Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
25 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Τα μεγάλα θύματα του Χρηματιστηρίου
Ο κόσμος γνωρίζει το ενάμισυ εκατομμύριο θύματα του Χρηματιστηρίου, αλλά αγνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις· αυτές αποτελούν το δεύτερο κύμα το οποίο έχει αρχίσει ήδη να πλήττει την αγορά. Γνωστές και δυναμικές επιχειρήσεις, που εθεωρούντο στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται σε κατάσταση χρεωκοπίας, με άγνωστες τις επιπτώσεις όταν  αυτό ξεσπάσει· ο λόγος απλός: έγινε η εισαγωγή της μετοχής τους στο Χρηματιστήριο, άντλησαν τεράστια κεφάλαια, πουλώντας τες ή δίδοντάς τες ως εγγύηση για πιστώσεις από τις τράπεζες και προέβησαν σε αγορές και άλλες δοσοληψίες· η αξία της μετοχής τους, όμως, έπεσε στο ένα εικοστό ή πεντηκοστό της παλαιάς. Πρέπει επειγόντως να καλύψουν τις εγγυήσεις με άλλες αξίες. Αυτές δεν βρίσκονται ως το τέλος του χρόνου!
 
Οι μυστικές υπηρεσίες
Μεταπολεμικά, η ΚΥΠ στην Ελλάδα, ιδρύθηκε κατά πιστήν αντιγραφήν της αμερικανικής ΣΙΑ και με κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση των εξωτερικών εχθρών, του κομμουνισμού· ήταν η μόνη υπηρεσία η οποία υπαγόταν πάντοτε προσωπικά στον πρωθυπουργό, παρά τις συνταγματικές διατάξεις που δεν προβλέπεται να είναι προϊστάμενος ο πρόεδρος της κυβερνήσεως οιασδήποτε δημοσίας υπηρεσίας. Στην πράξη, σταδιακά, και λόγω του ψυχρού πολέμου, συνεργάσθηκε με την Ασφάλεια στις αντικομμουνιστικές και αντιδημοκρατικές διώξεις· η υπαγωγή της στον πρωθυπουργό, αποτελούσε τη μοναδική εγγύηση ότι δεν θα γινόταν αποκλειστικό όργανο της Ασφάλειας. Ο σημερινός πρωθυπουργός την παραπέμπει στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, δηλαδή στο συγχρωτισμό της με την Ασφάλεια, σε μια εποχή που δεν είναι λίγα τα δείγματα της αντιγραφής των παλαιών ακροδεξιών μεθόδων από τη σημερινή κυβέρνηση· η εξάρτηση της ΚΥΠ από τη ΣΙΑ και ο συγχρωτισμός της με τους ασφαλίτες είναι κακά προμηνύματα.
 
Τόση δουλικότης;
Στην ομιλία του προς το νέο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρει πολλά, για το «Σύμφωνο για την Ισχυρή Κοινωνία», για την «Ελλάδα του 2004», για την ανάπτυξη και ευημερία του ελληνικού λαού, αλλά δεν λέει λέξη για τις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· είναι ο μόνος πρωθυπουργός στον κόσμο που δίδει κατεύθυνση στην κυβέρνησή του και δεν αναφέρεται στις νέες διεθνείς οικονομικές συνθήκες. Είναι κάτι το εκπληκτικό αυτό! Αγνοεί τις διεθνείς εξελίξεις; Αποκλείεται, αφού μετέχει και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Τις θεωρεί δευτερεύουσες για τη χώρα μας; Και αυτό αποκλείεται, αφού ήδη έχουν έρθει σαφείς εντολές της ΟΝΕ για την προσαρμογή της οικονομίας μας. ¶ρα μία εκδοή υπάρχει: Η δουλικότης απέναντι στους Αμερικανούς· μόνο η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει να «αγνοεί» τις αλλαγές στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Εμείς προσκυνούμε!
 
Η βοήθεια του ΟΗΕ
Η χειρότερη πλευρά των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν είναι η καταστροφή των αποθηκών του ΟΗΕ με τρόφμα και ιατροφαρμακευτική βοήθεια· δηλαδή, προσφέρουν βοήθεια, με ρίψεις από αεροπλάνα, μέσω του ΟΗΕ, και στη συνέχεια τη βομβαρδίζουν, όταν  έχει φθάσει στον «προορισμό» της. Οι βομβαρδισμοί, και οι άμαχοι θύματα και τα μικρά παιδιά, αποτελούν τη λυδία λίθο στον τηλεοπτικό πόλεμο μεταξύ Ισλαμιστών και Αμερικανών· ο επερχόμενος χειμώνας και η καθυστέρηση των χερσαίων επιχειρήσεων, σημαίνουν ότι οι βομβαρδισμοί δεν πρόκειται να λήξουν σύντομα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί απομένουν τα μόνα όπλα των Αμερικανών· άρα τα εκατομμύρια των Αφγανών προσφύγων καταδικάζονται σε θάνατο.
 
  Η παρελθοντολογία
 

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, με τις γνωστές και τετριμμένες επιταγές που έχουν «αθωωθεί» στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας, μάλλον πέφτει στο κενό· μοναδικά θύματα είναι ο επικυρίαρχος και ο πρώην πρωθυπουργός. Η αναμόχλευση του παρελθόντος δεν είναι πάντοτε η λύση στα πολιτικά αδιέξοδα· το ΠΑΣΟΚ το επιχείρησε, και ίσως πέτυχε να κερδίσει τις εκλογές -με τη βοήθεια και της νοθείας-, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να το επιβάλει ως το κυρίαρχο θέμα του πολιτικού ανταγωνισμού. Πάντοτε στην πολιτική, όπως και στη ζωή, για οποιαδήποτε σύγκρουση απαιτούνται δύο· όταν ο αντίπαλος αρνείται τη μεθόδευση αυτή, όλα πέφτουν στο κενό. Για τον καυγά χρειάζονται δύο.

 
Θύε ταις Χάρισι

Ο Ξενοκράτης, ο τρίτος μετά τον Πλάτωνα διευθυντής της Ακαδημείας από το 339-314 π.Χ., ήταν εξ φύσεως νωθρός, άν και επιμελής μαθητής, αξιοπρεπής κατά τα άλλα και πάντοτε σκυθρωπός· «σεμνός δε τα τ’ άλλα Ξενοκράτης και σκυθρωπός αεί». Τόσο πολύ που συνεχώς ο Πλάτων του έλεγε, «Ξενοκράτη, θυσίασε τις Χάριτες», χαμογέλασε λιγάκι· «ώστε αυτώ λέγειν συνεχές τον Πλάτωνα, «Ξενόκρατες, θύε ταις Χάρισι». Ήταν από τους φιλοσόφους που προσέδωσε τον σχολαστικικό χαρακτήρα στην Ακαδημεία και στη φιλοσοφία γενικώτερα· οι φιλόσοφοι αποσύρθηκαν από την Αγορά, κάτι που δεν γινόταν με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, οι οποίοι ζούσαν και στην Αγορά, περιφέρονταν μεταξύ των πολιτών, και κλείσθηκαν στις σχολές τους, στα Πανεπιστήμιά τους. Όλο του τον χρόνο τον περνούσε στην Ακαδημεία, «διήγε τ’ εν Ακαδημεία τα πλείστα». Η απομόνωση των φιλοσόφων και των καθηγητών από την Αγορά συνεχίζεται ακόμη.

 
Ιρλανδία και Κυπριακό
Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον πολεμικό αγώνα για τα δικαιώματα των Ιρλανδών· ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και ο Βρεταννός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαιρ χαιρέτησαν την απόφαση και τη χαρακτήρισαν ως πρώτη απόδειξη της επιλύσεως τοπικών διαφορών. Στην Παλαιστίνη και στο Κασμίρ έχουν αποτύχει ήδη στην προσπάθειά τους και πληρώνουν τις συνέπειες· αναγκαστικά εστράφησαν προς τα άλλα, τα «δευτερεύοντα». Μετά το Ιρλανδικό ακολουθεί το Κυπριακό· ήδη ο Αμερικανός απεσταλμένος κ. Τόμας Γουέτσον βρίσκεται στην Αθήνα, μετά την ¶γκυρα και είχε τις πρώτες συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους επισήμους. Οι πιέσεις προς την Αθήνα και τη Λευκωσία έχουν αρχίσει, με κύριο στόχο την «κοινή» προσέγγιση προς την επανάληψη των διακοινοτικών συμομιλιών· το κύριο ενδιαφέρον τους είναι να μην πιέσουν υπερβολικά την υπεύθυνη ¶γκυρα, επειδή θεωρούν άκρως απαραίτητη την Τουρκία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
 
Η κοινωνική συνοχή
Ως πρόσφατα οι επίσημες φωνές εναντίον των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν προέρχονταν από τους Πανεπιστημιακούς και τις οργανώσεις των πολιτών· μετά τη Δημοκρατικό βουλευτή της Καλιφορνίας κ. Μπάρμπαρας Λη και δημοκρατικοί γερουσιαστές εξέφρασαν δημοσία την αντίθεσή τους προς τους βομβαρδισμούς και προειδοποίησαν τον πρόεδρο ότι η πολιτική αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο· η ομαδική υστερία, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και του βιολογικού πολέμου, είναι κάτι το άγνωστο, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στον σύγχρονο κόσμο. Αντίστοιχα ιστορικά παραδείγματα βρίσκονται μόνο στη φυγή των ανθρώπων, λόγω μεγάλων επιδημιών όπως της πανώλους και της χολέρας, οπότε, όταν συνοδεύονταν και από πόλεμο, τότε ολόκληρα έθνη οδηγούνταν σε παρακμή αιώνων· κάτι παρόμοιο συνέβη στη Γερμανία του 17ου αιώνος. Το ζητούμενο για την Αμερική αυτή τη στιγμή, δεν είναι ο πόλεμος κατά της όποιας μορφής τρομοκρατίας, αλλά η επανάκτηση της κοινωνικής της συνοχής.
 
Οι βoμβαρδισμοί
Η ένταση των βομβαρδισμών έχει ελάχιστη σχέση ως προς την τελική τους έκβαση· επίσημες αμερικανικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι βομβαρδισμοί έχουν ως αυτή τη στιγμή συμβολικό και μόνο χαρακτήρα, και ότι θα αποκτήσουν ουσιαστικό στόχο από την ώρα που θα έχει επιτευχθεί ο πολιτικός σκοπός. Πολιτικός σκοπός είναι η μελλοντική κυβέρνηση του Αφγανιστάν που θα διαδεθχεί το καθεστώς Ταλιμπάν· η λύση, όμως, αυτή είναι ακόμη πολύ απομεμακρυσμένη, αφού δεν έχει καταστεί δυνατόν να επέλθει οιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των διαφόρων φυλών μέσα στο Αφγανιστάν, αλλά και των εξωτερικών παραγόντων. Το Πακιστάν επιμένει ότι η όποια επόμενη κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει και τις μετριοπαθείς τάσεις των Ταλιμπάν, ενώ η Ρωσσία απέκλεισε σε κάθε περίπτωση τη συμμετοχή οιασδήποτε τάσεως των Ταλιμπάν· το αδιέξοδο είναι πλήρες, αλλά οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται πυκνοί και οι αμάχοι σκοτώνονται και τα αθώα παιδιά και ηλικιωμένοι τραυματίζονται.
 
Οι  φανατικοί

Μετά τους φανατικούς Ισλαμιστές, με τις μαζικές διαδηλώσεις τους και τις επικλήσεις στον Αλλάχ, μετά την επίκληση των Αμερικανών στις δημόσιες εκδηλώσεις τους ότι «ο Θεός ευλογεί την Αμερική», ήρθαν και οι Εβραίοι του Ισραήλ, με το σκούφο τους, τις επικλήσεις τους προς το δικό τους Θεό εναντίον των Ισλαμιστών, αλλά με τον ίδιο σχεδόν ρυθμό να κινούνται τα σώματά τους· αυτή την εικόνα βλέπει στις μέρες μας ο τρίτος παρατηρητής, άν μπορεί να υπάρξει τρίτος. Η υποτιθέμενη φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία με κορυφαίο πρότυπό της την Αμερική, αυτή την πρακτική επιβάλλει στους πολίτες της· η στάση των πολιτών στις δύσκολες στιγμές χαρακτηρίζει την πρακτική τους και την καθημερινότητά τους. Στο ίδιο επίπεδο κινούνται όλοι, με την ίδια λογική.

 
Γάλλοι και Ρώσσοι
Μετά τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν επισκέφθηκε τη Μόσχα και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Βλαδίμηρο Πούτιν για τη αγαστή μεταξύ των δύο λαών συνεργασία και για την κατανόηση των Παρισίων ως προς το πρόβλημα της Τσετσενίας· μετά τους Γερμανούς ακολουθούν οι Γάλλοι: Οι σχέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων ακολουθούν το δικό τους δρόμο, αγνοώντας, σε μεγάλο βαθμό, τις άλλες διεθνείες εξελίξεις λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν· οι θέσεις τους για τα θέματα αυτά είναι ίδιες και  απέχουν αρκετά από την αμερικανική και την αγγλική. Στα οικονομικά, η σημασία της προσεγγίσεως ΟΝΕ και Ρωσσίας είναι πολύ πιο σημαντική· μεγάλο μέρος του κόσμου υπάγεται στο ευρώ, ίσως και η Κίνα.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

το "εμμελές" έχει δεχθεί
επισκέψεις

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr