεθνούς καταστάσεως, σύμφωνα με τα δεδομένα των αμερικανικών μέσων μαζικής επικοινωνίας. Στην πράξη, σπάει ο διαχωρισμός μεταξύ αριστεράς και δεξιάς που είχε κυριαρχήσει στην πολιτική μας ζωή επί ογδόντα τόσα χρόνια· είναι η μόνη, ίσως, θετική πλευρά που προσφέρουν τα παράθυρα της τηλεοράσεως. Στη μικρή οθόνη, περισσότερο από ό,τι στον γραπτό τύπο -επειδή ο λόγος είναι αυθόρμητος, αποσπασματικός και πολλές φορές ολιγότερον ελεγχόμενος-, ο λόγος ανατρέπει καταστάσεις και συμβατικότητες. Αλλάζουν πολλά, ανεπαίσθητα.
 
Συνέδριο και οικονομία
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις απέσπασαν την προσοχή της κοινής γνώμης και των μελών του ΠΑΣΟΚ κυρίως, από το ούτως και άλλως παραμελημένο συνέδριο του κόμματος· οι αεροπορικές επιθέσεις αναίρεσαν και την ελαχίστη πρόφαση για το συνέδριο. Ποιοί θα πάνε και γιατί να πάνε στο συνέδριο; Τα κύρια προβλήματα είναι άλλα: οι ραγδαίες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή και στη διεθνή οικονομία περισσότερο· η κυβέρνηση είχε φροντίσει να διατηρήσει τον κρατικοποιημένο τομέα της οικονομίας, ώστε να τρέφονται οι τερμίτες κομματικοί. Έχασε ενάμισυ χρόνο μετεκλογικά, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και τώρα πρέπει να χαράξει άλλη πολιτική· όμως ποιά πολιτική θα χαράξει; Εμφανίζεται πελαγωμένη, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν και η κρίση εισέρχεται στην ελληνική οικονομία από πόρτες και παράθυρα· αδυνατεί να προσαρμόσει την οικονομική της πολιτική προς την αντίστοιχη των άλλων ένδεκα της ΟΝΕ. Η οικονομία δεν περιμένει το συνέδριο και τον ανασχηματισμό.
 
Η κυβερνητική σύμπνοια
Το πρώτο θύμα των αεροπορικών αντιποίνων στο Αφγανιστάν είναι στη χώρα μας η κυβερνητική σύμπνοια· όλο και περισσότεροι βουλευτές, ακόμη και υπουργοί, φροντίζουν να δείξουν τις αποστάσεις τους από την πρωθυπουργική φιλοαμερικανική και φιλοβρεταννική στάση. Η διαφοροποίηση -που είναι το ελάχιστο- μεταξύ των αμάχων θυμάτων και των τρομοκρατών, είναι ο πρώτος λόγος· ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Τύπου απέφυγαν να κάνουν, έστω και μνεία αυτής της διαφοροποιήσεως. Από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Κ. Καραμανλή έως όλα τα άλλα κόμματα, αλλά και πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές, αυτό είναι το πρώτο θέμα της πολιτικής τους παρουσίας· άλλο θέμα είναι η καταδίκη της τρομοκρατίας ως πράξεως και άλλο η αποδοχή της εφαρμογής της συνολικής ευθύνης, με θύματα και αμάχους, έστω και κατά λάθος. Η εμμονή της διεθνούς κοινής γνώνης στη διαφορά αυτή, είναι μέγα επίτευγμα σε σύγκριση με τη Γιουγκοσλαβία.
 
Ο ρόλος της Ευρώπης
Σε χαμηλό τόνο, οι Ευρωπαίοι πέτυχαν, στην κρίση αυτή, να αποκτήσουν τη δική τους φωνή, παρά τις εσωτερικές τους διαφωνίες με τους Βρεταννούς και τους Έλληνες δουλικά φερομένους προς τους Αμερικανούς· πέτυχαν, όμως, και έχουν τη δική τους παρουσία, με πρώτους τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Στη διεθνή οικονομία, ο ρόλος της ευρωζώνης γίνεται πλέον ο κυρίαρχος, με το ευρώ να υποκαθιστά το δολλάριο ως το βασικό διεθνές νόμισμα· η μετάβαση αυτή γίνεται με απότομο τρόπο και όχι και τόσο ομαλά. Αυτή, όμως, είναι η συνήθεια της ιστορίας και εμείς είμαστε πολύ μικροί για να την αλλάξουμε· απομένει ο ρόλος της Ευρώπης στο περιβάλλον
 
Ο λόγος στην εποχή μας

Η εμφάνιση του Μπιν Λάντεν από το κανάλι του Κατάρ επέφερε το πιο δεινό πλήγμα στην αμερικανική ηγεμονία· από την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος και την καθιέρωση της ελευθέρας ραδιοφωνίας και τηλεοράσεως, οι κύριοι άξονες της αμερικανικής ηγεμονίας ήταν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, το δολλάριο και τρίτος ο στρατός· οι πόλεμοι άρχιζαν και τελείωναν με το CNN να δίδει τον τόνο, τον έλεγχο και την ποιότητα της πληροφορίας. Ξαφνικά όλα άλλαξαν· ένα κανάλι, σε μικρή αραβική χώρα, δεν δίδει μόνο τον τόνο των πληροφοριών, αλλά και σπάει τον έλεγχο της πληροφορίας, της εικόνας που θέλει ο κυρίαρχος. Τον πλήττει στην αχίλλειο πτέρνα του.

 
Παίδα αυτόν
Οι Έλληνες της νοτίου Ελλάδος, Θηβαίοι, Αθηναίοι, επαναστάτησαν μόλις έμαθαν ότι ο Αλέξανδρος είχε αναχωρήσει εναντίον των βαρβαρικών φυλών των Τριβαλλών και των Ιλλυριών· είχε καθυποτάξει τις δύο φυλές, όταν του ήρθαν οι πληροφορίες ότι οι Θηβαίοι είχαν επαναστατήσει, έχοντες συμφώνους και τους Αθηναίους. «Θηβαίους δε αφεστάναι πυθόμενος και συμφρονείν αυτοίς Αθηναίους». Αμέσως έκανε την ιστορική κάθοδο από τη Βόρειο Ιλλυρία και μέσα σε δεκαπέντε μέρες πέρασε από τις Θερμοπύλες και βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στις Θήβες·  και στο Δημοσθένη, που έλεγε τότε ότι αυτός είναι παιδί, όσο βρισκόταν στους Ιλλυρίους και στους Τριβαλλούς, τον αποκάλεσε μειράκιον όταν έφθασε στη Θεσσαλία, είπε ότι θα του φανεί άνδρας, όταν βρεθεί μπροστά στα τείχη των Αθηνών. «ειπών ότι Δημοσθένει παίδα μεν αυτόν, έως ήν εν Ιλλυριοίς και Τριβαλλοίς, αποκαλούντι, μειράκιον δε περί Θετταλίαν γενόμενον, βούλεται προς τοις Αθηναίων τείχεσιν ανήρ φανήναι».
 
Η εξαπόλυση αντιποίνων
Ο γνωστός Αμερικανός καθηγητής Νόαμ Τσόμσκυ, γράφει στην πύλη «zmag», σε άρθρο του με τίτλο «Η αντίδραση», για τα αντίποινα που εξαπέλυσε η χώρα του: «Ύστερα από αυτό που ήταν η πιο εντατική διεθνής ερευνητική προσπάθεια στην ιστορία, μπόρεσαν να βρουν πάρα πολύ λίγα -πολύ λιγότερα από όσα κατάφερα να βρω ο ίδιος, χωρίς καμμία πηγή-, ώστε να συνδέσουν τον Μπιν Λάντεν με τα εγκλήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό οδηγεί πολλούς ειδικούς στο συμπέρασμα, ότι οι εκτελεστές του εγκλήματος προέρχονται από αποκεντρωμένες οργανώσεις, πιθανόν με πολύ λίγες επικοινωνίες, όπου είναι πολύ δύσκολο να διεισδύσει κανείς. Οι κατηγορίες εναντίον των Ταλιμπάν είναι στην πράξη ανύπαρκτες: Αν η υπόθαλψη υπόπτων προς τρομοκρατία είναι έγκλημα που τιμωρείται με βομβαρδισμούς, τότε πολλές χώρες του κόσμου, μαζί και οι ΗΠΑ, πρέπει αμέσως να βομβαρδισθούν. Αυτό είναι τόσο προφανές που δεν χρειάζεται σχολιασμό».
 
Οι Μουτζαχεντίν
Οι επίσημες κυβερνήσεις, των Σκοπίων, του Βελιγραδίου, η δική μας αναγνωρίζουν ότι οι Μουτζαχεντίν που είχαν δράσει στα Βαλκάνια, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια, είχαν άμεση σχέση με τις ομάδες του Μπιν Λάντεν· οι πληροφορίες είναι πολλές και επιβεβαιωμένες από διάφορες πηγές, όπως και οι συναντήσεις του αρχιτρομοκράτη και των υπαρχηγών του με Αμερικανούς επισήμους. Η κυβέρνηση μας διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην συμβεί τρομοκρατικό κτύπημα και στη χώρα μας. Αφού είναι γνωστές οι διασυνδέσεις των Ουτσεκάδων και άλλων Μουτζαχεντίν της περιοχής με τον Μπίν Λάντεν, γιατί δεν εξαρθρώνουν τα σώματα αυτά οι Αμερικανοί και δεν συλλαμβάνουν τους αρχηγούς των; Απλή ερώτηση η οποία έρχεται στο νου αυθορμήτως· η πάταξη της τρομοκρατίας γίνεται πιο αποτελεσματικά με την εξάρθρωση των οργανώσεων και των πηγών χρηματοδοτήσεών τους, και λιγότερο αποτελεσματικά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η πράξη καθυστερεί.
 
Ο νέος φαύλος κύκλος
Όσο περνούν οι μέρες, οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν γίνονται καθημερινότης, και ανακύπτει το ζήτημα των άλλων στόχων· είναι υποχρεωμένοι οι Αμερικανοί να αναζητήσουν νέους στόχους ή να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν και τους συνεργάτες τους. Επειδή το τελευταίο μάλλον φαίνεται αδύνατο προς το παρόν, απομένει η πρώτη λύση, η αναζήτηση άλλων στόχων από την πλευρά των Αμερικανών· αλλά, και από την πλευρά της διεθνούς τρομοκρατίας -είτε εγκέφαλός της είναι ο Μπιν Λάντεν είτε άλλος- η αναζήτηση των άλλων στόχων είναι ο πρώτιστος στόχος, αφού ο αρχηγός παρεμένει ασύλληπτος και η οργάνωση «ακμαία» και «δυναμική». Οδηγείται, έτσι, η ανθρωπότης σε νέο φαύλο κύκλο με απρόβλεπτες προεκτάσεις και ως προς τα ανθρώπινα θύματα και ως προς τις οικολογικές προεκτάσεις των εγχειρημάτων αυτών. Ποιός γνωρίζει τις επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και όζοντος των νέων βομβαρδισμών;
 
Οι άλλες χώρες

Τέσσερες είναι οι άλλες χώρες προς τις οποίες θα εξαπολυθούν αεροπορικές επιθέσεις, με την κατηγορία της υποθάλψεως τρομοκρατών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις: Ιράκ, Υεμένη, Σουδάν και Σομαλία. Όλες φτωχές και με τον πληθυσμό τους σε κατάσταση εξαθλιώσεως· τα σχέδια αυτά αποβλέπουν στη συντήρηση της ομαδικής φοβίας, επειδή διαπιστώνεται ότι είναι δύσκολο να βρεθεί και να συλληφθεί στο Αφγανιστάν ο Μπιν Λάντεν και οι συνεργάτες του. Το πρόβλημα που τίθεται είναι: θα παραμείνει απαθής ο ισλαμικός κόσμος με την κλιμάκωση αυτών των επιθέσεων; Δύσκολη η απάντηση. Θα επιβιώσει η αμερικανική οικονομία σε κατάσταση ομαδικής φοβίας; Με άλλα λόγια: Είναι εύκολο, μόνο με βομβαρδισμούς να μετατραπεί η οικονομία σε πολεμική; Οπότε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον κόσμο;

 
Τα μεταλλαγμένα προϊόντα
Ο νέος γύρος διαλόγου για το διεθνές εμπόριο τείνει να ναυαγήσει, πριν ακόμη αρχίσει, λόγω των διαφορών Αμερικανών και Ευρωπαϊων· οι ΗΠΑ πιέζουν για την απλοποίηση των όρων του διεθνούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων, με κύριο στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους, που προέρχονται κυρίως από δικά τους προϊόντα. Οι Δεκαπέντε επιμένουν όπως η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων διέπεται από κανονισμούς που θα επιτρέπουν τον έλεγχο των μεταλλαγμένων προϊόντων· το κρίσιμο θέμα είναι ακριβώς αυτό, η διακίνηση των βιολογικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Οι Ευρωπαίοι, οι  Δώδεκα  κυρίως της ΟΝΕ, αρνούνται την κατάργηση του ελέγχου στα αγροτικά προϊόντα και την αποδοχή των μεταλλαγμένων προϊόντων· αυτό σημαίνει περιορισμό στις  αμερικανικές εξαγωγές. Αλλά και έλεγχο της ποιότητος της διατροφής. Το κρίσιμο θέμα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

το "εμμελές" έχει δεχθεί
επισκέψεις

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr