Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
18 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Η στάση μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί αφορμή για να αποτελέσει εκκίνηση της νέας ευρωπαϊκής μας πολιτικής· αγνοεί, ή δείχνει ότι αγνοεί, η κυβέρνηση τη διαφορά ανάμεσα στους Δεκαπέντε και στους Δώδεκα της ευρωζώνης. Αυτή είναι η βασική διαφορά σήμερα, καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν θέσει σε άλλες διαστάσεις την πολιτική και οικονομική ζωή στην Ευρώπη και στον κόσμο· η κρίση στη Γουώλ Στρητ συνεχίζεται και δεν θεωρείται δεδομένη η ανάκαμψή της στην προηγούμενη θέση της. Η ευρωζώνη είναι η μοναδική όαση οικονομικής σταθερότητος στον κόσμο· συνεπάγεται και πολιτικές προεκτάσεις, τις οποίες δεν επιτρέπεται να παραγνωρίζει χώρα μέλος της ΟΝΕ. Οι υπόλοιπες ένδεκα εκφράζουν την πολιτική προσέγγιση των νέων συνθηκών, εκτός από την Ελλάδα.
 
Η νέα ισορροπία
Η δυσκολώτερη υπόθεση στον πρωθυπουργό είναι πάντοτε ο ανασχηματισμός· μόνο οι ηγέτες που ελέγχουν με απόλυτο τρόπο το κόμμα τους μπορούν να κάνουν ανασχηματισμό, όποτε θέλουν και όπως θέλουν. Ακόμη όμως και αυτοί προσφεύγουν στη λύση του ανασχηματισμού για τη διατήρηση του ελέγχου των βουλευτών και των πολιτικών, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τις μηνιαίες αναδομήσεις της κυβερνήσεώς του, προσέχων πάντα στη διατήρηση της πολιτικής ισορροπίας. Ο σημερινός πρωθυπουργός με την τηλεοπτική και όχι πραγματική ενίσχυσή του στο συνέδριο, έχει την άνεση να αναδιανείμει τους πολιτικούς ρόλους στο κόμμα του; Οι καιροί είναι χαλεποί στις μέρες μας και απαιτούνται αποφάσεις ριζοσπαστικές· η οικονομική κρίση είναι η χειρότερη μεταπολεμικά, η αμερικανόδουλη πολιτική δεν οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο, αλλά και απέχει πολύ από την πολιτική των άλλων χωρών της ΟΝΕ. Αυτά πώς θα συμβιβασθούν; Με μισοβέζικες λύσεις; Αδύνατον.
 
Οι Ηρακλείδες
Από το Μέγαρο Μαξίμου διοχετεύονται τώρα οι πληροφορίες ότι τα περί «νοθείας» και άλλα που έχουν καταγγελθεί στο συνέδριο δεν ήταν εις γνώσιν του προέδρου του κόμματος· την  ευθύνη την φέρουν οι σκληροπυρηνικοί του, οι Ηρακλείδες του και όχι ο ίδιος. Δεν τόλμησε να ομολογήσει το ίδιο και για τη νοθεία στις βουλευτικές εκλογές· για το θέμα αυτό τηρεί σιγή ιχθύος και αναφέρεται στα όσα συνέβησαν προ πενήντα και εκατό ετών· το σήμερα τον ενοχλεί και μάλιστα αφάνταστα. Η «δυνατή» και «καθαρή» εντολή ήταν τελικά «πλαστή» και «νοθευμένη» από τους δικούς του ανθρώπους· το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι διαδικαστικό. Κόμμα του είναι και όπως θέλει φέρεται, αρκεί η πρακτική αυτή να μην αποτελεί προηγούμενο για τις δημοκρατικές διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο· το δεύτερο είναι ότι, είναι δύσκολο πολύ να κυβερνήσει πρωθυπουργός, όταν αιωρούνται παρόμοιες καταγγελίες δημοκρατικής ευαισθησίας.
 
Οι ύποπτοι λογαριασμοί
Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν κάποιοι ύποπτοι λογαριασμοί, σχετικοί με τους τρομοκράτες, στην Ελλάδαπροσθέτων ότι τα ποσά τους είναι μικρά που δεν επαρκούν για τη χρημοτοδότηση των επιθέσεών τους· οι λογαριασμοί αυτοί είναι μυστικοί, είπε, και ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Ωραία και άγια όλα αυτά, εκτός από ένα· «εξ όνυχος τον λέοντα», έλεγον οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Από τους μικρούς λογαριασμούς θα φθάσει η έρευνα και στους μεγάλους και από τις μεγάλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και στις άλλες, τις μικρές και τις δυσεύρητες· ο Διοικητής, τόσον αμερόληπτος στα άλλα, άφησε την εντύπωση για πρώτη φορά ότι δεν τα λέει όλα.
 
  Η λογοκρισία
 

Τελικά, η ΕΣΗΕΑ κινητοποιήθηκε και θα παρέμβει στις περιπέτειες λογοκρισίας της εφημερίδος· το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε να παραστεί η νομικός του σύμβουλος στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΟΤΕΝΕΤ η οποία γίνεται τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ουσιαστική η προσφορά· ο αγώνας τον οποίο έχει αναλάβει «Το Εμμελές» δεν είναι υπόθεση της εφημερίδος και μόνο, αλλά αφορά τα βασικά συνταγματικά μας δικαιώματα και τις δημοκρατικές μας ελευθερίες. Όσο για την ΟΤΕΝΕΤ προσέφυγε και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων· ουδεμία αντίρρηση έχουμε να το συζητήσουμε και εκεί, αρκεί να προσκομισθούν όλα τα στοιχεία και όλα τα δεδομένα. Η ελλειπής ενημέρωση είναι πάντοτε αντιδημοκρατική.

 
Προς άνδρας πεποιήσθαι
Αναπολών ο αυτοκράτωρ Ιουλιανός την εποχή της δημοκρατίας κρίνει με τις αξίες της την παρακμή των ημερών του· λόγο, μύθο έχει στην ψυχή του το ανθρώπινο γένος και ικανότητα γνώσεως, επιστήμη ώστε να αναζητούν κάτι το νέο. Στους Έλληνες ανεζήτησαν οι ποιητές τον αίνον, τον έπαινον, ο οποίος διαφέρει από το μύθο και δεν απευθύνεται προς τα παδιά· «παρά τοις Έλλησιν ευδοκιμούντος, είλκυσαν εντεύθεν οι ποιηταί τον αίνον, ός του μύθου διαφέρει, τώ μη προς παίδας». Αλλά λέγεται, έχει ποιηθεί προς τους άνδρας ο αίνος και όχι για την ψυχαγωγία τους μόνο, αλλά έχει και την έννοια της παραινέσεως· «αλλά προς άνδρας πεποιήσθαι και μη ψυχαγωγίαν μόνον, αλλά και παραίνεσιν έχειν τινα». Ο λόγος στον ενήλικο έχει την έννοια της παραινέσεως, της προτροπής· ο αίνος, η παραίνεσις είναι το πρώτο βήμα πριν από την άσκηση της κριτικής.
 
Το Χρηματιστήριο
Στην τρέχουσα σύνοδο της Βουλής θα συζητηθεί και το θέμα των ευθυνών για τις παρεμβάσεις στο Χρηματιστήριο· η αναφορά και πάλι στο θέμα αυτό γίνεται για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ο πραγματικός, των ευθυνών που έχουν ανακύψει μετά την εισαγγελική έρευνα και για τον οποίο είναι υποχρεωμένη να απαντήσει η Εθνική Αντιπροσωπεία· δευτερεύουσα σημασία έχει, το άν θα ελέγξει η ι κυβέρνηση την πλειοψηφία και δεν θα επιτρέψει την κοινοβουλευτική έρευνα. Η πολιτική ζημία στην αγορά κεφαλαίων έχει γίνει. Ο δεύτερος είναι ο οικονομικός· η Γουώλ Στρητ και τα εκτός ΟΝΕ Χρηματιστήρια βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής των διεθνών εξελίξεων, αλλά και των διαστάσεων της κρίσεως. Το ίδιο ισχύει και για τη Σοφοκλέους, με σαφείς όμως τις παρεμβάσεις, όταν η ζήτηση στρέφεται προς τα εκλεκτά χαρτιά· η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης γίνεται μόνο με την απόδοση ευθυνών, τη διαφάνεια αναζητάει.
 
Το βρώμικο χρήμα
Οι Δεκαπέντε ασχολήθηκαν στο χθεσινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος· η απόφαση ήταν αμφιλεγόμενη, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η Βρεταννία κυρίως είναι η μόνη η οποία έχει κατηγορηθεί και από Γαλλική Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι επιτρέπει στις offshore περιοχές της τη λειτουργία εταιρειών που επιδίδονται στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο στη συνέχεια εισάγεται στο Σίτυ και νομιμοποιείται· το ίδιο ισχύει και για τις αντίστοιχες αμερικανικές περιοχές. Οι δύο αυτές χώρες, ΗΠΑ και Αγγλία, είναι οι μόνες σχεδόν που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΟΟΣΑ για τη θέσπιση εσωτερικής νομοθεσίας που θα επιτρέπει τον τελωνειακό, οικονομικό, φορολογικό και διοικητικό έλεγχο των επιχειρήσεων στις offshore περιοχές· τα μέτρα είναι άμεσα, συγκεκριμένα και πρακτικά. Τα αποτελέσματα απτά και ουσιαστικά· τα υπόλοιπα όλα περιττεύουν.
 
Η ομαδική υστερία
Το πρόβλημα με την  ασθένεια του άνθρακος επεκτείνεται πλέον από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ολόκληρο τον κόσμο, και επισκιάζει τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων, με τα τραυματισμένα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους στο Αφγανιστάν· από ό,τι φαίνεται τα δύο αυτά θέματα θα κυλούν μαζί στην επικαιρότητα και θα επισκιάζουν όλα τα άλλα προβλήματα. Η απόσταση από τις άμεσες συνέπειες της ασθενείας ως την πάραλυση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μεγάλη, ενώ έπρεπε να είναι αδιάβατη· το Κοινοβούλιο είναι Κοινοβούλιο και δεν διακόπτει για οποιοδήποτε λόγο. Όσο για τους βομβαρδισμούς συνοδεύτηκαν από τις ομολογίες περί λαθών, όπως με αποθήκες τροφίμων του ΟΗΕ και με τα φορτηγά με αμάχους· η υστερία είναι ανεξέλεγκτη υπό οιασδήποτε συνθήκας. Αντισταθμίζεται μόνο με την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης προς το λαό και την εμφανή και πειστική ψυχραιμία των κυβερνώντων τον κόσμο.
 
Οι Ελβετοί

Αναφερόμαστε συχνά στην πολιτική της Ελβετίας, επειδή έχει σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, η οποία έχει προβεί στην άμεση λήψη μέτρων, αμέσως μόλις διαπίστωσε τις διαστάσεις της κρίσεως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· παρ’ όλο που γνωρίζει ότι θα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις από τη νέα κρίση, προχώρησε στην «εξυγίανση» της αεροπορικής της εταιρείας. Δύο τράπεζες ανέλαβαν τη χρηματοδότηση της Swissair, με δύο δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (περίπου πεντακόσια δις δραχμές), μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους και με συμφωνία για μερικές χιλιάδες απολύσεις· εμείς, παρά το συνέδριο και τον επικείμενο ανασχηματισμό -άρα ακυβερνησία επί μήνες-, παραχωρήσαμε τη διοίκηση της Ολυμπιακής στον έμπορο όπλων εκ των προτέρων και χωρίς να έχει ληφθεί η επίσημη απόφαση. Μέτρον συγκρίσεως είναι τα προαναφερθέντα.

 
Το βάθος της κρίσεως
Η μείωση των επιβατών στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες το Σεπτμεβρίο ήταν 40% περίπου, ενώ προβλέπεται ότι αντίστοιχη, άν όχι και μεγαλύτερη, θα είναι τον Οκτώβριο· όταν οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν τα έξοδά τους με κάλυψη 60% περίπου των θέσεων των αεροπλάνων, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της κρίσεως, επειδή ολόκληρο το κύκλωμα της αεροπορικής βιομηχανίας, αεροπορικές εταιρείες, βιομηχανία, κλαδικές επιχειρήσεις, απασχολεί περίπου διακόσια εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη χώρα μας έγιναν αισθητές οι επιπτώσεις με τη μείωση του χειμερινού τουρισμού και των κρουαζιερών· άγνωστες είναι οι προεκτάσεις της κρίσεως, επειδή δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις, αφού είναι απρόβλεπτο το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Η ενημέρωση του ελληνικού λαού δεν έχει γίνει!
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr