Το Εμμελές καθημερινά με e-mail: πατήστε εδώ
 
 
"emmeles"

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - POLITICAL DIALOGUE
 
21 Σεπτεμβρίου 2001
ΕΚΔΟΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ζ. ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
 
Αναζήτηση στο site:
 
Εκδίκηση ή ψυχραιμία, οικονομία ή πάθος
Η αμερικανική ηγεσία αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό δίλημμα που χειρίστηκε αμερικανικός πρόεδρος τις τελευταίες δεκαετίες· η πολιτική της εκδικήσεως και της πολεμικής υστερίας εξυπηρετεί την ανάγκη συσπειρώσεως του αμερικανικού λαού γύρω από την ηγεσία του, αλλά στη διεθνή σκηνή δεν βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση, με τις επιφυλάξεις των περισσοτέρων Ευρωπαίων και των Ρώσσων και Κινέζων. Στην οικονομία, το πάθος και η τηλεοπτική προπαγάνδα βοηθούν την κυβέρνηση στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα κρίσιμα τρέχοντα προβλήματα, αλλά ο πόλεμος δεν είναι γενικός και η οικονομία είναι σαν την γυναίκα που εκδικείται, με άγριο τρόπο, όποιον την παραμελήσει. Το δίλημμα αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, όταν η οικονομία στηρίζεται στην εικονική πραγματικότητα.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, σήμερα στις Βρυξέλλες, θα είναι μάλλον η πιο δύσκολη στην ιστορία της· βρίσκονται μπροστά στο δύσκολο θέμα της χαράξεως της πολιτικής της πορείας και της διαφοροποιήσεώς της από την αμερικανική κηδεμονία. Οι συναντήσεις των ηγετών των μεγάλων χωρών δεν έφεραν και πολλά αποτελέσματα, εκτός από μία, τη σύγκληση των χωρών της Οικονομικής και Νομισματικής Ενώσεως (ΟΝΕ), αλλά και τη σαφή διαφοροποίηση της Βρεταννίας· το Λονδίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να ακολουθήσει την Ουάσιγκτον και να μην ταυτισθεί με τους άλλους εταίρους του. Είναι πολύ δύσκολο για το Βεταννό πρωθυπουργό να αλλάξει πολιτική, όταν εντάσσεται πλέον και επιχειρησιακά στα στρατιωτικά μέτρα κατά της τρομοκρατίας· η απόκλιση αυτή είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο στις μέρες μας, αλλά μπορεί να έχει άλλες προεκτάσεις αύριο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα δεσμεύουν όλους μας για το μέλλον.

 
Ο διάλογος
Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα θέτουν επιτακτικά προς την κυβέρνηση το ζήτημα της συγκλήσεως του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στην κρίσιμη αυτή περίοδο· ο πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά, άν και ο υπουργός Εξωτερικών δεσμεύεται, για άλλη μία φορά, να περάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Το πρόβλημα μάλλον είναι άλλο· το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, καταδικάζουν απροκαλύπτως μεν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και ζητούν την αποφυγή της απολύτου ταυτίσεως με την αμερικανική πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία, δεν ακολουθεί μεν την πολιτική αυτή, αλλά και βρίσκεται πιο κοντά προς τις χώρες της ΟΝΕ· ο πρωθυπουργός φοβάται, ότι, άν συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών, θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση και ίσως είναι σε μειοψηφία. Δεν έχει, δηλαδή, τη βούληση της διαφοροποιήσεως από την αμερικανική πολιτική.
 
Η κρίση του θεάματος
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν τη χειρότερη κρίση που αντιμετώπισε η βιομηχανία του θεάματος στην ιστορία της με δύο όψεις: η πρώτη, άμεση και επείγουσα· πολλές παραγωγές, πολλά διαφημιστικά,  έχουν ματαιωθεί, λίγο πριν εμφανιστούν στην οθόνη, το κοινό αποστρέφεται πλέον τις εικόνες βίας και τρόμου, στις οποίες είχε στηρίξει τις πωλήσεις της. Η δεύτερη, μακροχρόνια και δομικού χαρακτήρος· το πολιτιστικό πρότυπο της τελευταίας δεκαετίας, με τον αήττητο καλό Αμερικανό, έχει καταρρεύσει. Η καθημερινότης του μέσου Αμερικανού έχει αλλάξει, ο τρόπος ζωής του είναι άλλος και δεν έχει ουδεμία σχέση με τη ζωή του της 10ης Σεπτεμβρίου· κανείς δεν γνωρίζει ποιόν τρόπο ζωής θα επιλέξει.
 
Η λογοκρισία

Όσοι αναγνώστες ελάμβαναν «Το Εμμελές» μέσω του δικτύου της ΟΤΕΝΕΤ, δεν το λαμβάνουν από την Τρίτη· η ΟΤΕΝΕΤ, χωρίς προειδοποίηση, έκοψε την εξυπηρέτηση της αποστολής του στους συμπεριλαμβανομένους στον κατάλογό μας -τον οποίο συμπληρώσαμε από τις επίσημες δημοσιεύσεις του διαδικτύου-, με τη δικαιολογία ότι απαγορεύεται η αποστολή, επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν. Όσοι λαμβάνουν την εφημερίδα μέσω των αποστολών μας, γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να διαγραφούν με ένα απλό κλικ· όσοι δεν το ήθελαν, τους διαγράφαμε εμείς, αφού μας ειδοποιούσαν σχετικώς. Το χειρότερο είναι ότι, από την Τρίτη το βράδυ η ΟΤΕΝΕΤ δεν απαντάει ούτε στα μηνύματά μας· μάλλον πιστεύει ότι μπορεί να αγνοεί το Σύνταγμα.

 
Σαυνάκα βακταρικρούσα
Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τους Τριβαλλούς -τη σκυθική φυλή στην οποία οι άνδρες είχαν το έθιμο να θυσιάζουν τους πατέρες των στους θεούς-, εις τους «Όρνιθες», ως ανωτέρους και από τους θεούς· στην πλοκή του έργου εμφανίζεται ο Ηρακλής, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τους Τριβαλλούς να αποδώσουν το σκήπτρο της εξουσίας, το οποίο θα πάρουν ο πρωταγωνιστής Πεισθέταιρος, μαζί με τη Βασιλεία για σύζυγό του. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο Ηρακλής είναι ο γνωστος του· ρωτάει τον Τριβαλλό, άν του αρέσει να θρηνεί, να κλαίει, από το ξύλο που θα φάει εξυπακούεται. Και ο Τριβαλλός απαντάει, σαυνάκα, με το ρόπαλο το ξύλο· απαντάει ότι όπωσδήποτε συμφωνεί, επεξηγεί ο ημίθεος : «Ηρακ: ο Τριβαλλός, οιμώζειν δοκεί σοι; Τριβ: σαυνάκα βακταρικρούσα. Ηρακ: φησίν εύ λέγειν πάνυ». Η λέξη σαυνάκα είναι βάρβαρη και ακατανόητη στους Αθηναίους· οι πολεμοχαρείς μιλούν ακατανόητη γλώσσα.
 
Το εσωτερικό δίκαιο
Η ενοποίηση του εσωτερικού δικαίου των ευρωπαϊκών χωρών είναι το πρώτο πρακτικό μέτρο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις· η θέσπισή του γίνεται κάτω από έκτακτες συνθήκες, όπως συνήθως συμβαίνει στην ιστορία. Η πολιτική πλευρά μετράει περισσότερο και η ανάγκη της αντλήσεως πληροφοριών ως προς τις κινήσεις των τρομοκρατών  βαρύνει αποφασιστικά· οι προεκτάσεις, όμως, που μπορεί να έχει στην καθημερινή μας ζωή είναι κάτι το απρόβλεπτο. Από τη μία πλευρά, θα επικαλύψει την προσωπική μας ζωή η παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών, κάτι που γίνεται σε μεγάλο βαθμό, αφού, με την επέκταση των διαδικτύων, δύσκολο πολύ να υπάρξει μυστικό· από την άλλη, η ενοποίηση αυτή, ενισχύει.τους δεσμούς μεταξύ των κοινοτικών χωρών. Στο βαθμό που θα παρουσιάζονται και θα ενισχύονται διαφοροποιήσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών, όπως στα ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ίσως  ενισχύονται και οι κοινοί αυτοί ευρωπαϊκοί δεσμοί.
 
Οι μέθοδοι θεραπείας
Η κρίση την οποία αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές βιομηχανίες θεωρείται ως η πλέον σοβαρή για την πορεία της διεθνούς οικονομίας· σε ολόκληρο τον κόσμο οι αεροπορικές βιομηχανίες και οι συνεργαζόμενοι άλλοι κλάδοι απασχολούν περίπου διακόσια εκατομμύρια άτομα. Όταν οι βιομηχανίες αυτές, μαζί με τις αεροπορικές εταιρείες, έχουν ήδη απολύσει περισσότερα από εκατό χιλιάδες άτομα, αντιλαμβάνεται κανείς σε ποιό βαθμό έχει φθάσει η κρίση· οι ματαιώσεις παραγγελιών στην αμερικανική Boeing είναι πολλές, ενώ άρχισαν οι ματαιώσεις και στην ευρωπαϊκή Airbus. Η αμερικανική κυβέρνηση διέθεσε ήδη 25 δις δολλάρια για τη χρηματοδότηση της αεροπορικής  βιομηχανίας, ενώ αντίστοιχα μέτρα μελετάει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή· τις κυβερνήσεις ανησυχεί περισσότερο το ότι δεν γνωρίζουν τη μορφή της κρίσεως, άρα και δεν ξέρουν ποια μέτρα πρέπει να λάβουν. Μοιάζει με τις άγνωστες ασθένειες για τις οποίες οι γιατροί δεν μπορούν να προτείνουν μεθόδους θεραπείας.
 
Οι διεθνείς διαφορές
Οι συναντήσεις των μεγάλων ηγετών τις τελευταίες μέρες απέδειξαν ότι, η ομοφωνία ισχύει μόνο για ένα θέμα: για την καταδίκη της τρομοκρατίας, αλλά όχι και για τα συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξή της· ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε, μετά τη συνάντησή τους, για πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του για αγώνα, όπως και ο Γερμανός καγκελάριος, και ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών έκανε σαφή διάκριση ανάμεσα στην καταδίκη της τρομοκρατίας και στα ειδικά μέτρα για την καταπολέμησή της. Από πρακτικής πλευράς ελάχιστα ενδιαφέρουν αυτές οι διαφορές· ο κόσμος δεν βαδίζει σε γενικό πόλεμο, παρά μόνο σε ειδικές επιχειρήσεις ή βομβαρδισμούς τους οποίους μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους οι Αμερικανοί ή σε συνεργασία με τους Βρεταννούς. Η ψυχολογική πλευρά μετράει: οι Αμερικανοί είναι απομονωμένοι αυτή τη φορά και όχι όπως στον Κόλπο, στη Βοσνία ή στο Κοσσυφοπέδιο.
 
Τα οφθαλμοφανή

Έγινε τελικά αντιληπτό ότι προκειμένου να αποδειχθεί το έγκλημα έπρεπε να βρεθεί κάποιο οφθαλμοφανές κίνητρο. Έτσι αποκαλύφθηκε ότι ο Μπιν Λάντεν έστησε χρηματιστηριακή πλεκτάνη, με το αδιάσειστο επιχείρημα ότι, όπως μεταδίδεται επιγραμματικά, «ήταν ο μόνος που ηδύνατο να γνωρίζει τις εξελίξεις». Προφανώς δεν αγόρασε πριν και πούλησε μετά, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή.

Το έρωτημα είναι ότι, αυτοί που πούλησαν στις 10 και αγόρασαν μετά την κρίση, πώς κέρδισαν; ¶ρα δεν κέρδισε, παρά βοήθησε στην αντιμετώπιση της κρίσεως. Ποιός θα το έκανε όμως αυτό εν μέσω παγκόσμιας κρίσεως; Κάποιος που θα ήταν βέβαιος και για την έκβασή της, που δεν μπορεί να είναι φυσικά ο Μπίν Λάντεν. Οι Αμερικανοί μόνο το γνώριζαν αυτό. Την  προπαγάνδα έστησαν! 

 
Οι διαφοροποιήσεις
Η μαζική υποστήριξη προς τον Αμερικανό πρόεδρο για την πολιτική του προέρχεται κυρίως από το Κογκρέσσο· το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των ειδικών εξουσιών προς τον πρόεδρο ψηφίσθηκε ομοφώνως, με την εξαίρεση την ψήφο μιάς  βουλευτού. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας καλλιεργούν την εικόνα της πλήρους υποστηρίξεως της κοινής γνώμης προς τον πρόεδρο, αλλά δεν συμβαίνει έτσι στην πράξη· στη Νέα Υόρκη η θλίψη και ο σκεπτικισμός επικαλύπτουν τα πάντα, στις νότιες και μεσοδυτικές πολιτείες τα φαινόμενα ρατσισμού, με πέντε τουλάχιστον νεκρούς, κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή. Σε πολλά Πανεπιστήμια επρόκειτο να οργανωθούν χθες το βράδυ συγκεντρώσεις εναντίον της πολεμικής υστερίας· τις διαφοροποιήσεις αυτές θα φροντίσει να αμβλύνει ο πρόεδρος με το μήνυμά του προς το Κογκρέσσο.
 
Ο διάλογος
Ο τύπος στην εποχή μας, έντυπος και ηλεκτρονικός έχει πάρει άλλη μορφή, με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, με τα μεγάλα συμφέροντα και τις τεράστιες δαπάνες για την λειτουργία οποιουδήποτε μέσου. Η επανασταση, όμως, της πληροφορικης και τα διαδίκτυα προσφέρουν και κάτι άλλο: την δυνατότητα κάποιου να χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική και να έρθει σε επαφή με άλλους, με τους συμπολίτες του, με τους συνανθρώπους του, με σκοπό να ανταλλάξει απόψεις. Απευθύνεται το "Εμμελές" προς εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συζητήσεως, όσοι παίζοντας στο διαδίκτυο μας συναντήσουν, διαβάσουν κάτι, προβληματιστούν για κάτι άλλο, έχουν κάτι να συμπληρώσουν, να προσθέσουν. Χαρά μας ο διάλογος αυτός, ο ήρεμος και δημιουργικός διάλογος, για τα τόσα που μας απασχολούν, τα σοβαρά και τα αμελητέα, τα πιο όμορφα ίσως.
Αυτή είναι η ισηγορία, αυτή είναι η θετικη πλευρά της νέας τεχνολογίας, η οποία διευκολύνει κυρίως τα μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, με τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Εμείς δεν έχουμε τίποτε· μια μικρή σελίδα στο διαδίκτυο και την καλή μας διάθεση. Ελπίδα μας η ανταπόκριση, ο διάλογος. Διότι η νέα τεχνολογία έχει και αυτό το πλεονέκτημα, του αμέσου και ζωντανού διαλόγου· με ένα κλίκ και ανοίγεις τη σελίδα, με ένα άλλο στέλνεις την άποψή σου, τη διαβάζει ο άλλος. Ελάχιστα μέσα χρειάζονται. Ένα απαιτείται, η άσκησή μας και πάλι στον ήρεμο και ζωντανό λόγο, στην ισηγορία. Είναι λίγο δύσκολο στα πρώτα βήματα, αλλά η κατάκτησή του μας προσφέρει έναν άλλον κόσμο, τον κόσμο της εποχής μας.
 

Το "Εμμελές", καθημερινή εφημερίδα πολιτικού σχολιασμού, κυκλοφορεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο είναι δικό σας

 

Παρακαλούνται όσοι από τους αναγνώστες κοπιάσουν μπροστά σε αυτή τη σελίδα και έχουν την καλή διάθεση να συμμετάσχουν στο διάλογο, οι συνεργασίες που θα στέλνουν να τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια τη σελιδοποίηση. Ήτοι να είναι μεγέθους 200, 140, 120 και 90 περίπου λέξεων. Θα μας διευκολύνετε πάρα πολύ στη σελιδοποίηση και θα μας απαλλάξετε από το ανίερο καθήκον της περικοπής των κειμένων. Ευχαριστούμε.
Μπορείτε να στείλετε τις συνεργασίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmeles@emmeles.gr & karanikas@emmeles.gr