"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
5 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
 
Η εκδίκηση των εκδοτών
Η προβολή της κληρονομίας του υιού Παπανδρέου και της μεταπηδήσεως του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ έχει και μία άλλη πτυχή, την εκδίκηση των εκδοτών απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου· οι μεγάλοι εκδότες και αρκετοί από τους ταυτισθέντες με το ΠΑΣΟΚ επιχειρηματίες έχουν χάσει πάρα πολλά στο χρηματιστήριο και ως παιχνίδι προσωπικό και κατά τη στήριξη του δείκτου προεκλογικά, και από καιρού ζητούσαν και ζητούν την οικονομική τους κάλυψη από τον πρωθυπουργό. Αλλά, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την κάλυψη αυτή, όταν και τα ποσά μετρούνται σε αρκετές εκτατοντάδες δισεκατομμύριων · τα χρέη, όμως, τρέχουν. Μοναδική λύση η εκδίκηση απέναντι στον ένοικο του Μαξίμου· τρόπος η εκ των έσω υπερέκαρσις, η δολοφονική χειρ των φίλων.
 
Ο επικυρίαρχος

Η προβολή της μεταπηδήσεως του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής συνοδεύθηκε και από κολακευτικά για το ιστορικό στέλεχος, αλλά και υποτιμητικά για τον πρόεδρό του· με τη μεταπήδηση αυτή ανοίγει και ο δρόμος για ανασχηματισμό της κυβερνήσεως, αφού «κανένας» δεν θεωρείται πλέον αμετακίνητος. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ασκήσει το εκ του Συντάγματος δικαίωμά του της ανασυνθέσεως της κυβερνήσεώς του· τα ιστορικά στελέχη μπορούν να αποτελέσουν φραγμό στην άσκηση των συνταγματικών επιταγών. Ειρωνεία της τύχης, όλα αυτά ελέχθησαν ως αντίπαλη προπαγάνδα στην κληρονομία του υιού Παπανδρέου· άλλος περιορισμός των εξουσιών του προέδρου στο κόμμα του, ο εγγονός και υιός πρωθυπουργού. Με άλλα λόγια, μας λέει η επίσημη προπαγάνδα, επικυρίαρχος στο κόμμα τίθεται πλέον το ιστορικό στέλεχος· άλλο εκείνη η φλυαρία περί της «διαφωνίας» του το 1985, αποτυχία ήταν και παταγώδης μάλιστα.

 
¶μα ήρι αρχομένω
Οι έγκυροι κύκλοι στην κυβερνητική παράταξη θέτουν ως απώτατο χρονικό όριο για την αλλαγή στην ηγεσία της κόμματος και της κυβερνήσεως τις αρχές Ανοίξεως· όπως και παλιά, με την έναρξη της Ανοίξεως, «άμα ήρι αρχομένω», άρχιζαν και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, έτσι και τώρα θα αρχίσει η νέα περίοδος στο σοσιαλιστικό κόμμα. Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι, ο πρωθυπουργός θα κερδίσει «πανηγυρικώς» το συνέδριο -και δεν θα παρουσιασθεί καμμία αμφισβήτηση από πουθενά, διότι διαφορετικά μπορεί να τραπεί εις άτακτον φυγήν, κατά την συνήθειάν του-, θα κάνει τον προκαθορισθέντα από τα ιστορικά στελέχη ανασχηματισμό, και μετά ο υιός Παπανδρέου, θα αναδειχθεί αρχηγός της παρατάξεως, ελέω και της υπερατλαντικής φίλης δυνάμεως και προμηθευτρίας σοσιαλιστικών ηγετών χώρας· η μόνη επιφύλαξη είναι ο αυστηρός προκαθορισμός: Και η κυρά Μαρία αντελήφθη τώρα ότι τους σοσιαλιστικούς αρχηγούς τους προμηθεύει η Αμερική. Θα το δεχθεί σιωπηρώς!
 
Αμερικανοί και Εβραίοι
Τελικά, οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι αποχώρησαν από τη διεθνή διάσκεψη κατά του ρατσισμού, επειδή δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την υπεψήφιση του ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζεται το Ισράηλ ως ρατσιστικό κράτος· καθοριστική σημασία έχει αυτή η εξέλιξη. Είναι η μοναδική, ίσως, φορά που μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος μικρές χώρες, χωρίς την καθοδήγηση υπερδυνάμεως, έρχονται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και κερδίζουν· οι Ευρωπαίοι, πάλι, είναι από τις λίγες φορές που έμειναν και δεν ακολούθησαν τους Αμερικανούς. Πρακτικά, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το ψήφισμα αυτό· πολιτικά, όμως, το Ισραήλ, μένει με τη σφραγίδα του ρατσιστικού κράτους, και η Ουάσιγκτον του υποστηρικτού της.
 
Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Απαρατήρητη πέρασε η επέτειος της ιδρύσεως του κυβερνώντος κόμματος· ξεχάστηκαν οι εκδηλώσεις, οι ομιλίες. Ίσως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η πολιτική συγκυρία· ποιός να γιορτάσει, ο πρόεδρος του κόμματος, ο κληρονόμος του ή ο επικυρίαρχος; Δύσκολο το πρόβλημα, καθώς και η σύμπνοια είναι το μόνο που δεν φυτρώνει στη Χαριλάου Τρικούπη· τα συντροφικά μαχαιρώματα δεν γίνονται πλέον νύκτωρ, αλλά μέρα μεσημέρι και δημοσίως, ώστε να γνωρίζουν το ποιός τα δίδει. Η άλλη πλευρά είναι και αυτή ενδιαφέρουσα· ο πολύς κόσμος κάθε άλλο παρά πιστεύει πλέον. Γνωρίζει ότι, όλα όσα είχε ψηφίσει, παρέμειναν φρούδες ελπίδες.

 
Τοις ταχύ μεθυσκομένοις
Η διαφορά μεταξύ της κακίας και της ακρασίας θεωρείται καθοριστική για τους Έλληνες· η κακία, γράφει ο Αριστοτέλης, μπορεί να αποκρύβεται, αλλά η ακρασία δεν αποκρύβεται: «η μεν γαρ κακία λανθάνει, η δ’ ακρασία ου λανθάνει». Όσοι έχουν κακία, έχουν σκοπούς άλλους από εκείνους που ομολογούν δημοσίως -στην πολιτική όσοι άλλα προβάλλουν και άλλα έχουν στο μυαλό τους- δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθούν, παρά μόνο όταν εκπληρωθούν οι σκοποί τους· όπως η προς την Αμερική προσήλωση των ηγεσιών του κυβερνώντος κόμματος. Όσο για τον απλό κόσμο που τους ψηφίζει, αυτός ομοιάζει με τον ακρατή, ο οποίος είναι σαν εκείνους που μεθούν εύκολα και με λίγο κρασί ή και με ελάχιστο και όχι όπως οι πολλοί· «όμοιος γαρ ο ακρατής εστι τοις ταχύ μεθυσκομένοις και υπ΄ ολίγου οίνου και ελάττονος ή ως οι πολλοί». Με ολίγον «σοσιαλιστικόν οίνον».
 
Ρατσισμός και δουλεία
Στη διάσκεψη για το ρατσισμό, στο Ντούρμπαν της Νοτίου Αφρικής, ετέθη για πρώτη φορά -εκτός από την καταδίκη του Ισραήλ ως ρατσιστικού κράτους, κάτι που προκάλεσε την αποχώρηση των Εβραίων, αλλά και των Αμερικανών- και το ζήτημα της αποζημιώσεως των Αφρικανών για τους τέσσερες αιώνες δουλείας την οποία έχουν υποστεί από τους Λευκούς, και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες· οι εργασίες της διασκέψεως δεν έχουν ολοκληρθεί ακόμη, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει δεκτό το σχετικό ψήφισμα από τη διάσκεψη. Προς το παρόν, αυτό αποτελεί μόνο ψήφισμα διεθνούς διασκέψεως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, τί  θα γίνει άν κάποιο δικαστήριο εκδώσει απόφαση για αποζημίωση των πληγέντων ή των απογόνων των, όπως γίνεται με τα θύματα του ναζισμού; Οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν τρισεκατομμύρια δολλαρίων προς τα διακόσια πενήντα ή και παραπάνω εκατομμύρια μαύρων ή και Ινδιάνων.
 
Στα σκοτεινά βαδίζουμε
Ο πρωθυπουργός αχολήθηκε επιτέλους με την πορεία της οικονομίας, αλλά μονομερώς και χωρίς να δώσει της απαραίτητες κατεθυντήριες γραμμές· έμεινε στα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρος και ενισχύσεως των κατωτέρων εισοδηματικών στρωμάτων. Ο κοινός παρανομαστής είναι η αύξηση των κοινωνικών παροχών την επόμενη τριετία· δηλαδή, η παραπομπή τους και πάλι στο μέλλον. Οξύτατη ήταν  και η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα απάτη και κάλεσε τον πρωθυπουργό σε δημόσιο διάλογο· αυτό το αρνήθηκε αμέσως η κυβέρνηση και προτίμησε να παραμείνει στην εικόνα που διαμορφώνουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας μας είναι η ανυπαρξία πολιτικού διαλόγου και η εμμονή της κυβερνήσεως, στην αποσπασματική προβολή κάποιων φράσεων από τα ραδιοτηλεοπτικά και τα έντυπα μέσα· κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την οικονομία της χώρας η τακτική αυτή. Στα σκοτεινά βαδίζει πάλι η ελληνική οικονομία.
 
Η πορεία της Κύπρου
Η ανεπάρκεια στις απαντήσεις του προς τους δημοσιογράφους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της επισκέψεως του υπουργού Εξωτερικών στη μεγαλόνησο· δεν μπόρεσε να εξηγήσει τα ανοίγματά του προς την Τουρκία, όταν είναι δεδομένο ότι η ¶γκυρα σε αντιστάθμισμα δεν έχει προσφέρει τίποτε. ¶λλο άν η κακή πορεία της τουρκικής οικονομίας και τα εσωτερικά κοινωνικά της προβλήματα, δεν της επιτρέπουν να εφαρμόσει την επεκτατική της πολιτική· η επιτυχής πορεία των διαπραγματεύσεων προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποτέλεσμα τού άριστα που έχει πάρει η Λευκωσία και όχι της ελληνικής υποστηρίξεως. Είναι ολοφάνερο ότι ο υιός Παπανδρέου προσπάθησε να χρησιμοποιήσει και την επίσκεψή του αυτή ως ένα ακόμη βήμα προς την κληρονομία του ΠΑΣΟΚ· οι εσωκομματικοί αντίπαλοι δεν μετρούν και πολύ μετά την αμερικανική ευλογία. Αλλά, φαίνεται ότι και την  ελληνική παροιμία γνωρίζει, «ο φόβος φυλάει τα έρημα».
 
 
Η υποτίμηση του γιέν
Η κρίση στην ιαπωνική οικονομία βαθαίνει· το νόμισμα της χώρας γιέν, έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του έναντι του δολλαρίου και του ευρώ. Είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο που η κυβέρνηση του Τόκυο μελετάει την επίσημη υποτίμηση του γιεν για να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της· είναι η κλασική συνταγή για την ανταγωνιστικότητα των εγχωρίων προϊόντων και την τόνωση των εξαγωγών. Αλλά, τόσο η Δυτική Γερμανία όσο και η Ιαπωνία -τα δύο μεγάλα οικονομικά θαύματα της μεταπολεμικής εποχής- πέτυχαν την εκπληκτική οικονομική τους ανάπτυξη, με την ανατίμηση και όχι με την υποτίμηση των νομισμάτων τους· είχαν διαψεύσει τις αρχές της πολιτικής οικονομίας. Τις αρχές της ψηφιακής οικονομίας αδυνατούν να αντιληφθούν οι Ιάπωνες.
 
Η κρίση στην Τουρκία
Την τελευταία εβδομάδα η τουρκική λίρα υπέστη δεινή πίεση στην αγορά συναλλάγμαος, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η Τράπεζα της Τουρκίας να διαθέσει πέντε δισεκατομμύρια δολλάρια για τη στήριξή της· η κρίση δεν έχει περάσει και οι πιέσεις μπορεί να επαναληφθούν, αλλά γεννάται το ερώτημα τού άν διαθέτει επαρκή συναλλαγματικά διαθέσιμα για την απάντησή της στους κερδοσκόπους ή άλλους παράγοντες των διεθνών αγορών. Το κρίσιμο ερώτημα είναι άλλο: Η Τουρκία παίρει συνολικά φέτος πέντε περίπου δισεκατομμύρια δολλάρια ως βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ανόρθωση της οικονομίας της· το σύνολο, όμως, της βοηθείας έχει εξανεμιστεί για τη στήριξη της λίρας. Πού θα βρεί τα κεφάλαια να τα αντικαταστήσει; Η μοίρα των θυμάτων της ανεξελέγκτου παγκοσμιοποιήσεως.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr