Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
10 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
 
Ο φόβος του κληρονόμου
Από τις πολιτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ένα είναι το συμπέρασμα: φοβάται την προβολή του κληρονόμου της οικογενείας Παπανδρέου για την προεδρία του κόμματος, ενώ επιδεικνύει ανοχή απέναντι στην ανάδειξη του επικυριάρχου στη θέση του γραμματέα. Ήταν σαφής και επιγραμματικός: μετά τις προσεχείς εκλογές θα ανακινήσει ο ίδιος τη διαδοχή στο κόμμα· αλλά ο υπουργός Εξωτερικών προβάλλει για το εγγύς μέλλον την υποψηφιότητά του με τις ευλογίες και των Αμερικανών, φροντίζοντας να την επαναλάβει εντόνως μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού από μεγάλο κανάλι. ¶ρα, το Μαξίμου αναδεικνύει τον επικυρίαρχο ως αντίπαλο δέος προς τον κλήρονόμο· τη στροφή των ΗΠΑ φοβάται περισσότερο, μην του τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια
 
Η χαμένη ισορροπία

Όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κ. Σημίτης αποβλέπουν σε ένα και συγκεκριμένο στόχο: στην αποκατάσταση της χαμένης ισορροπίας στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβερνήσεώς του· είναι γεγονός ότι δεν έπεισε καθόλου, ούτε με τα όσα είπε, ούτε, πολύ περισσότερο , με τον τρόπο που τα είπε. Στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να αποτίσει την πρέπουσα τιμή, όπως έκανε όλες τις άλλες φορές που βρισκόταν σε παρόμοια δύσκολη θέση· γνώριζε ότι, η όποια αναφορά θα σήμαινε και αναγνώριση των κληρονομικών δικαιωμάτων του υιού. Παρέμεινε στην απολογία ως προς το έργο του, και κυρίως στις υποσχέσεις για τα όσα θα παράσχει στο μέλλον προς το λαό· το οικονομικό συμπέρασμα είναι ότι δεν χάραξε οικονομική πολιτική, αλλά υποσχέθηκε παροχές προς όλους και για όλα, αλλά για μετά μία τριετία! Αλλά η ομιλία στην έκθεση χαρακτηρίζεται από χάραξη πολιτικής.

 
Οι διαφοροποιήσεις
Οι προσωπικοί φίλοι του πρωθυπουργού κ. Χρ. Βερελής και Γ. Δρυς έσπευσαν στη Θεσσαλονίκη να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς περί της καθοδηγήσεως του τρόπου του ανασχηματισμού· είναι οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις απέναντι στην προπαγάνδα για την ανάδειξη του κληρονόμου Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος και του επικυριάρχου στη γραμματεία. Οι αντιδράσεις ήρθαν, αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι μερικές εκατοντάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και απαίτηση της κυβερνήσεως για την υποδοχή την Παρασκευή του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα· ήταν ίσως η πιο αξιοθρήνητη υποδοχή της εικοσαετίας προέδρου της κυβερνήσεως. Πολλοί έχουν αντιληφθεί πλέον ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν διαμορφώνονται από την προπαγάνδα των μέσων μαζικής επικοινωνίας· δεν είναι τόσο ηλίθιος ο ελληνικός λαός, ώστε όλα τα καταπίνει. Οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο είναι και έντονες και πολλές, οι οποίες και πολλαπλασιάζονται. Στην εκλογή των συνέδρων θα αξιολογηθούν όλα. Τρεις εβδομάδες απέμειναν. 
 
Σωκράτης και ξένοι
Είναι πράγματι συγκινητική η προσπάθεια των ξένων μεγάλων ηθοποιών, όπως των Στάϊγκερ, Ντεπαρντιέ, Ροσσελίνι, να αποδώσουν τη συμβολή του ελληνικού πνεύματος στον πολιτισμό· δεν υπάρχει εποχή στην καλλιτεχνική και πνευματική παραγωγή όλων των λαών, χωρίς την αναφορά τους στους Έλληνες. Υπάρχει μόνο μία διαφορά, ο λόγος, η γλώσσα και η μουσική αρμονία της ελληνικής, η εμμέλεια, η οποία δύσκολα πολύ αποδίδεται σε άλλη γλώσσα· στο ελληνικό δράμμα, ο λόγος, η γλώσσα, η μουσική και η υποκρισία είναι ενιαίο σύνολο, αδιάσπαστο και ολοκληρωμένο. Είναι αυτό που ο Σίλλερ είπε για τα χορικά, της τραγωδίας και της κωμωδίας, ότι είναι αδύνατον να αποδοθούν σε άλλη γλώσσα.
 
Η απόκρυψη πραγμάτων

Όταν ο πρωθυπουργός λέει στη Θεσσαλονίκη, ότι δεν πρέπει να γίνει ταμειακή εκτίμηση των κονδυλίων που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι έχει στο νου του: επιθυμεί να αποτρέψει τον έλεγχο των όσων διετέθησαν και το πού διετέθησαν. Η λογοδοσία στη δημοκρατία -αλλά και κατά τη Συνθήκη της ΕΕ- προϋποθέτει και επιβάλει, τον έλεγχο, δημόσιο και αυστηρό, των πόρων που διετέθησαν και το πώς διετεθησαν. Ο κ. Κ. Σημίτης όταν λεει, ότι δεν χρειάζεται ταμειακός έλεγχος, αποβλέπει και σε κάτι άλλο: στην αποφυγή του ελέγχου και για τις ελληνοποιήσεις και για το Χρηματιστήριο· ολοκληρωτική νοοτροπία αποπνέουν όλα. Πολλά είναι εκείνα που σπεύδει να αποκρύψει.

 
Η γραφή παρανόμων
Όταν οι τετρακόσιοι επέβαλαν ολιγαρχικό καθεστώς εις τας Αθήνας, το πρώτο μέτρο που έλαβαν ήταν η  κατάργηση της γραφής παρανόμων των πολιτών· «έπειτα τας των παρανόμων γραφάς  και τας εισαγγελίας και τας προσκλήσεις ανείλον». Ήταν η εποχή που αι Αθήναι πολεμούσαν μόναι, με τη βοήθεια της Σάμου, εναντίον της Πελοποννησιακής συμμαχίας· οι τετρακόσιοι επιδίωκαν τη συμφιλίωση με την Σπάρτη και την επιβολή ολιγαρχίας. Στην πράξη κατήργησαν τας εξουσίας των έξη θεσμοθετών, οι οποίοι εκλέγονταν δια κλήρου από τους εννέα άρχοντας που επίσης εκλέγονταν δια κλήρου· ήταν ο βασικός θεσμός της δημοκρατίας. Αυτοί οι θεσμοθέται έθεταν εις ψηφοφορίαν την γραφή παρανόμων· δηλαδή, άν οιοσδήποτε πολίτης κατήγγειλε ότι προτεινόταν νόμος παράνομος, διεκόπτετο η συζήτησή του και εξεταζόταν προηγουμένως η καταγγελία. Οι καταγγελίες για τις ελληνοποιήσεις και το Χρηματιστήριο ευθύνη των θεσμοθετών είναι· ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι ο θεσμοθέτης.
 
Οι ανακρίσεις
Μόλις διατυπώθηκαν οι καταγγελίες για παραβάσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών στην Κύπρο, δόθηκε εντολή από το Γενικό Εισαγγελέα να αρχίσει διεξοδική έρευνα· όταν διαπιστώθηκε, ότι ο ένας ανακριτής δεν επαρκεί, δόθηκε εντολή να τον βοηθήσει και δεύτερος. Παράδειγμα σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα, ο αρμόδιος δικαστικός, ο οποίος διενήργησε την έρευνα κατόπιν αναφοράς ιδιώτου -δεν έχει σημασία το άν είναι πολιτικός-, διαβιβάζει το πόρισμά του στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, διότι διαπιστώνει ανάμιξη κυβερνητικών προσώπων και ο πρόεδρος επικαλείται τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής· ο δε αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, βάλλει κατά των δικαστικών, διότι δεν είχαν εξουσιοδότηση για έρευνα εις βάρος υπουργών. Μά, το θέμα της διαβιβάσεως είναι η διενέργεια από τη Βουλή ανακρίσεων και όχι η συγκάλυψη. Όσο για τον υπουργό, τη δικαιοσύνη έχει αποστολή να προασπίζεται και όχι τους συναδέλφους του.
 
Η σύλληψη δραπετών
Η σύλληψη του αρχηγού της εταιρείας δολοφόνων έγινε από τυχαίους λόγους και, ίσως λόγω του παρωχημένου της ηλικίας του πρώην δημάρχου της κυβερνητικής παρατάξεως· ο διαβόητος Πάσσαρης διαφεύγει κάθε φορά μέσα από τα χέρια των αστυνομικών, για να μην  αναφερθούμε και στους τρομοκράτες που όλο τους αγγίζουν οι διώκτες τους και όλο είναι ασύλληπτοι. Όταν οι επιτυχίες είναι τυχαίες και οι αποτυχίες συνεχείς και επαναλαμβανόμενες, τότε κάτι δεν πάει καλά· έχει κουράσει πολύ η επανάληψη της διαπιστώσεως επί είκοσι χρόνια. Οι έρευνες για την απόδραση του Πάσσαρη δεν απέδωσαν τίποτε· κανένας δεν έφταιξε, κανένας δεν φταίει ποτέ στην ελληνική κρατική μηχανή, εκτός από κάποιους άμοιρους κλητήρες. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, τότε η ευθύνη και η συγκάλυψη εντοπίζεται στην κορυφή, η οποία και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Ούτε θα τις αναλάβει όμως, επειδή αυτό σημαίνει κατάργησή της!
 
Οι αντιδράσεις Ντενκτάς
Το Κυπριακό εισέρχεται σε κρίσιμη φάση· ο πρόεδρός της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο απεσταλμένος του στη Λευκωσία. Ο Τουρκοκύρπιος ηγέτης απέρριψε την πρόταση του Γενικού Γραμματέα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί και αυτός στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ο λόγος είναι απλός· οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσσία καταδίκασαν την  τουρκική στάση και ζήτησαν την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στον εκ του σύνεγγυς διακοινοτικό διάλογο. Είναι από τις λίγες φορές που η τουρκική πλευρά βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, αλλά είναι ζήτημα το άν θα γίνει και η κατάλληλη αξιοποίησή της· στην Αθήνα για το συνέδριο και για τη διαδοχή στο κόμμα ενδιαφέρονται και όχι για τα εθνικά θέματα. Αργότερα αυτά!
 
Η αμφιλεγόμενη στάση
Τελικά, αυτή την εβδομάδα θα συναντηθούν στην Ιταλία ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες· τα αποτελέσματα, όμως, είναι αμφιλεγόμενα: ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον παλαιστινιακών στόχων, αλλά και οι κομμάντος ¶ραβες τις τρομοκρατικές ενέργειες αυτοκτονίας· ένας νέος καμικάζι προκάλεσε το θάνατο πέντε Εβραίων και του εαυτού του σε σιδηροδρομικό σταθμό. Το πρόβλημα είναι περισσότερο εσωτερικό στην ισραηλινή κοινωνία και κυβέρνηση· είναι δύσκολο η ακροδεξιά κυβέρνηση να ελέγξει τους εξτρεμιστές, στους οποίους και στηρίζεται, χάρις στους Αμερικανούς που όσο και άν διαμαρτύρονται δεν πείθουν, ότι θέλουν να ελέγξουν το Ισραήλ.  Αλλά και ιστορικό· οι επτακόσιοι νεκροί του τελευταίου έτους δεν ξεχνιούνται εύκολα· το μεγάλο μέρος, όμως, είναι Παλαιστίνιοι νέοι.
 
Η εγγενής κρίση
Η οικονομική κρίση στην Ιαπωνία είναι εγγενής και όχι παροδική· στο Χρηματιστήριο οι μετοχές έχουν πέσει στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεπτά ετών, ενώ και το γιέν ακολουθεί κανονικά καθοδική πορεία. Το χειρότερο είναι ότι οι εξαγωγές της χώρας παρουσιάζουν σημαντική κάμψη, έναντι των άλλων γειτονικών χωρών και των ευρωπαϊκών· η κυβέρνηση λαμβάνει τα ίδια μέτρα που συνιστά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις άλλες χώρες. Αλλά, αυτά τα μέτρα, όπως όσα προτείνονται στην Τουρκία, αποβλέπουν στην ενίσχυση της Αμερικής και της Ιαπωνίας και όχι των μικρών χωρών· κάτι άλλο συμβαίνει στο Τόκυο: Η κυβέρνηση αδυνατεί να συλλάβει την κρισιμότητα της καταστάσεως· η γενίκευση της κρίσεως σημαίνει επέκτασή της στις άλλες ασιατικές χώρες και στις ΗΠΑ.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr