Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
31 Οκτωβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Οι διάδρομοι της Βουλής
Σε όλα τα Κοινοβούλια,  αλλά πολύ περισσότερο στο δικό μας λόγω της τάσεώς μας προς την πολυλογία, οι διάδρομοι και το Περιστύλιο της Βουλής είναι ο χώρος των πολιτικών ζυμώσεων· την παραμονή των πολιτικών εξελίξεων, όπως ο ανασχηματισμός της κυβερνήσεως, αλλά και την επομένη πολύ περισσότερο, ακούει ο καθένας όλες τις απόψεις και σχηματίζει την πλήρη εικόνα των εξελίξεων. Στην πολιτική ζωή πάντοτε, άλλο είναι οι δημόσιες δηλώσεις και άλλο οι ιδιωτικές συζητήσεις και κυρίως οι προσωπικού χαρακτήρος συζητήσεις· τις τελευταίες μέρες όλοι σχεδόν -και είναι κυριολεκτικό αυτό- οι κυβερνητικοί βουλευτές αναγνωρίζουν το μάταιο του συνεδρίου και την αποτυχία του ανασχηματισμού. Ο τόνος είναι συνήθως οξύς περισσότερο από το συνηθισμένο και χωρίς περιστολές ή επιφυλάξεις.
 
Το ασφαλιστικό
Την πρόθεσή τους να ασχοληθούν συστηματικά με το ασφαλιστικό εξέφρασαν οι νέοι υπουργοί· δηλαδή, παραδέχονται ότι την προηγούμενη φορά δεν είχαν ασχοληθεί σοβαρά οι προκάτοχοί τους, έστω και άν μετέχουν και της ιδίας κυβερνήσεως και πάλι. Το πρόβλημα δεν είναι οι προθέσεις, αλλά το πρακτικό αποτέλεσμα· ακόμα χειρότερα, το πρόβλημα είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. ¶λλη ήταν η κατάσταση προ διετίας και προ έτους, όταν οι προοπτικές για την ένταξη στην ΟΝΕ καλλιεργούσαν ελπίδες για το μέλλον της χώρας και άλλη σήμερα· με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αποκρύβει τις ριζικές μεταβολές που σημειώνονται στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά ο κόσμος τις έχει αντιληφθεί, τις ζει καθημερινά. Ο άλλος γνώριμος παράγων, είναι η πειθώ, η εμπιστοσύνη του κόσμου. Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη και χρειάζεται άλλη πολιτική προσέγγιση.
 
Οι πολιτικές αλλαγές
Όταν, στις πλατείες των χωριών και στα καφενεία των πόλεων, το κύριο θέμα συζητήσεων είναι οι νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την «αποτυχία» των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν -τα εισαγωγικά τίθενται, επειδή αυτό λέγεται-, είναι κρίμα για τη χώρα, το να μην αναγνωρίζεται αυτό από την ελληνική κυβέρνηση· είναι όμως δεδομένο, όχι τόσο ίσως για τους βουλευτές -επειδή πολλοί Πασοκικοί μένουν δέσμιοι των κυβερνητικών επιλογών-, όσο για τους απλούς Έλληνες. ¶ν είναι κάτι που μένει από τα παράθυρα των τηλεοράσεων, αυτό είναι η ειρωνεία για τους υποστηρικτές των αμερικανικών επιθέσεων· δεν υπάρχει Έλληνας που να μην λυπήθηκε για την εκατόμβη των διδύμων πύργων και του Πενταγώνου, αλλά ούτε υπάρχει ένας που να δικαιολογεί το θάνατο των αμάχων και των μικρών παιδιών στο Αφγανιστάν, ή τους βομβαρδισμούς των αποθηκών τροφίμων του ΟΗΕ.
 
Η γενική ισοπέδωση
Οι περιπτώσεις των μικρών Αλβανών που ήρθαν πρώτοι στο σχολείο τους και έγιναν σημαιοφόροι στις εθνικές παρελάσεις δεν αξίζουν και πολύ τον κόπο· στα θέματα δόθηκε πολύ περισσότερη δημοσιότητα από όση έπρεπε, αφού και οι αντιδράσεις προέρχονταν από μερικούς μόνο κατοίκους. Η νοοτροπία ότι πρέπει όλοι να έχουν την ίδια άποψη, και κυρίως αυτή που εκφράζουν οι δήθεν σύγχρονοι μιμητές των δυτικών προτύπων, είναι ολοκληρωτική και επικίνδυνη για τον τόπο· η πολυφωνία και η πολυμέρεια είναι σύμφυτα με τη δημοκρατία. Ο Ελληνισμός είχε πάντα ως υπόστασή του την αφομοίωση των όποιων ξένων· η παίδευσις, η ελευθέρα πολιτική πρακτική ήταν πάντοτε το πρότυπο και όχι η μίμηση.
 
  Η τρομοκρατία
 

Οι Αμερικανοί δείχνουν καθαρά την αποφασή τους να πλήξουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές, όπως και την ελληνική 17η Νομεβρίου· είναι η πρώτη φορά που αυτό επαναλαμβάνεται με τόσο αυστηρό τρόπο από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα. Είμαστε η μόνη χώρα που επί είκοσι πέντε χρόνια δεν έχουμε κάνει τίποτε για την πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά και η μόνη με τις τόσες υποψίες προς κάθε κατεύθυνση· τις υποψίες αυτές θέλησε να επιβεβαιώσει ο πρεσβευτής ή κάτι ακόμη περισσότερο; Όλα όσα λέγονται είναι υποθέσεις, αλλά οι επόμενοι μήνες θα δείξουν στο τί αποβλέπουν οι αυστηρές αυτές προειδοποιήσεις. Μερικοί, πάντως, άρχισαν προκαταβολικά να μην αισθάνονται τόσο άνετα.

 
Πλουτείν τοις φιλοσόφοις.

Στη Μίλητο περιφρονούσαν και ειρωνεύονταν τον Θαλή για την πενία του, το λιτοδίαιτο του χαρακτήρος του· περιφρονούσε το χρήμα και τους νεοπλούτους Κάποτε, όμως, θύμωσε και όταν διαπίστωσε από τις αστρολογικές του παρατηρήσεις ότι θα είχαν  καλή εσοδεία ελαίου, παρά το ότι ήταν χειμώνας, εξασφάλισε ολίγα χρήματα και νοίκιασε όλα τα ελαιουργία της Ιωνίας για το φθινόπωρο· «κατανοήσαντά φασιν αυτόν ελαιών φοράν εσομένην εκ της αστρολογίας… αρραβώνας διαδούναι των ελαιουργίων… ολίγου μισθωσάμενον». Όταν ήρθε ο καιρός και είχαν ελαιοπαραγωγή, πολλοί ζητούσαν ξαφνικά και βιαστικά να τα εκμισθώσουν με όποιον τρόπο ήθελε· «επειδή δ’ ο καιρός ήκε, πολλών ζητουμένων άμα και εξαίφνης, εκμισθούντα όν τρόπον ήθελε». Μάζεψε πολλά χρήματα ο Θαλής και απέδειξε ότι είναι εύκολο στους φιλοσόφους να πλουτίζουν άν το θέλουν· «ράδιόν εστι πλουτείν τοις φιλοσόφοις άν βούλωνται». Αλλά δεν είναι αυτό για το οποίο σπουδάζουν.

 
Η αγορά αεροπλάνων
Αποσαφηνίζεται μάλλον για ποιους λόγους έγινε, στην πραγματικότητα, η επίσπευση του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος και ο ανασχηματισμός της κυβερνήσεως· όλα απέβλεπαν στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων έναντι των ευρωπαϊκών που είχε επιλέξει ο προηγούμενος υπουργός Εθνικης Αμύνης και γνωστός για τις παλινωδίες του και την υποδούλωσή του στον αντίπαλό του. Ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής, κατά την επίσκεψή του στο νέο υπουργό Αμύνης, φρόντισε και το επισήμανε δεόντως: «Μας ενδιαφέρει και η προώθηση των πωλήσεων όπλων». Η δήλωση αυτή έγινε, παρ’ όλο που γνώριζε ότι θα γίνει και η κάποια κριτική εναντίον της· προτίμησε την κριτική από την άγνοια και την εντύπωση που γεννάται στον ελληνικό λαό ότι, με την ένταξη στην ΟΝΕ, προσδενόμεθα προς τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η υπογράμμιση των πραγματικών δεσμεύσεων μετράει και όχι η κριτική, την οποία προτιμούν από την αποσιώπηση. Η αλήθεια!
 
Πλήρες αδιέξοδο
Όσο κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, τόσο πολλαπλασιάζονται οι βομβαρσδισμοί στο Αφγανιστάν· τα λάθη που γίνονται δεν είναι ούτε εσκεμμένα ούτε και τυχαία, είναι απόρροια της ισοπεδωτικής λογικής που διέπει τους Αμερικανούς. Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ συνοδεύονται από παρόμοιο κίνημα στη Βρεταννία· με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν πείθουν οι βομβαρδισμοί για την αποτελεσματικότητά τους ως προς την πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά μάλλον ενισχύουν τους πολεμίους των και εκείνους οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να ταχθούν με το μέρος των Ταλιμπάν. Ο φαύλος κύκλος του πολέμου περιπλέκεται όλο και περισσότερο· οι Πακιστανοί περνούν τα σύνορα για το Αφγανιστάν και μάλλον θα τους ακολουθήσουν και άλλοι μουσουλμάνοι. Το αδιέξοδο είναι πλήρες. Θυμίζει τους βομβαρδισμούς του 1975 στο Βόρειο Βιετνάμ, στο Ανόι κυρίως, όταν οδηγούνταν προς ευνοϊκή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις ειρήνης στο Παρίσι.
 
Οι γνωρίζοντες
Οι μάταιες παρεμβάσεις της κυβερνήσεως στο Χρηματιστήριο δικαιολογούνται για ένα και μόνο λόγο, επειδή ο πρωθυπουργός φοβάται την αντιμετώπιση των δυσκολιών της όποιας μορφής· αποφεύγει να ακούει δυσάρεστα νέα και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η χώρα. Όταν αυτό γίνεται για μικροπράγματα δεν βλέπτει, όταν όμως αφορά τις οικονομίες και τη ζωή των κατοίκων της χώρας είναι επικίνδυνο· το Χρηματιστήριο έχει προκαλέσει την οικονομική καταστροφή ενάμισυ περίπου εκατομμυρίου μικροεπενδυτών, αλλά και την ουσιαστική κατάρρευση πολλών μεγάλων επιχειρήσεων που έπονται η μία μετά την άλλη. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις συνεχίζονται χωρίς να δικαιολογούνται· το μόνο που μπορεί να τις ερμηνεύσει είναι η ανοχή απέναντι σε μερικούς που παίζουν ακόμη με τον «πόνο» των μικροεπενδυτών εκ του ασφαλούς, επειδή γνωρίζουν το πού και πώς θα γίνουν οι παρεμβάσεις. Φαίνεται ότι αυτοί οι κάποιοι έχουν πολιτική ισχύ και κάλυψη, για να συνεχίζουν απροκάλυπτα.
 
Η ελληνική γεωργία

Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα της ελληνική γεωργίας πολλαπλασιάζονται και οι αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής γίνονται όλο και πιο εμφανείς· στη φυτική παραγωγή έχουν οδηγηθεί μεγάλες περιοχές της χώρας στη μονοκαλλιέργεια του βαμβάκος, άλλες στην οπωροκαλλιέργεια. Η Θεσσαλία και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας καλλιεργούν σχεδόν αποκλειστικά βαμβάκι· από πολλά χρόνια φαινόταν ότι η τιμή του βάμβακος θα πέσει και ότι ήταν απαραίτητη η χάραξη άλλης γεωργικής πολιτικής, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Έγιναν οι ριζικές αλλαγές στη διεθνή οικονομία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και η κατανάλωση διεθνώς πέφτει απότομα, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της ζητήσεως ειδών ενδύσεως και των συναφών προϊόντων· οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μένουν μετέωροι, με καλή παραγωγή αλλά χωρίς εισόδημα.

 
Το προεδρικό γόητρο
Οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν άρχισαν περισσότετο για την προστασία του προεδρικού γοήτρου και λιγότερο επειδή τα στοιχεία ήταν επαρκή ως προς την ενοχή του Μπιν Λάντεν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις· η κλιμάκωσή τους επιχειρείται, επειδή είναι συνεπείς προς τη λογική αυτή και πείθουν μέρος της αμερικανικής κοινωνίας, ότι η χώρα τους, ως κοσμοκράτειρα, μπορεί και επιβάλει τη θέλησή της. Αλλά, ακολούθησε η επίθεση με τον άνθρακα, όπου αποδεικνύεται ότι δεν είναι υπεύθυνοι οι ξένοι τρομοκράτες, παρά κάποιοι μέσα στην Αμερική, και μάλιστα κάποιες από τις τριακόσιες τουλάχιστον οργανώσεις με όπλα και πλήρη δίκτυα· ακολουθεί και η μεταστροφή της κοινής γνώμης και ίσως έρθουν και τα πρώτα φέρετρα. Είναι υποχρεωμένος ο πρόεδρος να ακολουθήσει άλλη πολιτική, αλλά ποιά;
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr