Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
22 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Οι ανακατάξεις στην  πολιτική μας ζωή
Η  δημοσία διαφωνία στο εσωτερικό του «Συνασπισμού» ως προς την τακτική του κόμματος απέναντι στους βομβαρδισμούς του Αφγανιστάν, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου· δεν είναι μόνη της στο Συνασπισμό η διαφωνούσα βουλευτής, καθώς της συμπαραστέκουνε και πολλοί άλλοι οι οποίοι λοξοκοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, είναι πάρα πολλοί οι βουλευτές και πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος που διαφωνούν δημοσίως με την δουλική υποστήριξη των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν· οι ίδιες διαφωνίες σημειώνονται και στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Οι παλιές κατατάξεις της πολιτικής μας ζωής μεταβάλλονται άρδην· όσο μεταφέρονται προς τους πολιτικούς οι αλλαγές στις οικονομικές και κοινωνικές συνήθειες, τόσο θα κλιμακώνονται οι διαφοροποιήσεις στα κόμματα.
 
Ο συμψηφισμός
Η πόλωση την οποία επιχειρεί, με συστηματικό τρόπο και με την επιστροφή στην ψυχροπολεμική εποχή, ο επικυρίαρχος του ΠΑΣΟΚ, έχει πολλούς στόχους: τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την αποτυχία του συνεδρίου και τη νοθεία που έγινε, την απόκρυψη της παντελούς αδυναμίας προσεγγίσεως των οικονομικών προβλημάτων, την ολοκληρωτική υπακοή στην αμερικανική πολιτική και τη διαφοροποίηση από τους Δώδεκα της ΟΝΕ. ¶ς τα αποκαλέσουμε τελευταία στην αξιολόγηση· ακολουθούν, η αλλαγή στην εσωτερική ισορροπία του κόμματος, με την ανάληψη της γραμματείας από τον κ. Κ. Λαλιώτη και την πλήρη εξουθένωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης. Ο πρωθυπουργός, ούτως ή άλλως, τίθεται σε δεύτερη μοίρα· το πιο σημαντικό είναι ο εκβιασμός συμψηφισμού για  τον πρώην πρωθυπουργό. Όσα καταγγέλλει για τα περί λογαριασμών είναι γνωστά· αν κάνει το λάθος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πέσει στην παγίδα, αυτό σημαίνει γενικό συμψηφισμό «λογαριασμών».
 
Ο ανασχηματισμός
Η δοκιμασία του ανασχηματισμού αποδεικνύεται για τον πρωθυπουργό χειρότερη από το συνέδριο· την αποτυχία του συνεδρίου και τη νοθεία που το συνόδευσε την απέκρυψαν, λόγω του ελέγχου των μέσων μαζικής επικοινωνίας, αφού κανείς δεν το επικαλείται. Ο ανασχηματισμός έρχεται στη χειρότερη στιγμή για την ελληνική οικονομία· η διεθνής κρίση επιδεινώνεται ραγδαία, οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν και «έτυχε» και ο ανασχηματισμός! Δηλαδή, ακυβερνησία πλήρη επί μήνες· δεν έχει την άνεση η χώρα να αντέξει αυτή την ακυβερνησία, ούτε και την πολυτέλεια ο πρωθυπουργός να επιχειρεί αποπροσανατολισμό με φυγή προς το «συνέδριο»· οι πιέσεις, τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό -κυρίως από την ΟΝΕ-, για την αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες πολλαπλασιάζονται. Θα τις αντέξει και πώς; Το χειρότερο είναι ότι απαιτείται νέος σχεδιασμός της οικονομίας, τον οποίο μόνο ένας ισχυρός πολιτικός και με άριστο επιτελείο μπορεί να κάνει. Το πρόβλημα!
 
Η πολιτική  γλώσσα
Σε λαούς, όπως ο ελληνικός, με μακρά ιστορία και με ενιαία γλώσσα επί τρεις ή τέσσερες χιλιάδες χρόνια, ο πολιτικός τους λόγος εκφράζει σε κάθε εποχή την αντίληψη που κυριαρχεί· σε περιόδους παρακμής και δουλείας, ο λόγος των Ελλήνων είναι φτωχός και αδύναμος,. Αδυνατεί να εκφράσει τις δυνάμεις εκείνες που θα τον οδηγούσαν στην  αποτίναξη του ζυγού και στην  ελευθερία· και το αντίστροφο ισχύει: στο βαθμό που η γλώσσα είναι φτωχή και μονοσήμαντη, αδυνατεί να γεννήσει τους δημιουργικούς παλμούς και να θέσει σε εγρήγορση τις απευλευθερωτικές δυνάμεις. Την τελευταία εικοσοσαετία όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν μονοσήμαντο λόγο· ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γιατί συνεχίζει;
 
  Ο ρόλος της δικαιοσύνης
 

Σήμερα κρίνεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αυθαίρετη απόφαση της ΟΤΕΝΕΤ να διακόψει την αποστολή «Του Εμμελούς» στους χρήστες της, με τη δικαιολογία ότι μερικοί διαμαρτυρήθηκαν, παρά την άνεση που είχαν να διαγραφούν με απλό «κλικ», πώς δεν τους είχε ζητηθεί να δεχθούν την εφημερίδα· δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στη νεώτερη ιστορία μας που η δικαιοσύνη καλείται να κρίνει τα όρια της ελευθερίας του τύπου και της ελευθέρας διακινήσεως των ιδεών. Παρέμβαση στις αγωγές της εφημερίδος και του βουλευτού Ιωαννίνων κ. Σταυρ. Καλογιάννη, θα κάνει και η ΕΣΗΕΑ. Το κυριώτερο θέμα, είναι το ποιος αποφασίζει για το πώς θα ασκούνται τα συνταγματικά μας δικαιώματα.

 
Ψευδή και πεπλασμένα
Ο λόγος, ως ομιλία και  μουσική αλλά και ως λογική, χαρακτηρίζει μόνο τον άνθρωπο από όλα τά ζώα· ο λόγος, ομιλία προς τον εαυτό του και τον άλλον άνθρωπο, που όταν εκφράζεται ενώπιον περισσοτέρων, στην Αγορά, τότε είναι η ισηγορία, αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας, της ελευθερίας. Ο αυτοκράτωρ Ιουλιανός αντλεί την κριτική του, προς τους κυνικούς της εποχής του, τους παρακμιακούς κρατικοδιαίτους, από το λόγο στην Αγορά· οι κυνικοί λέγουν, κατά τις συναντήσεις τους στους κοινούς συλλόγους τους, τα κόμματα, ότι είναι οι μόνοι ελεύθεροι, και ισχυρίζονται ότι ο λόγος τους, δεν στηρίζεται στα αληθή και μη πεπλασμένα, αλλά στα ψευδή και πεπλασμένα. «ο μεν λόγος ού φησιν δείν αντί των αληθών και μη πεπλασμένων τα ψευδή και πεπλασμένα παρά του κυνός, ώ μόνω της ελευθερίας μέτεστιν, εν τοις κοινοίς άδεσθαι συλλόγοις». Πολλά σημερινά μας θυμίζουν.
 
«Επί το έργον»
Η αμερικανική εξωτερική πολιτική καλείται να αποδείξει τον νέο προσανατολισμό της στο Μεσανατολικό· στη Σαγκάη, ο πρόεδρος Μπους αντιμετώπισε την διπλωματική μεν, σκληρή δε κριτική Κίνας και Ρωσσίας για τους βομβαρδισμούς· στο Πακιστάν και στην Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών απέτυχε στην προσπάθεια προσεγγίσεως. Απομένει το Παλαιστινιακό, με την προνομιακή σχέση των Αμερικανών με το Ισραήλ επί πενήντα χρόνια· η δολοφονία, όμως, του Εβραίου υπουργού προκάλεσε την επιστροφή στις συγκρούσεις με άγνωστο το τέλος. Οι Αμερικανοί καλούνται επί το έργον: πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να πιέσουν το Ισραήλ, ως απόδειξη καλής θελήσεως για την αλλαγή της πολιτικής τους, ώστε να τερματισθεί η αιματοχυσία· η δυσκολότερη πρόκληση για αμερικανική κυβέρνηση μεταπολεμικά. Ο ισχυρός παράγων των Αμερικανοεβραίων αντισταθμίζει τις προθέσεις του Λευκού Οίκου· κρίνεται ο βαθμός που παρεμβαίνουν στην αμερικανική εξωτερική και εσωτερική πολιτική. Το αποτέλεσμα είναι θέμα χρόνου.
 
Οι προειδοποιήσεις
Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, είναι ο πρώτος μεταπολεμικά Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συναντά την αμφισβήτηση της πολιτικής του ενώπιόν του· κατά τις κοινές δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο και Ρώσσο πρόεδρο στη Σαγκάη, αμφότεροι οι ηγέτες των δύο μεγάλων χωρών, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά και τόνισαν, με έμφαση ότι πρέπει «οι επιχειρήσεις να έχουν ακριβείς στόχους και να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων». Δηλαδή, καταδικάζονται οι βαμβαρδισμοί ως μέσον πατάξεως της τρομοκρατίας, άρα απομένει μετέωρος η διεθνής υποστήριξη· από την άλλη πλευρά, οι Δεκαπέντε την ίδια άποψη εξέφρασαν, με πιο διπλωματική γλώσσα, λόγω της παρουσίας της Βρεταννίας, άν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αυστηρή ως προς τους αμάχους, τη λιμοκτονία των Αφγανών. Οι μαζικές χερσαίες επιχειρήσεις δεν αποτολμούνται· οπότε που οδηγούνται τα πράγματα;
 
Το άλλο κίνημα
Οι διαδηλώσεις κατά των βομβαρδισμών μεταφέρθηκαν από την Αμερική στην Ευρώπη· στη Γάνδη ήταν έντονη η παρουσία των διαδηλωτών οι οποίοι όχι μόνο ζητούν τη διακοπή των βομβαρδισμών και της εφαρμογής της αρχής της συλλογικής ευθύνης, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, την άλλη ποιότητα ζωής. Οι ριζικές αλλαγές στην εποχή μας έρχονται με αλματώδη βήματα· η μία πτυχή είναι η αντίσταση την επιβαλλόμενη «τρομοκρατία», με τους βομβαρδισμούς και με την καταδίκη όσων έχουν άλλη άποψη· στην Αμερική, στις μεγάλες πύλες, δημοσιεύουνται άρθρα, όπως του Νόαμ Τσόμσκυ και άλλων,  στα οποία καταδικάζουν την αμερικανική πολιτική, και υποστηρίζουν ότι άν είναι να βομβαρδίζεται κάθε χώρα που υποθάλπτει τρομοκράτες, τότε πρέπει να αρχίσουν από την Αμερική. Η άλλη πτυχή, είναι το οικολογικό πρόβλημα· ο πλανήτης Γη μας προειδοποιεί ότι δεν αντέχει άλλο το ανθρώπινο είδος· τα παιχνίδα εξουσίας αρκούν.
 
Η ομαδική υστερία

Ο βιολογικός πόλεμος προσλαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις· στην Αμερική παραδέχονται τώρα, ότι μπορεί η διασπορά των βακτηριδίων άνθρακος να προέρχεται από κινήματα ακροδεξιών μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. ¶λλωστε, οι απόψεις των ειδικών είναι σαφείς: μόνο σε πέντε εργαστήρια στην Αμερική και σε δύο στη Ρωσσία είχαν καλλιεργηθεί αυτά τα βακτηρίδια· η εισαγγελική πτυχή είναι άλλο θέμα. Η πολιτική ενδιαφέρει· μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο μοναδικός κοινωνικός ιστός των Αμερικανών έχει διαρραγεί, αφού επλήγη το δολλάριο και το αίσθημα ασφαλείας. Με την ασθένεια άνθρακος ενισχύεται η αποδιοργάνωση του κοινωνικού ιστού· γεννάτα πλέον το ερώτημα: Γίνεται τυχαία αυτό ή είναι εσκεμμένο; Και άν είναι εσκεμμένο, από ποιόν καθοδηγείται; Δύσκολες οι απαντήσεις· ψάχνονται και οι σοφοί Αμερικανοί.

 
Η οικονομική κρίση
Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι η νέα κρίση είναι η χειρότερη της τελευταίας εικοσαετίας· τα οικονομικά μεγέθη έχουν δευτερεύουσα σημασία, καθώς η στάθμισή τους είναι απαρχαιωμένη και δεν δύνανται να καταγράψουν τις ριζικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Οι απολύσεις περνούν από τις καταναλωτικές βιομηχανίες σε εκείνες των κεφαλαιουχικών αγαθών· η αεροπορική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι οι πρώτες που προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή και ακόμη δεν γνωρίζει κανείς τη νέα ισορροπία της διεθνούς οικονομίας· η Γουώλ Στρητ αναζητάει το δρόμο της και την παλαιά κυρίαρχο θέση της· η ευρωζώνη καθίσταται το μεγάλο διεθνές οικονομικό κέντρο· οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν, αλλά δεν είναι διακριτές οι συνήθειες του νέου ανθρώπου. Το κρίσιμο θέμα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr